Největší špína prý teprve přijde. Kubera zmínil opakování voleb v květnu

21.09.2013 7:30

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Někdy se i dva muži opačných politických názorů shodují. Bude tomu i tentokrát v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů? Exposlanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera představují své názory na situaci ohledně Dolu Paskov a OKD a také na finišující předvolební kampaň.

Největší špína prý teprve přijde. Kubera zmínil opakování voleb v květnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Jak nahlížíte na situaci v OKD na Ostravsku? Nehrozí kvůli ní Česku nepokoje vyvolané horníky, kteří přijdou o práci a nebudou mít jak uživit své rodiny? Jak by podle vás mělo vypadat ideální řešení (ovšem s přihlédnutím na možnosti)?

"No doufám, že nechcete, abych komentoval některá vyjádření na toto téma, jaká jsme měli možnost slyšet? Mám na mysli ta ve smyslu: Dejte důl horníkům. To je přece naprostá hloupost a ti horníci by se měli teď leda třást, aby se toho třeba ten Bakala nechytil a nekývl na to. On by jim to prodal třeba za korunu, oni by zkrachovali, ale jejich povinností by bylo ten důl zakonzervovat, a to stojí rozhodně víc než jednu miliardu. A tu samozřejmě nemají, takže by se tím nic nevyřešilo, jen by se problém oddálil," reagoval pro ParlamentníListy.cz na téma senátor Jaroslav Kubera.

Podle něj by ti horníci neměli propadat panice, protože zkušenost s omezováním těžby mají i na severu Čech, kde Kubera dlouhá léta působí jako primátor města Teplic. 

"Já vím, že ta situace na trhu práce je nyní o něco horší než tenkrát, to nepopírám a je třeba s tím počítat, nicméně na severu Čech se taky nejdříve zdálo, že půjde o katastrofu a nakonec ten trh většinu těch lidí absorboval a oni se poměrně rychle přeorientovali na jiné profese či třeba začali podnikat. I když mezi nimi bylo třeba hodně svářečů, když se pak po letech po nich zase objevila poptávka, už se k tomu povolání nehrnuli - přesto, že se většina z nich neodstěhovala. To je další věc - zatímco v zahraničí lidé běžně dojíždějí za prací desítky kilometrů či se za ní stěhují i přes celý kontinent, Češi se takto skoro nikdy nerozhodují. Mají mnohdy domky, králíky, rodinné vazby a nechtějí to měnit. Takže řešení, které by vyplývalo z toho, že by se ti horníci s rodinami někam přestěhovali, je dle mého naprosto liché. Mrzí mě však v takovýchto případech třeba to, že nejsou schopni ti lidé přistoupit na nějakou dohodu - že se sníží o něco všem platy, ale zůstane jim zachovaná práce... Vím, že ve velkých firmách v takovou chvíli nastoupí odboráři a zabrání tomu, protože to je jejich úkol - podobně jako v zahraničí. Přesto by i to řešení mohlo být," naznačil Kubera jednu z cest, jak krizi vyřešit. 

Koskuba připomněl, jak někdy může být naše země najednou zdánlivě velká

I podle Jiřího Koskuby je v tomto případě každá rada drahá. „Nemám patent na rozum, nejsem vševědoucí a již vůbec ne jasnovidec. Navíc jsem jen zaměstnanec a Pražan. Naše zemička nepatří k největším. Přesto si náhle člověk uvědomuje, jak daleko k sobě mohou jednotlivé regiony mít. Jistě, tu a tam o něčem čteme, slyšíme. Ale bylo by falešné dělat chytrého, když tam opravdu nežijete. A to, ve vší úctě, ona ani taková ta ‚soudružská‘ návštěva nenahradí."

"Nechci, ačkoliv je před volbami, tady dělat chytrého. Ostatně právě v tomto směru je v politickém sektoru konkurence obrovská. Ekonom by řekl, že trh je všeználky přímo přesycen,“ konstatoval v úvodu svého komentáře pro ParlamentníListy.cz primář nemocnice Na Bulovce a exposlanec ČSSD Jiří Koskuba.

