Poslanec se děsí: Přichází válka. Vystupme z NATO

24.06.2012 13:59

Česko prý půjde do války. Zatáhne jej do ní Severoatlantická aliance. V rámci zachování bezpečnosti by tak z ní mělo co nejdříve vystoupit, varuje šéf komunistů Vojtěch Filip. Pravicový poslanec kontruje. Jsou to prý "pindy".

Poslanec se děsí: Přichází válka. Vystupme z NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa hrozí Česku válka. Respektive nejen jemu, ale celému světu. Kvůli členství v NATO se jí ale právě Češi budou muset zúčastnit také.

Při hodnocení mezinárodní situace Filip na jednání Ústředního výboru strany řekl, že svět možná opravdu směřuje k válečnému konfliktu a že do něj Česká republika může být zatažena Severoatlantickou aliancí. 

ParlamentníListy.cz v této souvislosti zajímalo, zda je podobná hrozba aktuální i podle poslanců ostatních politických stran. Pátraly tak zejména mezi členy sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost a zahraničního nebo bezpečnostního výboru.

Huml: Válka bude. Kvůli ropě

Podle Stanislava Humla z Výboru pro obranu a bezpečnost nad námi skutečná hrozba skutečně visí. "Hrozbu války vnímám také. Pereme se o ropu a čím víc bude ubývat, tím bude napětí větší," řekl poslanec ParlamentnímListům.cz.

Korte: Jsou to pindy

Topkařský poslanec Daniel Korte ale kontruje. Jde prý o žvásty. "Pindy o útoku NATO vedeném imperialisty na tábor socialistického míru jsem poslouchal 40 let. Komunista je komunista," zhodnotil lapidárně Filipovy predikce.

Příliš je nechápe ani občanský demokrat Marek Benda. "Názory pana Filipa jsou extrémní jako vždy, ale pokud bud náhodou válka, tak chci být na straně NATO a ne Filipových spojenců," řekl redakci.

Tu také zajímalo, jak se má Česká republika bránit tomu, aby ji NATO do případného válečného konfliktu nezatáhlo. A pátralo přímo u autora slov o válečném nebezpečí, Vojtěcha Filipa.

Pryč z NATO!

"Prvním úkolem našich zástupců v NATO je bránit dalším misím v zahraničí a tam, kde jsem svou účast ukončili. Dále je potřebné v místech konfliktů trvat na politickém řešení a odmítat řešení vojenská. Takovým krokem ke zmírnění napětí by bylo rozpuštění paktu NaTO a návrat k procesu OBSE a posílení úlohy Rady bezpečnosti OSN," nastínil možnou prevenci válečného konfliktu Filip.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…