Novinářka na besedě varovala před Janem Fischerem

30.11.2012 12:02

Institut pro studium ekonomiky a politiky (ISEP) pořádal ve čtvrtek večer debatu na téma „Nobelova cena míru pro EU – kam směřuje evropská integrace?“ Následná diskuse se od vývoje v unii nakonec dostala i k jednotlivým prezidentským kandidátům. A došlo i na kvóty pro ženy.

Novinářka na besedě varovala před Janem Fischerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Na akci, která se konala v prostorách vysoké školy CEVRO Institut, vystoupil europoslanec za ODS Ivo Strejček, ekonomický historik z VŠE Ladislav Tajovský a analytička Lidových novin Lenka Zlámalová.

Poslanec Evropského parlamentu Strejček na úvod položil otázku, zda byla Evropská unie opravdu hrází pro obhajobu míru v Evropě, nebo tomu bylo spíše naopak.

Konstatoval však, že když mohl Nobelovu cenu míru dostat Jásir Arafat či klimatický panel IPCC při OSN za výzkum údajného globálního oteplování, nedivil by se vůbec, kdyby byl stejným způsobem v oboru ekonomie oceněn Mario Draghi a celá Evropská centrální banka.

 

EU směřuje k federaci od začátku

Ladislav Tajovský ve svém příspěvku uvedl, že by cena míru byla v zásadě správným rozhodnutím, kdyby ji však Evropské společenství dostalo tak před padesáti lety. Tehdy totiž podle něho byl evropský integrační proces stabilizačním prvkem kontinentu.

„Kdyby to bylo uděleno před desítkami let, bude to v pořádku, za 500 let, od počátku novověku, nenajdeme v Evropě tak velké epochy, které by tak dlouho byla bez velké války,“ připomněl Tajovský. Není si však jist, do jaké míry jde v těchto šlépějích i dnešní EU.

Ekonomický historik navíc připomněl, že EU směřuje k politické integraci už od samého počátku, přestože se původně vycházelo z amerického modelu.

„Americký projekt byl vnucen evropským zemím. Jenže oni v duchu ideálů americké revoluce žili v mylné představě, že dokud budou v Evropě existovat národní státy, stále tu bude hrozba války, kterou lze vyloučit jedině vybudováním federace,“ řekl Tajovský.

Záměrně jsou předkládány desítky nesrozumitelných návrhů

Podle něho jsme nyní v situaci, kdy budeme muset buď říct ano federaci, nebo se vrátit zpátky. Na místě prý už stát nemůžeme. Tajovský také varoval, že bychom si měli pečlivě hlídat, abychom schválením nějaké další unijní smlouvy nepřišli o další svobody.

Novinářka Lenka Zlámalová se více zaměřila na dnešní vývoj v Evropské unii. Současný integrační proces se podle jejích slov začíná vymezovat snahou o omezování určitých svobod a odebírání pravomocí členským zemím. „Je to záměr,“ dodala a proces pokračuje tzv. salámovou metodou, plátek po plátku.

„Předkládá se celá řada dílčích návrhů, v nichž je těžké se vyznat. Ty ale vedou jednoznačně k posilování unifikace, přenášení pravomocí do Bruselu, ale také k budování stálých penězovodů, které nebudou vidět,“ upozornila Zlámalová.

Ta se zaměřuje hlavně na takzvanou Bankovní unii, kterou vnímá jako ekonomický protektorát, kdy o rozpočtu budou rozhodovat pouze úředníci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. „V Evropě by vlastně zanikly jednotlivé národní banky a byly by pak pouze banky evropské,“ uvedla.

  • O Bankovní unii více ZDE

Současný vývoj navíc podle ní není žádná náhoda. „Euroúředníci plánují masivní integrační proces celé roky, plány si psali dlouho dopředu, snili o tom už od schválení Maastrichtské smlouvy,“ je přesvědčena analytička LN.

Značným problém ale podle ní je, že v EU nikdo neřekne narovinu, jak přesně bude Bankovní unie vypadat. „Nepředkládají se přesné návrhy, které by popisovaly, o co jde, ale různé direktivy, které je nutné si poskládat dohromady, a nevíme, když nějakou direktivu přijmeme, k čemu všemu jsme se zavázali,“ dodala Lenka Zlámalová.