Proč Koskubu vzpomínky na Železnou lady znekliďnují

Jak ale dodal, pochopitelně si uvědomuje, že je to pro severomoravský a slezský region další rána. „Trochu mi to tam připomíná kriticky nemocného pacienta, který jde od komplikace ke komplikaci. Nejen horníků je mi líto (za což si však nic nekoupí). Nerad bych taky někoho urazil, ale pochopitelně daleko více těch našich. Já totiž nevím, kolik z počtu ohrožených zaměstnanců je ze sousedních zemí – Polska a Slovenska. Nu a ‚nejen‘ říkám proto, že masivní ztráta zaměstnání jedné profese se dotkne i řady jiných. Na ně přímo či nepřímo navázaných. Proto se nedivte, že vám nejsem schopen odpovědět, zda vzniknou nepokoje a jak velké budou protesty. I když historicky právě u tohoto ctihodného povolání to bývá obvyklé. Na tuto otázku by jistě daleko erudovaněji odpověděli vysoce postavení politici z uvedeného regionu pocházející a také odborářští bossové. Obojích v politice je až dost. Podstatné navíc je, budou-li nepokoje, zda-li se tím něco vyřeší. Vzpomínky třeba na Železnou lady mne nenechávají klidným,“ pokračoval dál Koskuba.

Připomněl, že je "jenom" lékař. Aby mohl „něco“ léčit, musí stejně jako v medicíně vědět, co je vůbec příčinou (tzv. etiologií) té či oné „nemoci“.

Prostí lidé získali kuponové knížky, schopnější obrovské majetky. Baťové to ale nebyli…

„V tomhle případě se nemohu ubránit silnému pocitu, že kromě dalších faktorů rozhodně nelze přehlédnout způsob proběhlé všeobecné divoké privatizace. Ne, nehodlám tímhle výrokem deklasovat všechny změny, ke kterým po listopadu 1989 v naší zemi došlo. Možná bychom si ale měli konečně přiznat, že zdaleka ne vše bylo ‚košer‘. My prostí, obyčejní a světa neznalí jsme obdrželi kupónové knížky. Jiní, zřejmě schopnější, připravenější a bezpochyby i s patřičnými styky, obrovské majetky. Nic proti tomu, to ke kapitalismu patří. Jenom ta cesta…… Baťové to zhusta zrovna nebyli, že? Je značný rozdíl mezi tím, zda získáte či založíte své firmy s cílem dlouhodobého podnikání. A následně je také tak vedete. Nebo toliko za účelem neskutečně rychlého, až pohádkového zbohatnutí. To první zemi prospívá. To druhé jenom těm v terminologii našich pravicových stran taktně nazvaných ‚úspěšní‘. Pak se ale, ve vší úctě, nemůžeme divit, že to jaksi neklape. Chybička se vloudila. Kde a jaká? Na to by spíše než já měli odpovědět ti, co u toho byli. A to bez ohledu na jejich stranické barvy,“ řekl Jiří Koskuba.

Podotkl pak ještě k tomuto tématu, že na druhé straně si rovněž, ač "socan", uvědomuje, že ani to, co je státní, nefunguje zrovna ideálně. „Tedy kromě výnosného lobbingu, platů top-managementu či odměn správních či dozorčích rad. Takže se omlouvám, ideální okamžité řešení neznám. Na Ostravsku ani jinde u nás, kde se rovněž potýkají se značnou nezaměstnaností. Nejsem Bůh. Ani renomovaný analytik či ekonom. Ostatně nevšimli jste si, že když u nich nejen človíček, ale i nenamyšlený politik hledá radu, tak co hlava, to jiný názor? A jen tak mimochodem, ono ani to nějaké zaměstnání ještě neznamená, že se žije skvěle. Ona někdy ta mzda až příliš připomíná pouhou minimální sociální podporu,“ konstatoval exposlanec smutný fakt, na který ParlamentníListy.cz v minulosti také již upozorňovaly.

Socan nižší kategorie, až dvanáctý na kandidátce?

