Nadstandardy ve zdravotnictví netáhnou. Úspěch mají jen kvalitnější čočky

30.06.2013 21:26

Z nejnovější zprávy ministerstva zdravotnictví, kterou má k dispozici Česká televize (ČT), vyplývá, že Češi si loni připlatili za zdravotnické nadstandardy necelých 46 milionů korun. Resort ministra Leoše Hegera (TOP 09) ale počítal s mnohem vyšší částkou – v řádu stovek milionů. Tahákem jsou zatím jen kvalitnější čočky.

Nadstandardy ve zdravotnictví netáhnou. Úspěch mají jen kvalitnější čočky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jedna z mnoha demonstrací proti zdravotní reformě, přímo pod okny ministra

Seznam nadstandardů chtělo ministerstvo dále rozšířit, ale poslanci sociální demokracie je napadli u Ústavního soudu (ÚS). Verdikt by měl být znám v úterý.

Zatím se ukazuje, že pacienti jsou ochotní připlatit si několik tisíc korun za kvalitní čočky, které je zbaví dioptrických brýlí. Lehčí sádry nebo dražší vakcíny ale takový ohlas nemají.

Podle Hegera jsou nadstandardy v pořádku

Ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger si ale stále stojí za svým. „Je to tak revoluční změna. Myslím, že pro začátek je to docela dobré,“ uvedl. Podle poslanců ČSSD je ale tato změna protiústavní. O jejich stížnosti ÚS již rozhodl, verdikt ale oficiálně vyřkne až v úterý.

Seznam nadstandardů ke dnešnímu dni čítá osmnáct položek. Kromě různých typů čoček, lehké sádry a lepších očkování by podle ČT dosavadní vedení ministerstva chtělo do budoucna přidat například i počítačem řízené operace kolen nebo některé gynekologické zákroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…