Musíte si to třikrát přečíst, abyste zjistili, že je to blábol

Na to ve svém příspěvku navázal Ivo Strejček, který to okomentoval výrokem britské konzervativní expremiérky Margaret Thatcher. „Když vám takový dokument přistane na stůl, musíte si ho třikrát přečíst, abyste nakonec zjistili, že je to úplný blábol,“ dokreslil situaci.

Současný integrační proces se podle europoslance vyznačuje především tím, že občané jednotlivých zemí nemají žádnou možnost, jak ho reálně ovlivnit a mluvit do toho. „To vzdalování je nebezpečným krokem pro demokracii. Lidé nemají právo se vyjádřit, jestli si přejí bankovní unii, politickou unii a podobně,“ konstatoval Strejček.

Všechno podle jeho slov vzniká za zády a lidé o tom nevědí. Co nejvíce pravomocí by mělo zůstat národním parlamentům, které sice nemusí být dokonalé, ale občané tam dohlédnou.

Ivo Strejček to shrnul tak, že Evropská unie nyní pouze vyhrocuje vztahy mezi národy a vývoj uvnitř EU rozhodně není pojistkou budoucího míru, právě naopak.

Příčinou míru v Evropě byla studená válka a hrozba SSSR

V následné diskusi pak s názorem Ladislava Tajovského na pozitivní vliv integrace směrem k míru nesouhlasil Lukáš Petřík. Ten argumentoval, že příčinou míru v Evropě byla studená válka a hrozba jaderného konfliktu, kdy se Evropa de facto sjednotila před společným nepřítelem.

Panelisté se také na základě podnětu jednoho z posluchačů shodli, že pozitivním směrem jde přinejmenším vnímání EU u mladých lidí, kteří se k ní v čím dál větší míře stavějí skeptičtěji.

Dostalo se i na nejnovější výstřelek unie, čtyřicetiprocentní kvóty pro zastoupení žen ve vedení firem. „To je ukázka totálního manýrismu, kam se EU dostane. Nevěřila jsem vlastním uším, komisařka Redingová se zbláznila. V Evropě se odehrávají sociální tragédie a oni řeší kvóty. Ty jsou útokem na ambiciózní a úspěšné ženy. Není to už sranda, oni to myslí vážně, podobně jako kolik procent energie má být z jakých zdrojů,“ tvrdě kritizovala Lenka Zlámalová.

Komisařka je blázen, z jiné planety

Ivo Strejček si ještě přisadil. „Ta komisařka je blázen! Když ji potkáte, působí takovým zvláštním zastřeným zrakem. Ona chce být příště prezidentkou Evropské komise, má za sebou nejrůznější šílenosti jako cenové regulace telefonování a podobně. Ona je z jiné planety. Členové Komise jsou sice z jiné planety všichni, ale ona je ještě z jiné soustavy!“ pokračoval s nemilosrdnou kritikou.

Podobné to podle europoslance bylo i v době, kdy byl evropským komisařem expremiér Vladimír Špidla. „Lidé za mnou přicházeli a ptali, tohle bylo vážně vaším ministerským předsedou?“ pobavil přítomné.

V debatě ale také došlo na možného budoucího prezidenta a jeho postoj k unii. Lenka Zlámalová se pustila do Jana Fischera. „Ten bude souhlasit vždycky se vším, co mu kdy předloží k podpisu,“ varovala. „Byla jsem nedávno na nějaké debatě s ním, trvalo to dvě a půl hodiny a celou dobu jen mluvil, že není třeba být ani pro, ani proti. On prostě půjde s proudem,“ doplnila.

Fischer nemá vlastní názory, jsou opsané

Přemysl Sobotka by podle jejích slov v roli prezidenta podepsal také cokoliv, Miloš Zeman je prý naopak v některých oblastech zahraniční politiky rozumný. A současný prezident Václav Klaus podle ní funguje naopak jako autorita.

Europoslanec Strejček pak směrem k prezidentskému kandidátovi Fischerovi vyjádřil podezření, že vlastně žádné názory nemá, že to, co prezentuje, je pouze opsané odjinud. „Nechci ho ale soudit, vůbec ho nesleduji,“ uvedl.

Ten také ocenil roli Václava Klause. „On otevírá debatu o EU a pěstuje ji. Miluje jezdit na vlně nepopularity a proti většinovému názoru, v tomto smyslu už takový příští prezident nebude,“ je přesvědčen Strejček. A to ani v případě, pokud by se jím stal kandidát za ODS, tedy Přemysl Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…