Poslanec Tancoš nemá s romskou politikou nic společného

30.06.2013 6:30

V souvislosti s nově se etablující Romskou demokratickou stranou byl sociální demokrat, poslanec a mostecký zastupitel Josef Tancoš označen za někdejšího člena politické strany podobného zaměření, která existovala v letech 2005 až 2011. Informace, kterou zřejmě někteří přijali jen kvůli tmavému vzhledu politika, je ale lživá.

Poslanec Tancoš nemá s romskou politikou nic společného
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Josef Tancoš

Z celostátních médií o tomto jeho spojenectví informoval nedávno například Blesk, když přibližoval někdejší Romskou občanskou iniciativu, kterou po šesti letech existence Nejvyšší správní soud rozpustil kvůli nedodaným finančním zprávám. „Po listopadu 1989 zasedlo v Parlamentu několik jejích členů. Třeba poslanec Josef Tancoš (ČSSD),“ napsal doslova Blesk.cz.

S romskou politikou nemá nic společného

Něco takového popírá jeho dlouholetý asistent, partajní kolega a zároveň kamarád Martin Strakoš (ČSSD). „Je to naprostá dezinformace. Je pravda, že se ho novináři občas i ptají, zda on sám je Rom.  Josef Tancoš nemá etnicky s Romy nic společného. Dokonce údajně v místním rádiu se v tomto směru měl vyjádřit mostecký podnikatel Jiří Zelenka,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz za Josefa Tancoše, který není na příjmu z důvodu odjezdu na dovolenou. 

„Bohužel lidé se zřejmě nechávají zmást zjevem, a jak vidno i místní z Mostu, kde nejvíce působí. Nelze však kastovat opravdu jen podle barvy kůže. Josef Tancoš nemá s romskou politickou iniciativou žádnou spolupráci a neměl s ní nic společného ani v minulosti,“ říká razantně Martin Strakoš, pověřený poslancem ke komunikaci navenek.

Pletou si ho s někým jiným

Šestačtyřicetiletý Josef Tancoš je poslancem parlamentu za ČSSD od května 2010. Je členem hospodářského výboru a rovněž zastává funkci pacientského ombudsmana pro Ústecký kraj. Známé jsou jeho fotbalové inciativy, dříve působil jako trenér, poté se stal ředitelem Fotbalové akademie Josefa Masopusta v Mostě.

K mýlce možná dochází z toho důvodu, že v médiích se objevuje jméno Tancoše Miroslava, který však nemá s poslancem parlamentu Josefem žádné příbuzenské vazby. Miroslav Tancoš právě stál za zrušenou romskou stranou a je iniciátorem i letošního nového pokusu Romské demokratické strany, která by se měla v těchto týdnech rozjíždět díky údajné podpoře britských sponzorů, kteří na to měli uvolnit dva miliony korun, jak již ParlamentníListy.cz informovaly minulý měsíc.

Nejde přitom o jedinou romskou stranu u nás. Od roku 2011 již existuje Strana rovných příležitostí, rovněž vedená příslušníky této etnické menšiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…