Prý vyjdou lidi do ulic, říká se již několik týdnů. Mluví se o stovkách i tisících

17.11.2012 5:05

UVNITŘ FOTOGALERIE Na třiadvacáté výročí Sametové revoluce bude v naší zemi živo. Protivládní demonstrace čekají Prahu, Brno i Ostravu. Největší zátěž pochopitelně čeká hlavní město. ParlamentníListy.cz přináší informace, na co by se demonstranti měli připravit a jak se naopak akcím a citlivým místům vyhnout.

Prý vyjdou lidi do ulic, říká se již několik týdnů. Mluví se o stovkách i tisících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havíři z celé ČR přijeli do Prahy pochodovat před budovu vlády. Zde demonstrovali proti vládní politice a nezaměstnanosti

Společná demonstrace proti koaliční vládě ODS, TOP 09 a LIDEM se bude téměř celý den konat na Václavském náměstí. Zde bude akce již od dopoledních 11 hodin. Po druhé odpolední pak budou demonstranti přes Národní třídu pochodovat k Národnímu divadlu, kde akce skončí.

  • Podrobněji o demonstracích ZDE

Platforma Stop vládě, která sdružuje odbory, iniciativu ProAlt a další sdružení odhaduje účast v řádu desetitisíců demonstrantů. Podle slov mluvčího platformy Jana Májíčka jsou připraveni i na nepřízeň počasí. K dispozici budou teplé nápoje, jako čaj a káva. To prý bude za dobrovolný poplatek nabízet Ekumenická akademie.

Na Národní promluví i Romové

„Lidé se na Václavském náměstí mohou těšit na tři debatní a protestní stany, kde se budou odehrávat debaty za účasti představitelů platformy Stop vládě a dalších hostů. Tento program bude trvat dvě hodiny, od 11 do 13 hodin,“ popisuje mluvčí platformy Jan Májíček.

Samotná demonstrace pak podle jeho slov začne s úderem třinácté hodiny. „Zde opět vystoupí představitelé platformy Stop vládě, máme připravenou také závěrečnou deklaraci. Poté se pochod vydá dolů přes Můstek, ulicí 28. října na Národní třídu až k Národnímu divadlu,“ představuje dále program Májíček.

Jak to momentálně vypadá na Václavském náměstí v Praze, můžete sledovat na záznamech kamer magistrátu ZDE

U divadla prý promluví další představitelé skupin segmentu společnosti, které se účastnili událostí 17. listopadu. „Také vystoupí lidé, kterých se současná krize nějak dotýká, budou tam třeba zástupci Romů a představitelé Odborového svazu zdravotnictví, protože ti vyhlásili stávkovou pohotovost,“ uvedl ParlamentnímListům.cz.

Teplé nápoje i záchodky

Jan Májíček také dodává, že vedle teplých nápojů budou pro demonstranty na Václavském náměstí k dispozici i mobilní toalety. „Stejně tak bude v pohotovosti integrovaný záchranný systém a bude mít připravené vozy, kdyby se tam někomu něco stalo nebo udělalo špatně, aby o něho bylo postaráno,“ uzavřel mluvčí Stop vládě.

Brněnští demonstranti se o případné občerstvení budou muset postarat sami, neboť podle Milana Valacha z pořádajícího Hnutí za přímou demokracii jednak neodhadují tak vysokou účast, jako v Praze a navíc je prý v okolí velké množství kaváren a dalších podniků.

„Počet demonstrantů, to je velká hádanka. Naše odhady se pohybují v extrémních intervalech, ale dejme tomu, že ve stovkách. Vyšel nám ale inzerát v brněnských novinách v nákladu sto tisíc výtisků, kde je půl stránkový inzerát, takže by o tom mělo vědět hodně lidí,“ shrnul očekávání Milan Valach, mluvčí Hnutí za přímou demokracii.

Brno čeká stovky lidí

V moravské metropoli se protivládní demonstrace koná na Malinovského náměstí od 14 do 16 hodin.

I v Ostravě se chystají lidé do ulic. Protestní akce, kterou pořádá sdružení OIOS (volné sdružení občanských iniciativ a odborových svazů Ostravska), se uskuteční od 17 hodin na Masarykově náměstí. Od 16 hodin proběhne na úvod koncert Ziggyho Horvátha nazvaný "Děkujeme" - pocta Karlu Krylovi.

Pořadatelé obecně lidem, kteří se na protesty chystají, připomínají, že nebude žádné velké teplo. Podle aktuální předpovědi se budou teploty v Praze pohybovat kolem pěti stupňů Celsia, a to hlavně okolo poledne. V pozdějších hodinách zima přituhne.

Pokud jde o masové demonstrace, horké chvilky si v tomto týdnu zažila i další evropská města. Proti restriktivním opatřením eurozóny se protestovalo v Řecku, Itálii i Španělsku. Patrně nejtvrdší situace byla v Madridu, kde se ulice změnily takřka ve válečné pole. Tamní policie do demonstrujících střílela gumové projektily. Tak vyhrocená situace se však patrně při sobotních akcích v České republice čekat nedá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…