Profesorka Dvořáková má velké upozornění pro voliče

14.06.2013 17:21

Už i zahraniční média spekulují o možném pádu české vlády. Domnívají se tak na základě informací o policejní razii proti vrcholným politikům a státním úředníkům včetně šéfky kabinetu premiéra. V Poslanecké sněmovně se proto stále hlasitěji hovoří o jejím rozpuštění a vyhlášení nových voleb. Jak situaci vnímá politoložka Vladimíra Dvořáková?

Profesorka Dvořáková má velké upozornění pro voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Vývoj událostí jde od čtvrtečního rána, kdy se první zprávy o zadržování politiků, vysokých úředníků i lobbistů a případných domovních prohlídkách objevily v médiích, velmi rychle. Pravdou je, že však nejen polická scéna, ale i šokovaná veřejnost lačně očekávala nějaké seriozní ověřené informace z oficiálních míst – tedy buď od premiéra nebo policie. Jenže v první den se nedočkala. Kusé informace z oficiálních míst nikdo ve čtvrtek nerozvinul ani neupřesnil. K tomu došlo až v pátek při velké tiskové konferenci, po které vystoupil v Poslanecké sněmovně také premiér Nečas. Kdo však čekal z jeho strany sebezpytování či rezignaci, byl zklamaný.

Předseda vlády oznámil, že výzvy opozice nevyslyší a ze své funkce neodstoupí. Aktuální kauzu vyvolanou čtvrteční rozsáhlou razií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pak označil za mediálně-politickou bramboračku. A aby toho nebylo málo, zatčení bývalého i současného šéfa Vojenského obranného zpravodajství prý považuje za fatální poškození České republiky. Vyjádřil se i k policií označenému odchodu tří exposlanců z ODS z dolní komory a k tomu, že na základě toho získali nové funkce.

„Byl to vyvažující politický deal, který je běžnou součástí politiky. Tato politická praxe by neměla být kriminalizována,“ uvedl mimo jiné Nečas. Jaký vzkaz z toho má vnímat veřejnost? Je to krok dopředu nebo spíš z toho, co vyplývá na povrch, naroste mezi lidmi ještě hlouběji frustrace?

Je to lepší než bezmoc, ale od voleb si anděly neslibujme

„Dle mého je to pozitivní zpráva, protože lidé vidí, že se něco začalo dít. Nejhorší je totiž bezmoc. Co se z toho dále vyvine, se ukáže. Ale chtěla bych upozornit na jednu zásadní věc – pokud se opět nyní volá po nových volbách, je třeba před nimi uvažovat spíše o tom, jak napravit systém, který nefunguje. Jinak ty volby nic podstatného nezmění,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz profesorka politologie na VŠE Dvořáková.  

Podle ní je potřeba změnit fungování státní správy – programově a systémově na tom pracovat a trvat – i za cenu, že by byl vyvíjen tlak ze strany veřejnosti. „Ovšem asi si nemůžeme namlouvat, že lidé budou v ulicích protestovat, protože budou chtít to fungování změnit či upravit. Každopádně je třeba vytvořit a pracovat na profesionálním zastoupení státu,“ pokračovala dál politoložka, která dlouhodobě kritizuje v Česku nastavený netransparentní systém ve státní správě.

I proto znovu zopakovala, že očekávání hezkých zítřků po nových volbách může přinést jen zklamání, pokud se nebude pracovat současně i na uvedených změnách. „Nečekejme, že by nastoupil odněkud sbor andělský,“ shrnula s nadsázkou politoložka.

K projevu Petra Nečase ve sněmovně pak řekla jen lakonicky s tím, že to více raději komentovat nebude: „Bylo to neuvěřitelné, skoro jsem z toho dostala dojem, že bychom za chvíli mohli mít mnohé společné s minulým režimem.“

Na mysli tím zřejmě měla zneužívání represivního aparátu k soukromým účelům, což se dá pokládat za ohrožení demokratického systému, což premiér ve svém proslovu absolutně nepřipustil.

Zabránit, aby se do stran dostávaly peníze státu

Profesorka Dvořáková označila přitom již před dvěma roky za precedent pro lepší vývoj české politiky a demokracie vůbec také reorganizaci financování politických stran. "Potřebujeme zabránit, aby se do stran dostávaly finance od státu. Aby strany zase fungovaly jako ideologické platformy a nikoli jako zájmové skupiny. Musíme dostat pod kontrolu financování volebních kampaní."

Už tehdy uvedla, že také tímto směrem by se podle ní měly aktivizovat aktivity občanské společnosti, má-li zájem na změně chodu událostí. To, že i tento jev má mnoho společného s veřejnými službami a státní správou, není asi třeba zdůrazňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…