Ptali jsme se senátora ODS, co dobrého udělala Nečasova vláda pro lidi...

06.03.2013 14:38

ROZHOVOR Podle senátora Jaroslava Zemana existují v ODS oblasti a politici, kteří jsou úspěšní a ostatní by si z nich měli vzít příklad. Výkony Nečasovy vlády nehodnotí moc kladně, ale do značné míry to klade za vinu koaličnímu typu vládnutí. Ohledně svých výroků k romské otázce má prý kladné reakce. Myslí si také, že islám do Evropy nepatří.

Ptali jsme se senátora ODS, co dobrého udělala Nečasova vláda pro lidi...
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Podle několika posledních průzkumů preferencí se ODS pohybuje jen lehce nad deseti procenty a již po několikáté TOP 09 předběhla ODS. Není nebezpečí, že ODS u těch deseti procent zakotví trvale?

Jestli to má být deset nebo patnáct, tak už je to stejně jedno. (smích) Ale do sněmovních voleb se to může ještě nějak změnit v lepší výsledky. Nevidím to jako tragédii. Když to není třicet a nemáte vládní většinu, tak pak už je to jedno. TOP 09 ještě jede na vlně prezidentských voleb podobně jako SPOZ. Uvidíme, jak se to usadí. Myslím, že ale budeme mít lepší výsledek než 10 procent. Těm průzkumům úplně nevěřím. Uvidíme, co vláda ještě udělá. Premiér říká, že už se do ničeho velkého pouštět nebudou, tak uvidíme.

A jak lze podle vás zlepšit výsledky ODS?

Záleží koho postaví oblasti na kandidátky.

Nemůže poškozovat ODS spíše celková vládní politika a že nebude tolik záležet na jednotlivých lidech?

Do určité míry. Ale hodně záleží na lidech. Když lidé nemají koho vybírat, tak to dopadá, jak to dopadá. Nelze to podle mě všechno házet na celostátní politiku.

Co podle vás Nečasova vláda udělala dobrého pro občany, pro podnikatele, živnostníky, pro voliče pravice?

(chvíle ticha). Nechte mě chvíli přemýšlet. To jste mě zaskočil. To jste se měl spíš zeptat, co se jí nepovedlo. (smích). Tak mi poraďte. (smích)

To já si taky nevzpomenu, co udělala Nečasova vláda dobrého pro lidi.

Kdybych měl opačně odpovědět, co se nepovedlo, tak některé zdravotnické reformy, ale to nespadá na ODS, ale na TOP 09. S-karty taky nebyly žádná hitparáda. To taky není dílo ODS. Já bych řekl, že ODS neudělala žádné velké průsery ale hodně toho schytala.

Ale ODS to v rámci vlády schválila, či to nerozporovala. Zvyšování daní bylo také z dílny ministra financí Kalouska, ale ODS to podpořila...

No, taky si moc nevzpomenu, co ODS zařídila. Další hloupost z vlády byla omezení pracovních smluv. Smlouvy na dobu určitou bylo možné uzavírat nejvýše na dobu tří let a maximálně třikrát po sobě. To bylo zase od Drábka. Teď se od toho ustupuje.

Jak pak chcete, aby ODS měla dobré výsledky, když se moc ve vládě nepředvedla?

(smích). To musí zmáknout lidi v regionech. Já si myslím, že lidé pořád spíše volí osobnosti. Samozřejmě, že to je částečně propojené s politikou vlády, ale když budeme nominovat důvěryhodné osoby, tak myslím, že zvoleny budou.

To se spíše týká komunálních voleb, ne? Sněmovní volby asi tolik o osobnostech nejsou, ale spíš o programu a politice. Tam osobnosti nehrají takovou roli...

Já si myslím, že do jisté míry roli hrají. Já to vidím u nás na Liberecku, jak to bylo v minulých volbách.

Neměla by být ODS ve vládě zásadovější a neustupovat tolik TOP 09? Případně pohrozit odchodem z vlády, kdyby třeba TOP 09 chtěla další zvyšování daní?

Tady je špatný celý ten systém, kdy musí být v koalici tři strany. Pak se jedna z nich ještě rozštěpí. Nejlepší by bylo, kdyby vládla jenom jedna strana. Ať vládne ODS, ČSSD nebo TOP 09, ale ať také nese veškerou odpovědnost. Takhle se ODS s TOP 09 a VV pořád jen strašily tím, kdo první odejde z vlády a kdo to rozbije. A to jsme měli skoro po celou dobu.

No ale pak záleží, kolik toho prosadila ODS a kolik TOP 09...

Pak je otázka, jestli to voliči TOP 09 také nespočítají. Mnoho nepopulárních věcí dělá ministr financí. Na druhou stranu, to co říkáte vy, že ODS něco povolila, strpěla, je určitě problém.

Jak se díváte na ty určité iniciativy v ODS, které chtějí změnu směřování strany?

Z obecného hlediska je dobře, že se o budoucnost ODS zajímají a snaží se zaujímat svá stanoviska.

Strana musí žít a musí v ní probíhat diskuse. Je dobře, že to ódésákům není lhostejné. Apatie by byla horší. Do žádné frakce vstupovat nebudu, ale pan Janeček na to má svaté právo. Neříkám, že to ODS vytrhne trn z paty, ale ti lidé chtějí problémy řešit a něco dělat. Snaží se najít správnou cestu. Která to je, se teprve ukáže.