„Jsem přece jenom socan, byť nižší kategorie. Proto taky na kandidátce až dvanáctý. Dobře fungující stát je přesto mým skutečným cílem. Nejenom pouhým volebním heslem. Pod tím si ale nepředstavuji, že u cíleně vyrabovaných firem bude platit podobný postup, jaký zatím platí u vybydlených bytů spoluobčany nepřizpůsobivými. Ono se snadno řekne: ‚Stát se musí postarat‘. Jenom rozdávat, je-li z čeho, je totiž neskutečně snadné a krátkozraké. Stát by se měl spíše postarat, aby se tak či tak už nedělo. Aby nejen pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. Ale aby panoval řád a pořádek, jsou nutná jasná pravidla a morálka. Aby slušní a poctiví neustále nedopláceli na tu opačnou menšinu. Ale taky vám nepřipadá, že to, co jsem právě pustil z pusy, spíše než cíl vyznívá jako sci-fi? To je dost smutné, co!?“ uzavřel otázkou Jiří Koskuba.     

  

Spletl se tentokrát zkušený novinář Petránek?

Zkušený komentátor a zpravodaj Jan Petránek upozornil ParlamentníListy.cz na jeden rozdíl toho současného předvolebního období od těch předcházejících. Na ten, že podle něj krátký předvolební čas nedá šanci, aby na sebe před volbami političtí rivalové vytahovali špínu. Souhlasíte s tím, že podpásovek lze tedy čekat opravdu méně? Nebo ještě "bude hůř" ?

"Já osobně se domnívám, že bude ještě hůř - a to i přesto, že si pana Petránka velmi vážím. Tentokrát mám pocit, že mu ani jeho letité zkušenosti nezabránily v tom, aby se zmýlil. Největší špinavé 'bomby' na politické rivaly a lídry stran se dle mého dají čekat tak dva, tři dny před otevřením volebních místností. To už se nikdo nestihne bránit či obhájit. Ale kdo by chtěl propadat beznaději, mohl by se řídit tím, co si já s několika dalšími skeptiky myslím - totiž to, že není nutné věšet hlavu. Volby se budou brzy, už v květnu příštího roku, třeba opakovat, takže naděje neumírá," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Koskuba: Nabídka bývá přímo úměrná poptávce, takže...

„Nemám právo mluvit za druhé. Tohle prostě nebyl, není a nikdy nebude můj styl. To však neznamená, že se tak neděje, nestane. Navíc i zde platí, že nabídka bývá přímo úměrná poptávce. Přiznejme si, že společnost značně zbulvárněla. Ono to zní přece jenom kulantněji než říci, že zvulgárněla. Obojí je pravda. Asi jsem fakticky konzervativní, ale mně se ani nelíbí, když se třeba jen tak, asi pro pobavení znuděného publika, perou na ledě hokejisté. Když se totiž hraje dobře – což neznamená, že to naše mužstvo musí vyhrávat – tak to není vůbec potřebné."

Naši politici hrají neskutečně blbě, a to už roky

"Bohužel, s mnohými našimi politiky je to podobné. Hraje se neskutečně blbě, a to už roky. Publikum je pochopitelně otrávené na maximum a navíc ještě platí za nucenou permanentku víc a více. No tak si hráči tu a tam dají ‚po čenichu‘.  Možná to voliče-diváka zaujme. Ale – a to je to podstatné - hlavně média. A o tom to je! Když už tihle slovní bitkaři a ‚hráči‘ velmi nízké výkonnostní třídy skutečně hrát neumí, tak alespoň vyvádí takhle. Je to jejich styl, jejich problém. Já vyznávám spíše fair play. Soupeř by měl být jenom soupeř, protihráč. Ne nepřítel. Sláva vítězům, čest poraženým…“ reagoval Koskuba na druhé téma komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz.

Pak se ale zarazil a dodal: „Ale sakra, abych byl, ve vší skromnosti, upřímný. Právě jsem si vybavil i jisté politické tváře. Urážet je nehodlám. Ale to, co jsem řekl předtím, asi opravdu vždy nejde uplatnit. Tedy doufám, že hlavně ne to čest vítězům! Snad nejsou voliči zase až tak naivní, nepoučitelní…“ zadoufal na závěr exposlanec ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…