Obrovské dluhy a milionáři, kteří se na něj vykašlali. Nešťastný konec Jana Fischera

14.02.2013 7:11

Od prezidentských voleb nebylo prakticky slyšet o muži, který byl do poslední chvíle považován za jejich favorita. A zatímco Miloš Zeman se chystá na inauguraci a příznivci Karla Schwarzenberga dávají průchod frustraci, Jan Fischer počítá, jak zaplatit faktury za kampaň. Na transparentním účtu mu zbývá pár tisíc a někdejší ochotní sponzoři naznačují, že už od nich Fischer nic neuvidí.

Obrovské dluhy a milionáři, kteří se na něj vykašlali. Nešťastný konec Jana Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer nastartoval petiční kampaň na podporu své prezidentské kandidatury

Na transparentním účtu kampaně, který si Jan Fischer zřídil, zbývá podle MF DNES zhruba sedmnáct tisíc korun. Faktury, které přišly za kampaň, se však podle vlastních Fischerových slov pohybují v řádech milionů. Jen za reklamu na pobočkách pošty prý bude muset zaplatit téměř čtyři miliony. „Teď dělám všechno proto, abych našel peníze na úhradu zbylých faktur,“ připustil v rozhovoru sám Fischer.

Dokonce už se prý začal rozprodávat majetek jeho kampaně - auta, počítače, vybavení kanceláře. Fischer sám zaplatil ze svých soukromých prostředků 350 tisíc na dorovnání mezd zaměstnanců svého týmu.

Důvodem finančních nesnází je prý fakt, že se od neúspěšného kandidáta odvrátili sponzoři. Když spolufavorit prezidentské volby vypadl nečekaně už v prvním kole, ztratili zájem. Nejen že se Fischerovi nedaří nacházet nové donátory, ale z podpory vycouvali i někteří, kteří již předtím příspěvek slíbili, a Fischer s ním v rozpočtu kalkuloval.

Největší sponzor jeho kampaně, miliardář Tomáš Chrenek, si ze čtrnáctimilionové částky dokonce nechal vrátit milion, který ještě nebyl investován. Což se prý stalo v souladu s uzavřenou dohodou. „Vybral jsem si ne úplně správného koně,“ vyjádřil pro MF DNES své zklamání.

"Pan Fischer je z mého pohledu strašně slušný a schopný člověk, ale bohužel není schopný komunikovat. Není politik. Než začaly televizní debaty, byl fajn. Potom to skončilo špatně," dodává podnikatel Chrenek.

Fischer nyní jedná se svými sponzory a snaží se sehnat peníze na úhradu faktur, které mu za kampaň stále přicházejí. „Neříkám, že se na mě vykašlali, ale rád bych vyjádřil svou víru, že dostojí svým závazkům, o kterých předem věděli,“ prohlásil diplomaticky v rozhovoru pro MF DNES. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…