Poškozená a zraněná ČSSD. Ptali jsme se, co s ní bude po kauze Rath

18.05.2012 6:38 | Zprávy

ANKETA Zadržení a obvinění dlouholetého vysoce postaveného člena ČSSD Davida Ratha nemohlo tuto stranu nepoznamenat. Jak se na věc dívají oranžoví poslanci a senátoři? ParlamentníListy.cz zákonodárce oslovily.

Poškozená a zraněná ČSSD. Ptali jsme se, co s ní bude po kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Někteří členové strany si myslí, že se jedná pouze o selhání jednotlivce a stranu to významně nepoškodí. Někteří sociální demokraté ale varují před tím, že by něco obdobného mohlo hrozit i v dalších krajích, a to by pak ČSSD mohlo výrazně poškodit v krajských volbách a přihrát voliče například komunistům.

Obdobné problémy v dalších krajích

„Ta aféra ČSSD samozřejmě poškozuje, jakkoli jsem přesvědčen, že se jedná o selhání jednotlivce. Náprava nebude jednoduchá. Kromě odchodu Davida Ratha ze všech funkcí včetně poslaneckého mandátu je třeba důkladně prověřit fungování Středočeského kraje, zejména zadávání veřejných zakázek,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Senátor Miroslav Krejča se obává toho, aby se podobné případy netýkaly i dalších krajů. Velké škody aféra podle něj způsobila hlavně celé republice, jak ve vztahu k občanům a voličům, tak i směrem vůči partnerům v EU. „Máslo na hlavě mají všechny politické strany. V případě ČSSD je to ale složitější, protože tu máme v současnosti obdobný problém s nakládáním s evropskými zdroji v Ústeckém a Jihočeském kraji. Jestli všechny tyto kauzy nebudou rychle a objektivně došetřeny, tak to pak bude malér. A to i s ohledem na podzimní krajské volby,“ varuje senátor.

Na kraji se to řeší

„Ta kauza je pro nás šokující. A je třeba její vyšetření dotáhnout do konce. Takto důsledně by orgány činné v trestním řízení měly postupovat ve všech případech. Jsem rád, že se ČSSD postavila k této věci čelem a situaci i na úrovni kraje rychle a razantně řeší. Jen tak lze znovu získat důvěru veřejnosti, kterou díky této aféře sociální demokracie může částečně začít ztrácet,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf středočeské ČSSD a poslanec Richard Dolejš.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

„Chtěl bych zdůraznit, že v tomto případě jde o selhání několika jednotlivců a nebylo by šťastné uplatňovat princip kolektivní viny. Osobně se ztotožňuji s postojem, který zaujalo vedení ČSSD a vedení naší krajské organizace. Těmto případům lze do budoucnosti zabránit pouze větší transparentností veřejných zakázek a posílením nezávislých kontrolních mechanismů. A u nemocnic jejich převodem na příspěvkové nebo veřejné organizace,“ dodal poslanec.

Poslanec Pavel Ploc uvedl, že politika podle něho musí být založena na důvěře lidí a vše co ohrozí důvěru lidí, je ztrátou. "Sociální demokracie dnes musí nastavit požadavky na všechny své představitele nadstandardně přísněji, aby snížila možnost lidského selhání. Takový postup určitě najde podporu i důvěru občanů. Před šesti lety byl na mně učiněn pokus o uplácení. Proto vím, že postavit se proti korupci v dnešní době také přináší nemalé potíže. v takových případech se nejedná o politiku, ale vlastní svědomí," zdůraznil Ploc.

Poškozena celá politika

Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové poškozuje Rathova aféra celou politickou scénu. Podle ní je potřeba přijmout kontrolní mechanismy a opatření, která by znemožnila zneužívání veřejných funkcí. „Doufám, že po této kauze i vládní strany podpoří náš návrh na majetková přiznání, zrušení akcií na doručitele a další opatření. Sociální demokracie bez váhání odmítla chování Davida Ratha jako neslučitelné se sociálně-demokratickými přístupy i s členstvím v ČSSD. Věřím, že případ Rath je dost zřetelným příkladem, že ČSSD korupci v žádném případě netoleruje a tolerovat nebude,“ dodala senátorka.

Podobný názor jako Gajdůšková zastává i poslanec Jiří Petrů. Kauza podle něj nepoškodila pouze ČSSD ale politiky obecně. „Nemám relevantní informace, abych posoudil, k jakým pochybením konkrétně došlo a jde zde stále poměrně dost neznámých, jistě by ale pomohlo, kdyby v řídících orgánech programů EU bylo více nezávislých odborníků a méně politiků, tak jak to doporučuje Evropská komise,“ dodal poslanec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…