Odborům překypěl pohár trpělivosti. Začne týden protestů, udeřil Zavadil

03.04.2012 10:24

Odbory na brífinku představili kampaň Stop vládě. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil prohlásil, že odborům už překypěl pohár trpělivosti. Vyzval vládu k zastavení reforem a podání demise. Odbory připravily v rámci kampaně protesty, které vyvrcholí 21. dubna na Václavském náměstí.

Odborům překypěl pohár trpělivosti. Začne týden protestů, udeřil Zavadil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil v pořadu Interview 24

Podle Zavadil překypěl pohár trpělivost. Odbory prý strávily stovky hodin k připomínkování reforem, ale s výjimku několika věcí se jim nic nepodařilo prosadit.

„Vláda by měla zastavit reformy, měla by podat demisi a měly by se uspořádat předčasné volby. Národ by měl rozhodnout o tom, zda má vláda dál rozhodovat o osudu občanů,“ prohlásil Zavadil na tiskové konferenci.

Téhle vládě dnes snad důvěřuje už jen sama vláda, řekl Zavadil s nadsázkou. Zopakoval, že ztratila jakoukoliv důvěru lidí.

Akce Stop vládě vyvrcholí velkou demonstrací na Václavském náměstí

Radka Sokolová, místopředsedkyně odborové centrály ČMKOS, budou v týdnu od 16. do 21. dubna budou po celé České republice probíhat kampaně v rámci Týdne protestů. Vše vyvrcholí velkou demonstrací 21. dubna na Václavském náměstí, kterému bude předcházet pochod centrem města.

Součástí kampaně bude web a akce, kterými chtějí organizátoři informovat veřejnost o dopadech reforem.

První demonstraci uspořádá Holeškovská výzva 15. dubna

Nespokojenci požadují například zastavení důchodové reformy, která má umožnit lidem převést část odvodů ze státního penzijního systému do vlastního spoření u fondů, a současné podoby reformy vysokého školství. Ve stávkové pohotovosti jsou například školští odboráři, kterým vadí vládní škrty ve školství.

I dopravní odbory už dříve avizovaly, že jsou připraveny k uspořádání případné stávky. Chtějí, aby byl protest masivnější než loňská červnová stávka v dopravě. Tehdy také požadovaly zastavení reforem, kabinet však tlaku odborů nepodlehl.

Kromě odborů a občanských iniciativ protestuje proti vládě i takzvaná Holešovská výzva. Ta zorganizovala v polovině března protesty po celé ČR, do kterých se zapojily tisíce lidí. Zástupci Holešovské výzvy si už dříve naplánovali demonstraci na 15. dubna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…