OKD drasticky klesají zisky. Bude se propouštět a šetřit

30.06.2013 20:52

Mluvčí těžební společnosti OKD Vladislav Sobol oznámil, že podnik hodlá propustit 250 techniků a administrativních pracovníků. Od září klesne také počet pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí, zhruba o třetinu na 2700.

OKD drasticky klesají zisky. Bude se propouštět a šetřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do vysoké pece se vsadí železná ruda, koks a struskotvorné přísady

Podle informací serveru Halónoviny.cz z výroční zprávy společnosti vyplývá, že čistý zisk OKD klesl o téměř pět miliard korun, což je zhruba 80 procent. Kromě propouštění počítá firma s omezením investic a sloučením managementu všech dolů. Vedení zvažuje i prodej některých koksoven a dolů.

Zaměstnanci, kterých se opatření týká, už jsou se svojí situací prý obeznámeni. Ti, kteří ve firmě pracovali více než dva roky, dostanou odstupné ve výši sedminásobku měsíčního platu. Ze dvou třetin jde podle Sokola o pracovníky z Polska.

Snížení nákladů je nezbytné

Podle vyjádření společnosti jde o nezbytný krok. „Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ vysvětlil generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Poslanec Miroslav Opálka (KSČM) pro Halónoviny.cz uvedl, že nejde o první a nejspíš ani poslední vlnu propouštění zaměstnanců dolů, koksáren a hutí v Moravskoslezském kraji. K vypořádání se s transformací pracovního trhu podle něj ale nejsou zdroje ani nástroje. „Kdyby bylo po politickém a majetkovém převratu postupováno po vzoru Francie, to znamená, že doly by se neprivatizovaly a jejich zisky byly použity pro tvorbu nových pracovních příležitostí, dnes bychom před tímto problémem nestáli,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…