Peake: Kalousek mi píše sprosté zprávy. Nemám na ni mobil, říká ministr

21.08.2011 17:01

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) v pořadu České televize Tah dámou prozadila, že ji ministr financí na jednání K9 posílá "sprostá psaníčka". Peake v pořadu neupřesnila ale jaká, takže otázka je otevřená. Údajně jsou texty k zasmání. Pro ParlamentníListy.cz pak Peake vysvětlila, že psaníčka nejsou vůbec sexistická, spíše obhroublá. Přesto si lékař a sexuolog Radim Uzel myslí, že nebudou urážlivá. Ministryně se na to podle něj musí dívat prostě jinýma očima. Kalousek posléze naší redakci řekl, že jakákoliv psaníčka pro Peake nikdy nepsal.

Peake: Kalousek mi píše sprosté zprávy. Nemám na ni mobil, říká ministr
Foto: sap
Popisek: Karolína Peake

S čím se potýká první žena v Nečasově vládě? A proč jí jednání K9 připomíná hru na mrkanou? Místopředsedkyně vlády, předsedkyně legislativního výboru vlády a výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake v nejnovějším díle pořadu Tah dámou se socioložkou Marcelou Linkovou a ekonomkou Markétou Šichtařovou probírala věci kolem aféry Ladislava Bátory.

Při té příležitosti si neopomněla postěžovat na ministra financí Miroslava Kalouska, který je známý svými bonmoty a za pultíkem při schůzích Poslanecké sněmovny i pohotovými odpověďmi na poznámky svých kolegů - poslanců.

"Když Kalousek řve, jaké to je?," tázala se v pořadu Tah dámou Peake moderátorka Michaela Hergetová. Nedávno totiž v jednom z rozhovorů Peake řekla, že několikrát v poslední době chtěla odejít z politiky, neboť na ni ministr Kalousek řval.

"Jsou to věci, které si už neberu osobně, beru to sportovně. Muži totiž politiku berou jako boj. I když se neválčí, takže tohle je pro ně způsob války a bitva. No a o tom křiku - je to spíš zastrašování, způsob jednání z pozice síly, psaníčka se sprostými básničkami, také bych se mohla urazit a říkat, že to se k ženě nehodí....," málem nedopověděla Peake. Překvapená moderátorka se jí totiž otázala od koho, že jí chodí ona "sprostá psaníčka".

"Dostávám je od ministra Kalouska," odvětila na to Peake. "Na jednání vlády?" tázala se dále se zvědovostí v očích redaktorka. "Ne, na jednání K9. Říkám to jen proto, že nyní se potýkáme v souvislosti s kauzou Bátora s tím, co se hodí a nehodí pro úředníka či pro člena vlády," řekla dále Peake. Ministr Kalousek ale v pozdější reakci pro ParlamentníListy.cz odmítl, že by cokoliv Peake psal.

Kalousek odborářům:


Jen se tomu zasmála...

"Zasmála jsem se tomu, mohla jsem se ale také urazit, a říci, že se to k dámě nehodí, aby se ministr takto ke kolegyni choval...Řekla jsem mu pak výtku nahlas, zkrátka jsem se zasmála a nijak jsem se neurazila. Ukazuje to jen to, že je u nás prostředí politiky hrubé," dodala k tomu Peake. Svou výpověď ale nijak již neupřesnila.

Čtěte také:


Peake pro PL: Nebylo to sexistické

"Jen jsem chtěla citlivost pana ministra dát do souvislostí. Sexistické to ale nebylo, jen obhroublé," napsala pak k tomu na vysvětlenou ministryně za Věci veřejné a vlastně i jediná žena ve vládě ParlamentnímListům.cz.

Redakce totiž chtěla vědět, co bylo obsahem psaníčka, a jestli by mohla odcitovat i nějaký verš, či řádku z Kalouskovy tvorby. To ale Peake odmítla.

"Nezlobte se, nechci z toho dělat aféru jako TOPka z Bátory," doplnila k tomu redakci.

Jenže přímo ve studiu na to reagovala socioložka Marcela Linková. "Najdeme určitě země, kde je takovéto chování nepřijatelné a kde by se politik za něco takového musel zcela jistě omluvit," podotkla Linková.

