Podivné zvěsti: Pořádá demonstraci proti Romům a zároveň se žení

13.03.2012 10:54

Na Šluknovsku prý opět hrozí demonstrace. Rozsáhlá veřejná vystoupení proti romským ghettům slibují nezávisle na sobě hned dva organizátoři, varnsdorfští občané Petr Heinrich a Lukáš Kohout. Ale jen v mailech, které došly redakci ParlamentníchListů.cz. Podle všeho jde totiž o záměrnou dezinformaci.

Podivné zvěsti: Pořádá demonstraci proti Romům a zároveň se žení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Varnsdorfští v Praze

Až se oteplí, nepokoje propuknou znovu. Tato věta, nevěštící nic dobrého pro obyvatele Šluknovského výběžku, zazněla během zimy 2011/2012 hned několikrát, například od vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové nebo lídra Věcí Veřejných Radka Johna. A je to tady, chtělo by se říci po otevření úterní redakční pošty.

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily přímo od známého mystifikátora Lukáše Kohouta, který se opět zviditelnil organizováním skutečných demonstrací před varnsdorfskými ubytovnami loni v létě, půjde tentokrát spíš o pokračování známého sporu Kohouta s radním Ústeckého kraje Petrem Jakubcem (ČSSD). Oba muži se totiž rozhodli řešit konflikt soudně.

Mail je prý podvrh. Kohout se prý v dané termíny žení

E-mail, kde se Kohout, ať už domnělý či skutečný, označuje za organizátora demonstrací počínaje 1. květnem 2012, není v posledních dnech ojedinělý. Například minulý pátek dorazil do děčínské regionální redakce Deníku jiný, ve kterém se mystifikátor Kohout omlouvá Jakubcovi a zároveň přiznává, že se pokoušel poškodit mediální obraz radního na příkaz bývalých sociálních demokratů Petra Bendy a Jiřího Paroubka (nyní NS-LEV 21).

Kohout pořádání demonstrace samozřejmě popírá. S až podivuhodnou náhodou se prý neznámý vtipálek s termíny demonstrací trefil do dat, která budou v mystifikátorově životě znamenat přelom. "Prvního května jsem na předsvatební cestě se skoro svojí budoucí manželkou, a 2.6. se s skoro svojí budoucí manželkou bereme," řekl ParlamentnímListům.cz Kohout. Dotaz jej prý nepřekvapil, falešný mail prý dorazil hned do několika redakcí. "Myslím si, že to dělají lidé kolem radního Jakubce, blíží se soud a toto jsou praktiky těch ´uzenářů´ z Ústí," říká Kohout. Soud legendárního mystifikátora s radním začne už 2. dubna. Vyjádření Jakubce, který je v úterý na služební cestě v Děčíně a Varnsdorfu, redakce zjišťuje.

Pokračovat prý chce i Heinrich. Jde o další podvrh?

Jenže údajně falešný Kohout není jediný, kdo redakcím oznamuje propuknutí nových nepokojů na Šluknovsku. Na 31. března oznamuje demonstraci i Petr Heinrich. Ve Varnsdorfu nejde o neznámé jméno. Heinrich avizoval veřejná vystoupení proti zvýšené kriminalitě ve městě poté, co skupina útočníků o silvestrovské noci napadla manželský pár, přičemž žena po několika dnech zemřela. Telefonní číslo, na kterém redakce Heinricha kontaktovala, je však aktuálně mimo provoz a nefunkční je i pevná linka, pravdivost informace tak není možno ověřit.

Demonstrace na Šluknovsku propukly naplno loni v létě poté, co proběhlo několik násilných konfliktů mezi obyvateli sociálně vyloučených lokalit a starousedlíky. Reakce místních obyvatel vyvolala mezi lidskoprávními odborníky zděšení. Místní se totiž rozhodli protestovat formou několika pochodů k problémovým ubytovnám, kdy kontaktu jejich obyvatel s demonstranty z řad místních občanů i pravicových radikálů zabránili jen policejní těžkooděnci. S přicházející zimou demonstrace utichly , nicméně panuje všeobecná shoda na tom, že by s oteplením mohly přijít znovu. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové je ale na Šluknovsku nyní relativní klid. I přesto se ale mohou různé radikálně uvažující skupiny pokusit znovu rozdmýchat násilí mezi starousedlíky a obyvateli zdejších sociálně vyloučených lokalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…