Ministerstvo dalo zakázku sponzorovi TOP09. Kalousek: Nevěděl jsem o tom

23.05.2012 17:44

EXKLUZIVNĚ Společnost PIKE Electronic s.r.o. zabývající se počítačovým softwarem se ocitla na seznamu sponzorů výroční zprávy TOP09 2011, stejná firma získala v polovině dubna bez výběrového řízení zakázku v oblasti konzultačních služeb na ministerstvu financí, ovládaném právě TOP09.

Ministerstvo dalo zakázku sponzorovi TOP09. Kalousek: Nevěděl jsem o tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Předmět smlouvy je pro laika v oblasti IT vskutku záhadou. „Předmětem dodávky bude dokumentace, popisující technické prostředí objednatele, v němž provozuje aplikační servery Oracle Webové technologie a aplikace. Řešení bude dodáno ve formě dokumentu popisujícího jednotlivé složky analyzovaného systému. Ten bude strukturovaný podle jednotlivých úrovní pohledu na zkoumané prostředí do sekci,“ píše se ve smlouvě mezi MF a  PIKE Electronic s.r.o.

Za tento pro laiky nejasný dokument zaplatí ovšem ministerstvo jasnou cenu 250 tisíc korun bez DPH, což se shoduje s výší sponzorského příspěvku, jimž firma pomohla v roce 2011 stranickému rozpočtu.

 

Ministr o tom nevěděl

Společnost PIKE Electronic byla podle tiskového odboru ministerstva oslovena na základě zkušeností s jejich konkrétními pracovníky, kteří působili v minulosti jako subdodavatelé v týmu dodavatele Integrovaného informačního systému státní pokladny.

„S ohledem na skutečnost, že MF nedisponuje v řadách zaměstnanců žádným specialistou na ORACLE s takto podrobnou znalostí, rozhodl ředitel odboru 38 Rozvoj ICT MF Radoslav Bulíř pro tuto firmu v rámci své kompetence. Zakázka byla zadána na úrovni ředitele odboru a ministr financí o ní neměl jakékoliv informace. O jakémkoliv střetu zájmů tak nemůže být vůbec řeč,“ zdůraznil mluvčí resortu Radek Ležatka.

Bez výběrového řízení

Vzhledem k objemu (250 tis. Kč bez DPH), se jedná o zakázku malého rozsahu, kde je postup upraven zvláštní směrnicí Ministerstva financí, která umožňuje přímé zadání do objemu 200 tis. Kč. U objemu mezi 200 a 500 tis. Kč je třeba provést marketingový průzkum (ověření cen na trhu). Zmíněná směrnice ale zároveň umožňuje i v tomto rozsahu aplikaci přímého zadání při dodržení základních zásad zadávání veřejných zakázek. Tyto principy (včetně ověření ceny obdobných služeb na trhu) byly podle ministerstva dodrženy, pročež ředitel odboru Bulíř vzhledem k ceně blízké dolnímu limitu realizoval tuto zakázku v souladu s vnitřní směrnicí administrativně méně náročným způsobem, tedy bez výběrového řízení. Žádnou jinou zakázku na ministerstvu financí již tato firma nerealizovala.

Infobox

Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Oracle

je systém řízení báze dat (Oracle database management system – DBMS), moderní multiplatformní databázový systém s velice pokročilými možnostmi zpracování dat, vysokým výkonem a snadnou škálovatelností. Zdroj: Wikipedie

Poradenství zavání

Podle odborníka z Nadačního fondu proti korupci Janusze Konieczného jsou to právě nejčastěji smlouvy o poradenství, ať už v jakékoli oblasti, které lidově řečeno „zavánějí“. „ U poradenské činnosti je zpětně těžké jakékoli prokazování, není tu žádné dílo, které vzniklo, žádný nákup, produkt, jenž by se dal zpětně dohledat a ohodnotit“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz a jako zářný příklad jmenoval nedávný případ pozemkového fondu, který najal jako ekonomickou poradkyni dvaadvacetiletou absolventku střední školy Lucii Placzkovou, přítelkyni reprezentačního hokejového trenéra Aloise Hadamczika, který s ředitelem PF Radimem Zikou hraje v jednom týmu hokej. Za poradenské služby může Placzková získat až 270 000 korun ročně.

Na MPSV se daří lépe

Sponzorům druhé nejsilnější koaliční strany se o poznání lépe daří také na jiném ministerstvu ovládaném TOP09. Na MPSV vedeném Jaromírem Drábkem se už uskutečnily minimálně tři zakázky firem, jejichž jednatelé stranu sponzorovali v letech 2009 až 2011. Přestože se jednalo o zakázky v řádech milionů, vysvětloval redakci Jaromír Drábek, že konečného vítěze neovlivní.

Ze stran zastoupených v poslanecké sněmovně jsou to pouze TOP09 a Věci veřejné, kteří transparentně uveřejňují výroční zprávy na svých internetových stránkách. Komunisté, sociální a občanští demokraté ji předkládají pouze ve sněmovně, jak jim přikazuje zákon.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…