Nečasova vláda oškubává lidi a likviduje ekonomiku. Přišel úder zprava

12.11.2012 14:36

Vláda, symbolicky 7. listopadu na výročí bolševické revoluce, prosadila ve sněmovně další zvýšení DPH ze 14 na 15 procent u spodní sazby a z 20 na 21 procent u horní sazby daně z přidané hodnoty.

Nečasova vláda oškubává lidi a likviduje ekonomiku. Přišel úder zprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Dětské pleny zařadila vláda do vyšší sazby a zvýšila tak jejich zdanění ze 14 na 21 procent. Poslanci schválili také zvýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta. Schválili zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z příjmu fyzických osob z 15 na 22 procent pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměrné mzdy. Došlo též ke zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění.

Liberální ekonom a předseda pravicové Strany Svobodných občanů Petr Mach se zlobí. Podle něho by měla vláda dělat pravý opak.

Vláda odírá lidi, a tím dusí ekonomiku

„Vláda odírá lidi, a tím dusí ekonomiku. Vláda by měla daně naopak snižovat a místo jejich zvyšování rušit zbytečné úřady a škrtat nespravedlivé dotace, které jsou ve prospěch jedněch a na úkor druhých,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mach.

„Zvyšování daní vede často spíše ke snížení daňového výběru. Zvýšení zdanění dětských plen z 14 na 21 procent je zvláště necitlivé a zvýšení daně z převodu nemovitosti znamená opakované zdanění, ochromení trhu s bydlením a tím sníží jeho pružnost, důležitou k hladkému  fungování trhu práce a řešení mnoha těžkých životních situací, to je zvlášť odsouzeníhodné,“ dodal Mach.

Druhý pilíř – dobrý byznys pro penzijní fondy

Tzv. penzijní reforma, kterou také schálil parlament, bude podle Macha znamenat prohloubení deficitu státního rozpočtu, byznys se zaručenými maržemi pro nové penzijní fondy a nemožnost z fondů vystoupit pro ty, kteří se do nich jednou zapíší.

„Důchodová reforma-druhý pilíř je ekonomický nesmysl, když už dobrovolné penzijní připojištění zdárně funguje, je to jen byznys pro soukromé fondy a odbytiště pro vládní dluhopisy,“ říká Mach.

„Pravicová“ Nečasova vláda zvyšuje daně jako nikdo před tím

Před volbami ODS i TOP 09 slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Mach upozorňuje, že ve skutečnosti je zvyšují jako nikdo před tím. Nejprve od roku 2010 zvýšily vládní strany daň z příjmu fyzických osob o 1200 korun ročně (nazvali to „povodňová stokoruna“). Pak zavedly srážkovou daň 15 procent z úroků ze stavebního spoření. Zavedly nejprve zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a nyní chystají zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující důchodce.

Dále vláda zavedla 50procentní daň z podpor ke stavebnímu spoření. Zvýšila dálniční poplatek pro osobní auta z 1200 na 1500 korun a mýtné pro nákladní vozy zvedli o čtvrtinu. Vládní politici zvýšili sazby daně z cigaret z 2,05 korun na 2,10 korun/kus a volného tabáku z 1340 na 1400 korun na kilogram.

Pro řidiče jezdící na plyn zavedli od 1.1.2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun za tunu. Zvýšili spodní sazby DPH z 10 procent na 14 procent u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek. Zavedli 32procentní daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny. Chystají zavedení daně z vína 10 korun za litr.

Výsledek vlády rozpočtové odpovědnosti: každý Čech dluží 156 tisíc korun

Mach dále připomíná, že koalice slibovala stop zadlužování. „V roce 2010 zvýšili státní dluh o 166 miliard, v roce 2011 o dalších 155 miliard. Jen za první pololetí 2012 zvýšili dluh o dalších 72 miliard korun. Zatímco v roce 2008 vycházel podíl na státním dluhu na jednoho obyvatele 112 tisíc korun, na konci roku 2012 to bude 156 tisíc korun na jednoho Čecha včetně nemluvňat,“ zlobí se Mach.

„Nezrušili jediný zbytečný úřad, naopak zavedli několik nových. Zřídili Generální inspekci bezpečnostních sborů, Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, Centrální registr přestupků a chystají se zřídit Úřad pro kontrolu financování politických stran a Úřad pro veřejné financování a plánují vytvořit Grantovou agenturu na podporu sportu. Ani o kousek nezmenšili byrokratické státní přerozdělování a dotace. Naopak zavedli několik nových dotačních programů, včetně investičních pobídek pro filmový průmysl nebo dotace pracovních míst,“ dodává ekonom Mach.

Vláda bere více a více lidem

Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tvořily celkové výdaje vlády v roce 2008 41,2 procent hrubého domácího produktu, zatímco v roce 2012 vláda rozhoduje již o 43,3 procent HDP. Příjmy vlády z daní, poplatků a dalších plateb vzrostly z 39 procent v roce 2008 na 40,8 procent v roce 2012.

„Vláda nás oškubává, kde se dá, a stále více a více nás zadlužuje u nadnárodních bank. Příznivci levicového státního přerozdělování, zadlužování a zvyšování daní jsou v parlamentu hojně zastoupeni v podobě ODS, TOP 09 či ČSSD. Občané, kteří si nepřejí zvyšování daní a státního dluhu, v parlamentu zatím zastoupeni nejsou. Než se tak stane, čekejme jen další růst daní a dluhů a hospodářskou stagnaci,“ říká Mach.

Lidové veto proti odírání vládou

Podle předsedy Stany svobodných občanů Macha by měli mít lidé právo zvrátit platnost zákona lidovým vetem. Kdyby dnes platilo lidové veto a ve stanovené lhůtě by se občanům podařilo shromáždit dostatek podpisů pod petici, šly by příslušné zákony před nabytím účinnosti do referenda. Pokud by občané v referendu zákony zamítli, musela by sněmovna být rozpuštěna a vláda podat demisi v souladu se skutečností, že parlament a vláda již nereprezentují vůli většiny. Na každé další zvýšení daní nad dnešní úroveň by politici vždy do budoucna museli získat souhlas lidí v referendu.

Státní rozpočet by podle Svobodných nesměl být schvalován s deficitem a schválený rozpočet by musel být vždy dodržen. „Tak by nemohli politici lehkomyslně schvalovat zákony jako je přesměrování státních příjmů do penzijních fondů nebo transfer desítek miliard církvím, pokud by na to neměli krytí v dodatečných příjmech. Svobodní budou omezení moci politiků obhajovat v následujících volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekl Mach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…