Nečas ukázal pěst a v TOP 09 se prý začíná něco hodně kazit...

21.08.2012 4:45

POLITOLOGOVÉ Vnitrostranické tahanice v ODS o zvyšování daní stejně dopadnou tak, že zákon bude schválen a DPH se příští rok zvedne o procento. Oslovení politologové si jinou možnost příliš představit nedovedou. Problém však prý začíná mít TOP 09, ač si to její předseda nemyslí.

Nečas ukázal pěst a v TOP 09 se prý začíná něco hodně kazit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Senát ze stolu smetl vládní návrh na další zvýšení daní. Sněmovnu proto v září čeká opakované hlasování, kdy se Nečasův kabinet bude snažit senátory přehlasovat. Jistého však zatím nemá nic, několika poslancům ODS, kteří návrh odmítají podpořit, nepřímo vyjádřil podporu prezident republiky, když další zvyšování daní v současné situaci odmítl.

Premiér Nečas ale pohrozil, že může s návrhem na zvýšení daní spojit i otázku důvěry vlády. „Já myslím, že premiér Nečas vyvíjí nátlak na ty členy klubu, kteří jsou proti tomu návrhu, protože ono mu vlastně nic jiného nezbývá. Nemá pro ně žádný jiný argument a upozorňuje je na to, že by vláda také mohla skončit a dokonce by mohly být vypsány i předčasné volby. Je to takový nátlak na měkkou opozici uvnitř ODS,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Rebelové dávají najevo, že mohou položit vládu

Aby ti kritici ruku proti skutečně zvedli, musela by podle Zbořila nastat nějaká mimořádná situace. „Význam v tom, že proti tomu slovně protestují, má i to, že na sebe chtějí upozornit, protože o nich třeba už dlouho nebylo slyšet a nejsou spojováni s vládní politikou, třeba Petr Tluchoř. I ti, kteří to kritizovali při prvním jednání ve sněmovně, se nakonec proti tomu nepostavili. Myslím, že by to třeba mohli kritizovat někteří i za tu cenu, že by opustili ODS, ale rozhodně by nepoložili vládu,“ míní politolog.

„Třeba Boris Šťastný to tvrdě kritizuje, ale hlasovat pro to bude. Ztratil pozice, nebo se mu oslabilo postavení v ODS, tak na sebe takto upozorňuje. On vlastně nemluví o zvyšování daní, ale říká Petru Nečasovi‚ ´pozor na mě, ještě jsem tady a jsem schopný oponovat‘, což je podobný případ, jako u některých ostatních,“ zdůraznil doktor Zbořil.

Vedle toho pak v rozhovoru pro Právo šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že s poklesem preferencí počítali už předem, když neoblíbená ministerstva přijímali, a že věří, že se to ještě do voleb srovná. „To je dost neuctivé tvrzení ke všem, kteří ta jeho slova četli, protože on nám tím v podstatě řekl, že jsme takoví hlupáci, že jim už budeme věřit všechno,“ odsoudil politolog vyjádření předsedy TOP 09 a ministra zahraničních věcí.

Schwarzenberg se chová nedůstojně

„Samozřejmě, že s poklesem preferencí mohli do jisté míry počítat třeba v souvislosti s vrácením majetku církvím či jiným nepopulárním opatřením, jenomže o cestě do Řecka přece TOP 09 mluvila a udělala z toho svůj předvolební program a naopak jí to přineslo body,“ pokračuje.

Kdyby podle něho naopak přesvědčili alespoň svoje voliče, že je třeba zvyšovat daně a dělat další úsporná opatření a nedošlo by k propadu ekonomiky, možná by se nic moc nestalo. „Ale z aktuální pozice pana Schwarzenberga to je vysvětlení, které ho není důstojné,“ doplnil kriticky Zdeněk Zbořil.

Podle politologa Jana Bureše jde ze strany premiéra o zcela vážně míněné výhrůžky. „Pokud vláda předloží ten zákon s dovětkem, že s ním spojuje otázku své důvěry, tak ti poslanci z vládních stran vědí, že nemohou dopustit, aby byly předčasné volby, protože ty jejich strany na tom jsou podle preferencí dost špatně, takže si to určitě rozmyslí,“ uvedl Bureš pro redakci ParlamentníchListů.cz.

K některým kritikům zvyšování daní mezi občansko-demokratickými poslanci pak míní, že stejně všichni ruku pro zvednou. „Poslanci mají v klubu daná určitá pravidla hry, a když se zvedne nějaká červená karta a řekne se, že to hlasování je závazné, tak strany to mají nastavené tak, že poslanci vědí, že to musí respektovat a pokud by se tomu nepodřídili, mohou mít do budoucna problém s tím, že se třeba nedostanou na kandidátku, nebo na její volitelné místo,“ udeřil politolog na slabé místo mnohých politiků.

Naivní kníže je prý mimo realitu

Názor vicepremiéra a předsedy TOP 09 v tom, že se jejich straně zase ztracená přízeň voličů navrátí, je podle Jana Bureše do značné míry naivní. „Schwarzenberg je člověk, u kterého mám pocit, že už je někdy mimo realitu a ekonomice ani nerozumí. Nicméně on hraje roli takového dobrotivého symbolu té strany, kdy se jako by spoléhají na to, že voliči věděli, že významnou roli tam hraje Kalousek, který za sebou má spoustu různých špinavostí a nechutností,“ je přesvědčen.

„Ale stejně TOP 09 doufala, že voliči spíš dají na tu tak zvaně sympatickou tvář Schwarzenberga a on to tak hraje i dál. V tuhle chvíli, kdy jsou preference nízké, se to snaží zmírňovat slovy, že to vlastně mají pod kontrolou a věděli to předem,“ míní politolog.

Strana na jedno použití

Podle jeho slov ale současná situace poodhaluje ještě jiný problém. Ukázalo se prý, že TOP 09 rozhodně nemá tak silnou pozici v české společnosti a rozhodně není tak zakořeněná, jak se mohlo ještě před několika měsíci zdát.

„Ve srovnání s Věcmi veřejnými se zdůrazňovalo, že TOP 09 je jiná a může mít hlubší kořeny a delší budoucnost. Teď vidíme, že to moc neplatí a nakonec to patrně také bude strana na jedno, dvě použití. Oni spíš teď nevědí, co s tím nyní mají dělat. Mají neujasněný program, poměrně slabou členskou základnu a organizační strukturu, což může všechno zapříčinit významný odliv voličů,“ doplnil v komentáři pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…