Kalousek: Nic Peake neposílám

Kalousek ale tvrdí, že to, co řekla v televizi Peake, není pravda.

"Je to vyloučeno z několika důvodů. Sice je pravda, že občas posílám rýmovačky, kde je sem tam nějaký vulgarismus, ale nikdy to neposílám dámám. To za prvé. Kromě toho, že to neposílám dámám, bych to nikdy nemohl poslat ani Karolíně Peake, protože ji nemám uloženou v mobilu, takže to technicky nejde," řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Je to dětinské a hrubé

"Když se někdo takto chová, tak je hrubé, dětinské, ale v tomto případě jen dětinské," zmínila posléze ekonomka Markéta Šichtařová. Její slova ale nejspíše již patřila Ladislavu Bátorovi, který je za svá nevhodná vyjádření v posledních dnech v nemilosti právě u politiků z TOP 09. Ti totiž kvůli Bátorovým výrokům kolem homosexuálů, ale hlavně ministra zahraničí Karla Shwarzenberga, odmítli chodit na zasedání vlády do té doby, než jej ministr školství odvolá z postu ředitele personálního odboru ministerstva zahraničí.

Související: Bátora na školství? Jako pedofil v čele dívčí školy, ozval se kníže


Co se ale jednomu zdá hrubé, druhý nad tím mává rukou. Podle lékaře a sexuologa Radima Uzla chování Kalouska vůči Peake není nijak za hranou.

Uzel: Asi se paní ministryně špatně vyspala

"To, co někdo považuje za obhroublé, tak někdo jiný může považovat za úplně normální. V tu chvíli se mohla paní ministryně špatně vyspat a tak jí ta slova od pana ministra připadala obhroublá.  Ale kdyby se na to podívala s chladnou hlavou za tři dny, tak by to považovala za normální," řekl Uzel ParlamentnímListům.cz.

Sexuolog ale samozřejmě nezná obsah onoho "psaníčka" . Peake měla prý dopis zveřejnit, aby veřejnost prostě věděla.

"Já ale myslím, že to od toho Kalouska bylo spíš vtipné. Já mám zprávy od některých poslanců a ti říkají, že pan ministr Kalousek se vyznačuje neobyčejným smyslem pro humor. A to dokonce inteligentním. Ale to není možno samozřejmě o všech politicích říci. V tomhle případě si myslím, že Kalouskovo svědomí je čisté. A ať si tedy píše, co chce," uzavřel Uzel.

Pořad Tah dámou Česká televize na programu ČT 24 vysílá pravidelně od ledna jako novinku.  Vždy jsou v něm jako hosté jen dámy, dvě spolukomentátorky a zajímavý host. "Talk show na sobotní večer (21:30) a nedělní odpoledne," píše k pořadu ČT 24.

Zase ta moderátorka

Ke každému dílu mohou své připomínky psát i diváci. "Bravo paní Markéto Šichtařová, pokusila jste se z toho pořadu učinit zajímavý intelektuální pořad. Bohužel moderátorky typu paní Hergetové nebo Voldánové nedisponují schopnostmi, učinit z toho pořadu něco více než naše děti, jak zvládají ženy povolání a rodinu a vyznačují se nesmírnou servilitou k některým "prominentním hostům." Posunout tento pořad trochu dál je v možnostech dobře připravených a vzdělaných moderátorek typu pí D. Drtinové, nikoliv těchto pracovnic ČT 1," napsal jeden z diskutujících podepsaný zkratkou těsně po odvysílání sobotního dílu.

"Politika se dostane všude, Dvě spolukomentátorky, zajímavý host a jedna moderátorka, žel ona nedokázala zabránit, aby se i tam nevetřel pan Bátora," uvedl těsně po skončení pořadu diskutující "Lubor".

Čtěte také:

Kalouskova básnička o odboráříc

Odboráři, odboráři, vezli sračky na trakaři.
Po cestě však vedli boje, kdo se bude držet oje.

Neboť ten, kdo tlačil vzadu, ten se neubránil smradu.
Odboráři, odboráři, hádali se s hněvem v tváři tak,
že ač cesty byly rovny, spadli s vozem do senkrovny.
Odboráři chodí plačky, nemají v čem vozit...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…