Po staletí trest problém nebyl. Nechápu, proč dnes je, diví se Koskuba. A nejen tomu

01.06.2013 8:01 | Zprávy

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži, dva názory z opačného politického spektra. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba proti senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi. V pravidelné aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz se tentokrát utkají na téma: Situace v Duchcově a navrhovaná opatření k nápravě přednesená senátorem Tomio Okamurou. Ve druhém tématu se oba politici zamyslí nad tím, jak reálná je hrozba eurorevoluce.

Po staletí trest problém nebyl. Nechápu, proč dnes je, diví se Koskuba. A nejen tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Co říkají oba muži na situaci se soužitím romské menšiny s většinou v Duchcově a na návrhy Tomia Okamury k tomu, aby se situace na severu Čech zlepšila v řadě oblastí? Mohou mít návrhy šanci uspět a být aplikovány do praxe? Opravdu pomůžou vyřešit potíže, které se ve spolužití s romskou menšinou stále častěji objevují?

„Ve vší úctě, nemyslím si, že jde toliko o návrhy pana Okamury. Pokud je mi známo, přidal se k zamýšleným krokům kolegů poslanců Kádnera a Fialy. Pan senátor prostě vždy ví, jak se zviditelnit. Snad nejde opět o toto, ale jistý si nejsem. Jinak samozřejmě, každý krůček ke zlepšení tristní situace je chvályhodný. Bylo by proto chybou odsuzovat a dokonce nepodpořit cokoliv, co ji pomůže zlepšit. Obávám se však, že ani záměry zmíněných kolegů rozhodně nebudou ten zásadní všelék. Existuje-li takový vůbec. Je totiž obrovskou chybou, že mj. kolem 'cikánské otázky' se chodí po špičkách. Jak by řekl náš pan ministr zahraničí: ‚Je to naše zřejmá předposranost a tím i ten následný bordel…‘. Z jeho úst by to vyznělo mediálně beztrestně, snad to tedy projde i mně. Neboť ono to tak vskutku je. Už jen fakt, že se pomalu musíte bát označení Romů za Cikány, je ukázkou značného pokrytectví současné společnosti. Ono totiž opravdu nejde o žádný projev rasismu či netolerantnosti. Mimochodem jak to doopravdy i je, si lze dohledat kupř. na internetu. Postavit zeď v Matiční ulici byl zločin. Létali sem i cizí senátoři. Obrovitá zeď mezi USA a Mexikem či kolem Izraele je přitom pouhá ochrana. Zvláštní,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na první téma poslanec Jiří Koskuba.

Podle Koskuby popírat narůstající problém soužití s touto populací může jenom ten, kdo to na vlastní kůži nezažil a nezkusil. Nebo je zcela slepý, hluchý a ještě blbý. „Jistě, je naprosto falešné házet všechny Romy do jednoho pytle. Bohužel, věčným omlouváním jejich nepřizpůsobivosti se paradoxně škodí hlavně těm, kteří zkouší žít a žijí jinak. To hlavně oni si zaslouží všemožnou podporu společnosti. Nikoliv ti, co již po dlouhá staletí mají problém přijmout zvyklosti národů, na jejichž území se rozhodli žít. A cokoliv pak vyvádí, za značného křiku zdůvodňují toliko svou opětovnou diskriminací. Kdo totiž nechce, nikdy nepochopí, neporozumí. Bohužel, tím se však sami dále a dále vzdalují od majoritní společnosti. Na ní vidí spoustu chyb, na sobě žádné. Ona nesmí požadovat nic, oni však maximum. Mimochodem, málokdo v zemích EU umí tak využívat přitom administrativně složitých sociálních výhod, jako právě jistá část tohoto snědšího národa. To je však možná i důkaz, že by mohli být naprosto dokonalými právníky, úředníky. Jenom být ochotni absolvovat patřičné vzdělání. Navíc je-li  zdarma,“ pokračoval dál poslanec.

Je si však vědomý toho, že ono to však je nejen velmi citlivé a nevděčné, ale i obsáhlé téma. V několika slovech nelze obsáhnout vše. „Navíc nemám patent na rozum. Zásadní problém totiž není, jak se zde opakovaně mele dokola a dokola, ve špatné legislativě. Proboha, tím netvrdím, že špatná není! Ale hlavní problém vidím v tom, že čím dál více nejsme vůbec schopni a ochotni rychle a účinně aplikovat alespoň tu, co již platí. Což i vám nepřipadá, že zákony v této zemi platí a tím omezují hlavně jen ty slušné a poctivé? Bez ohledu na barvu pleti, sociální skupinu, profesi. V tom je dle mého jádro pudla. Dokud nebudeme umět bleskově ztrestat ty, co si z demokratické společnosti dělají holubník, co z ní těží jenom výhody, ale neuznávají žádné povinnosti, tak se nehneme. A žádné další  zákony to nezmění. Žijeme v době a zemi, kde oběť má podstatně méně práv než pachatel samotný. Zato více povinností, aby vůbec prokázala, že jí bylo ublíženo. Zuřivě diskutujeme o eutanazii, ale bojíme se trestu smrti. Přitom přibývá mnohonásobných bestiálních vrahů. Jsou-li dopadeni, čeká je psychiatrická léčebna nebo v horším případě vězení bez pracovní povinnosti. To policista, který na nějakého grázla vůbec najde odvahu použít zbraň a dokonce ještě trefí, žije v dlouhém stresu, jak dopadne jeho vyšetřování. A bránit se sám? To už vůbec ne! Co kdybyste náhodou zastřelili lupiče či svého budoucího vraha ještě dříve, než on zabije vás! Pak už skoro úměrnost obrany neprokážete. Přitom dosud nebyl čas projednat můj nikoliv individuální návrh takzvané doktríny hradu. Jak snadněji a účelněji bránit sám sebe, svůj majetek. Ne, nejsem ješitný, ale maličký důkaz, že se nesnaží  jenom pan Okamura,“ konstatoval dál Koskuba.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…