Pražský magistrát si láme hlavu. Nad osudem staveb Metrostavu visí otazník

13.10.2013 19:15

V kauze exposlance Davida Ratha je obviněna mezi jinými i stavební firma Metrostav, která je jedním z největších dodavatelů staveb hlavního města. Pokud se případ dostane k soudu, hrozí společnosti zákaz činnosti nebo dokonce zrušení. Osud staveb Metrostavu na území Prahy je tudíž nejistý.

Pražský magistrát si láme hlavu. Nad osudem staveb Metrostavu visí otazník
Foto: red
Popisek: Metrostav

Server Aktuálně.cz oslovil několik právníků a zákonodárců, ti se ale na případných následcích pro hlavní město neshodli. Vedoucí právního oddělení Transparency International Radka Pavlišová se ale domnívá, že v případě takového trestu by Metrostav zřejmě nemohl zakázky dokončit a Praha by pak musela najít nového dodavatele.

Společnost, která patří mezi největší stavební firmy na trhu, pracuje například na prodloužení trasy metra A nebo tunelu Blanka. V září dostala od pražského dopravního podniku zakázku na rekonstrukci tramvajové trati za více než 130 milionů.

Protože tyto stavby mají být dokončeny letos, nejpozději v příštím roce, o jejich osud si magistrát vzhledem k délce trvání soudního řízení velké starosti nedělá. Větší nejistota panuje u projektů na příští rok, píše Aktuálně.cz. Mezi ně patří například nová radnice Prahy 8 za 1,2 miliardy. Metrostav se také může bez omezení hlásit do výběrových řízení, která radnice teprve vypíše. A firma se veřejným zakázkám vyhýbat nehodlá, její představitelé popírají jakoukoli účast na kauze.

První podobný případ

Podle advokáta Jakuba Štilce z právní kanceláře Císař, Češka, Smutný by ale měl v případě zrušení firmy ustanovený likvidátor zakázky dokončit, protože je prý ze zákona povinen plnit existující závazky společnosti a činit jiné kroky k ukončení jejího chodu. "V případě zákazu činnosti by pak záleželo na konkrétním rozhodnutí soudu," dodal pro server advokát.

Podle exposlance Stanislava Polčáka (TOP 09), který donedávna vedl sněmovní právní výbor, by se tresty měly týkat probíhajících veřejných zakázek. "Musí to působit i na již vyhrané zakázky. Soudní řízení trvá nějakou dobu a firmy by si mohly předem zajistit zakázky do budoucna," domnívá se Polčák.

Nejistota panuje podle serveru proto, že soudy zatím nemají k dispozici téměř žádné rozsudky z podobných případů. "První verdikty vynesly soudy teprve letos. Hovořit tedy o ustálené judikatuře se prozatím nedá," dodává Štilec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…