Odborář si stěžuje na stávkující ministry. Nečasi, vyhoď je z práce

28.08.2011 6:56

Neúcta k občanům České republiky, neúcta k institutu ministra, tak nazval nepřítomnost ministrů TOP 09 na jednání vlády předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Podle něj by neomluvenou absenci měl premiér řešit vyhazovem. Boj o Ladislava Bátoru jen podle Dufka jen záminkou. TOP 09 už teď hraje o hlasy voličů, myslí si Dufek.

Odborář si stěžuje na stávkující ministry. Nečasi, vyhoď je z práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek

Středeční jednání vlády, které rozhodovalo o daňových zákonech z pera ministra financí Miroslava Kalouska, se muselo obejít nejen bez autora, ale i ostatních ministrů TOP 09. Ti vyslali na jednání jen své náměstky. Důvod? Ředitel personálního odboru ministerstva školství prý urazil svým výrokem o staříkovi jejich stranického předsedu a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tak dokud prý nebude neuctivý úředník vyhozen, vláda se bude muset obejít bez ministrů TOP 09.

Celý spor o Ladislava Bátoru čtěte ZDE

Neomluvená absence? Tak vyhazov

Absence ministrů se rozhodně nelíbí odborovému předákovi Bohumíru Dufkovi. „Pan premiér by si měl jednoznačně ve vládě udělat pořádek, to za prvé. Za druhé si myslím, že i na ministry platí stejné parametry jako na občany České republiky. A jestliže někdo nechodí na jednání, pro nás nechodí do práce. A protože pan premiér jim žádné volno nedal, jde o neomluvenou absenci a za tu by měl být automatický vyhazov," konstatoval rozhodně Dufek.

Vedle toho, že by premiér měl jednoznačně přijmout personální opatření, považuje Dufek nepřítomnost ministrů na jednání vlády za neúctu. „Je to obrovská neúcta vůči občanům České republiky, protože politici jsou tu od toho, aby určitým způsobem plnili svoje zadání. Tady v tom případě jako členové kabinetu by se jednoznačně měli starat o legislativu," míní odborář.

Dále čtěte:
Jako kdybych já fotil porno, odsoudil Kalousek znovu Bátoru
Je to slušnost. Kalousek se připojil k vládě a poobědval s hejtmany
Nepracuješ? Nezaplatím ti daně, píše Kalouskovi komentátor

Nečas topce nepochopitelně ustoupil

Ten nechápe, proč se jednání vlády bez ministrů TOP 09 uskutečnilo. „ODS jim podle mě vyšla nepochopitelně vstříc. Jako premiér bych v okamžiku, kdy oni nepřišli, jednoznačně skrečoval dopolední jednání a vyhlásil bych nové, mimořádné jednání na odpoledne ten den. Tak jak se to udělalo, že se pan premiér spokojil s náměstky nepřítomných ministrů, podle mě správné není," reagoval Dufek.

Za stávku podle Dufka nepřítomnost ministrů TOP 09 považovat nelze. „Určitě ne, oni by nám páni ministři řekli, že seděli ve svých kancelářích a pracovali, takže to stávka není. Na druhou stranu, když si to vezmete z pozice České republiky a určité politické kultury, tak je to vrchol k té instituci ministra. A já se budu opakovat, ale opravdu si myslím, že by to pan premiér měl řešit," doplnil odborový předák.

SLEDUJEME téma: Odborářské protesty
SLEDUJEME téma: Vládní reformy
SLEDOVALI jsme téma: Stávka

Bátora je jen záminka! Jde jim o hlasy

Ten odmítá, že by boj o Ladislava Bátoru byl opravdovou příčinou, proč TOP 09 „rebeluje". „To v žádném případě, když si vezmete, co například o odborech řekl pan vicepremiér Schwarzenberg, nebo co řekl třeba o ekologických aktivistech v Rakousku, tak kdybychom se měli všichni urazit za každý výrok, to si nedovedu představit, kam bychom se dopracovali," tvrdí Dufek.

„Bátora je evidentně zástupný problém, tady se už teď jednoznačně hraje o hlasy voličů a je to svým způsobem záminka, nejít na jednání vlády a přitom schvalovat tak špatné zákony, které se týkají státního rozpočtu," konstatoval Bohumír Dufek.

Psali jsme:
Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu

Nečas nás kárá? Ať se stará o neonacistu 

Že by se ministři TOP 09 dopustili něčeho špatného, už ve středu po jednání vlády, kterého se nezúčastnili, rozhodně pro ParlamentníListy.cz odmítl místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. „Na zvukovém záznamu z minulého jednání vlády zcela jistě bude další léta archivován můj hlas, že se rádi do jednací místnosti vrátíme za nějakých podmínek," řekl redakci ministr.

Ten současně odmítl kritiku, kterou směrem k ministrům TOP 09 vyslal na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas. „Pan premiér má na svá vyjádření nepochybně právo. Nicméně je s podivem, že svojí energii napíná vůči politikům, kteří protestují proti extrémismu ve státní správě, a že se nevěnuje tomu, odstranil neonacistu z vysokého místa na ministerstvu školství," reagoval Kalousek.

Připadá mu prý neuvěřitelné, že už týden se diskutuje o tom, jestli česká vláda strpí neonacistu ve funkci ředitele odboru ministerstva školství. „Pokud strpí, pak je to složité. My jsme připraveni plnit s plným nasazením své úkoly, ale v rámci hodnotového systému, ze kterého konzervativní strana TOP 09 vychází a tam podpora extrémismu rozhodně nepatří," dodal Miroslav Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Dále čtěte:
Odborář chápe vulgární útoky na Hegera a Kalouska. Ti lidé jsou frustrovaní
Agresivní odboráři poslali Hegera do pr... Pak došlo i na Kalouska
Odborář Dufek hodnotí protest: Poslanci se podělali. I Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…