Když jsem posílal dotaz vašim kolegům ODS, koho by rádi viděli ve vedení strany, tak váš kolega, senátor Schwarz uvedl vás. Nechystáte se jako populární a ve volbách úspěšný politik kandidovat někdy do vedení ODS?

Takové ambice nemám. Mám svých starostí dost. Já jsem hodně svázán se svým regionem, takže celostátní ambice nemám. Myslím, že to je otázka pro výraznější osobnosti. Já se chci hlavně starat o svůj region. Své si vždy řeknu, ale opravdu větší ambice nemám.

Někdo navrhl na předsedu ODS senátora Kuberu, který má úspěch ve volbách, současně ale nekompromisně prosazuje pravicové hodnoty...

Určitě může být jednou z hodně výrazných tváří ODS. I pro nás na Jablonecku byl dlouho inspirací. Tím, že si dokázal v Ústeckém kraji, kde ODS není zrovna populární, udržet místo primátora poměrně významného města a potřetí obhájil post senátora. Musím zaklepat, že se nám na Jablonecku také dařilo: máme dva poslance, máme primátora, teď jsem já v Senátu. Ale je vidět, že ODS může uspět. Úspěchy má třeba i v Plzeňském kraji.

I když je ta doba nepříznivá, tak tam úspěšné lidi máme a z nich bychom si měli vzít příklad. Vždy záleží, jak se k tomu postaví regiony. Například pokud jde o Jablonecko, tak tu ODS nikdy neudělala žádný velký průšvih a dlouhodobě tu má dobré volební výsledky. To by měla být inspirace pro ostatní oblasti i regiony. Podívat se, proč jsou úspěšní v té a té oblasti a pokusit se dělat to podobně. Nemělo by to být tak, že když někdo vyčnívá, tak mu namažeme schody. Čili to není tak, že v celé republice v ODS nikdo úspěšný není.

Teď trochu změníme téma. Co jste říkal volbě prezidenta?

Tak jako Zeman mám na Hradě někoho z rodiny. (smích) Já si myslím, že nebude špatným prezidentem, jak si někteří z pravice myslí. Otázka je spíš, zda by kníže Schwarzenberg byl nakonec tak dobrý, jak si někteří mysleli. Jinak ta volba dost rozdělila republiku. Myslím si, že lepší systém byl, když se volil prezident nepřímo. Takhle se hodily lidem další volby na krk. Teď už volí do krajů, na radnice, do sněmovny, do Senátu, europoslance a nově i prezidenta. Šílené.

Vy se často vyjadřujete k romské otázce. Jaké na to máte reakce od občanů a straníků? Jestli vám třeba kolegové z ODS neříkají: „Hele neblbni s těma cikánama, nebo budeš mít průšvih...“

Chodí mi různé životní příběhy lidí, kteří celý život pracovali, ale žijí na hranici bídy. Pozastavují se nad sociální nespravedlností, že kdo nepracuje, se má lépe, než někdo, kdo pracuje či pracoval. Takové příběhy mi chodí z celé republiky. Odezvy od občanů mám kladné a v ODS se nad tím nikdo nepozastavuje. Je to téma, které je v mé oblasti žhavé, takže s tím nemá nikdo problém a musím říct, že i novináři se chovají pozitivně, neboť nehlásám žádné rasistické názory, ale říkám zásadní věc: kdo pracuje, ať dostane peníze, kdo ne, mít je nemá. Čili s žádným vyhrožováním, negativními reakcemi či útoky ve smyslu, že bych byl rasista, jsem se nesetkal. Rasistou rozhodně nejsem.

Ožehavým problém Evropy je masová imigrace, islám a multikulturalismus. Jak vy se na to díváte? Neměli bychom se poučit, abychom nedopadli například jako Francie, kde hořela a hoří v ulicích auta?

Já myslím, že určitě. Islám patří na Blízký východ. Nepatří do Evropy. Nebuďme falešně kosmopolitní. Kdyby proběhla imigrace křesťanů do Iráku či do Íránu, tak by s nimi udělali asi velmi rychlý proces a žádný křesťan tam nebude. Evropa trochu dojíždí na tu svou kosmopolitnost, ale ono to tak nefunguje. Několik set let je tu diametrální rozdíl mezi křesťanskou a islámskou civilizací a ten tu bude pořád. Ta masová imigrace může stát Evropu hodně sil a hodně peněz. A hodně problémů. My bychom se měli snažit islámu vyhnout nebo se snažit aby se islám vyhnul nám.

V poslední době jsou USA a Evropa v ekonomické krizi. Neměli bychom více vyvážet mimo tyto oblasti?

Určitá diverzifikace by měla být. My například jsme s našimi výrobky-hračkami obchodovali s Koreou, s Japonskem obchodujeme dodnes. I v Kazachstánu. Dováželi jsme i do Číny. S ministrem Martinem Kubou v rámci mise Indie - Bangladéš jsme na veletrhu v Bombaji. Evropa je sice za rohem, ale když fungují i další teritoria, tak je to jenom dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…