Pyká za Čunkovu kauzu: Vyhazov, soudy a rozvod

01.03.2012 11:17

PŘÍBĚH Vede pět soudních sporů, manžel se od ní odstěhoval, ztrácí důvěru svých dětí a nikdo jí nedá práci. Pokud se dá říct, že soudní spory zničily někomu život, pak to platí právě o Aleně Valešové ze Vsetína. Pracovala na místní radnici osmnáct let jako odborník na krizové řízení. Kauza Čunek ji ale katapultovala na životní cestu plnou anonymů, udání a stížností, které vyvrcholily vyhazovem.

Pyká za Čunkovu kauzu: Vyhazov, soudy a rozvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Stres mi dává zabrat. Nemůžu v noci spát. Manžel tuhle situaci nevydržel. Musím stále chystat doklady pro advokáty, takže se radši odstěhoval do Halenkova, já za ním jezdím jen na víkend. V podstatě mi to zničilo manželství a postihlo celou rodinu. Pro mě nic jiného neexistuje než vyřešit všechny soudy. Jak moje jméno očistí, mohu se znovu uplatnit,“ přiznala Valešová pro ParlamentníListy.cz. A proč je dnes devětačtyřicetiletá žena bez peněz a zázemí? Všechno začalo před pěti lety. Tehdy ji vyřadilo tehdejší vedení radnice z pomyslného seznamu loajálních zaměstnanců.

Na neschopence prý popíjela s Urbanovou

O tom, že dřív pracovala jako svědomitý úředník, by málokdo pochyboval. I dnes má veškeré materiály ke svým soudním sporům precizně srovnané v šanonu a poctivě označené dokonce různými barvami. Každá barva značí i jedno bezpráví, které se na ní měla dopustit vsetínská radnice. Našla jich celkem padesát sedm. „V době, kdy jsem byla v pracovní neschopnosti, na mě poslali udání na Okresní správu sociálního zabezpečení. Obvinili mě, že jsem popíjela víno s Marcelou Urbanovou a porušovala léčebný režim. Donutili mě, abych se k anonymu vyjadřovala. Když to tehdejší šéf Okresní správy viděl, klepal si na čelo. Myslel si, že se všichni zbláznili. Byl to Kocourkov,“ komentuje Valešová.

Právě Marcela Urbanová byla přitom v kauze Čunek klíčovou osobností. Jde o někdejší senátorovu sekretářku, která byla stíhána proto, že proti němu křivě svědčila. Nepravdivé svědectví nebylo prokázáno.

Nešlo to, museli se jí zbavit

Úřednice znala Jiřího Čunka i Marcelu Urbanovou, v době, kdy mezi nimi startovala obecně známá mediální kauza. Valešová se zřejmě nepostavila na „správnou“ stranu. Čunek odešel do vysoké politiky a místo něj nastoupila na radnici lidovecká starostka. Ta ze začátku veřejně Čunka obhajovala a postavila se za něj. „Kdo by chtěl mít zaměstnance, který na něj donáší. Bylo jasné, že se jí radnice bude chtít zbavit. Pomlouvala Čunka, nové vedení města a kamarádila se s Urbanovou, vynášela prostě informace. To si nikdo nemohl dovolit. Navíc si prý kupovala drahé kozačky za peníze, které měla svěřené při práci v oblasti krizového řízení,“ popsala situaci jedna z bývalých pracovnic úřadu, která s Valešovou spolupracovala. Své jméno si ale nepřála zveřejnit. „To jste se zbláznila. Tohle vám nikdo na jméno neřekne. Aleny je mi líto, ale mohla si za to sama. Měla prostě sklopit uši a bez řečí vycouvat. Nic by se jí nedělo,“ vysvětlila. 

Prý zpronevěřila peníze, tak ji vyhodili hned pětkrát

Z funkce vedoucí oddělení krizového řízení Valešovou odvolali, pak jí snížili úvazek na šest hodin. Navíc se prý ztratily dva diktafony, za které měla mít hmotnou zodpovědnost. Šetřením dospěl úřad i k tomu, že má manko sto čtyřicet tisíc, pak osmačtyřicet tisíc. Také prý požádala neoprávněně o dotaci na opravu krytů civilní obrany ve výši několik milionů korun. „Dala jsem trestní oznámení na všechny. Pokud jsem něco zpronevěřila, tak mě měli zažalovat oni, ne já je. Nakonec jsem všechno napsala do místních novin, oni mě vyhodili a pak už jsem najednou nedlužila nic. To mi napsali v propouštěcí zprávě. Výpověď mi doručili pětkrát. Prý aby měli jistotu, že jsem ji dostala,“ popsala Valešová.

Policie ani radnice se nechce vyjadřovat

Policie podle Valešové prošetřování zastavila. „Pokud se týká záležitost konkrétní osoby, nemůžeme informace poskytovat,“ uvedla Lenka Javorková, mluvčí vsetínské policie. Ani radnice nehodlá své stanovisko publikovat. „Město Vsetín si není vědomo žádných pochybení vůči paní Aleně Valešové. Paní Valešová skutečně s městem Vsetín vede pět soudních pří, které jsou v běhu. Z toho důvodu se k nim nebudeme do jejich skončení vyjadřovat,“ reagoval Jiří Žůrek, pracovník tiskového odboru pro ParlamentníListy.cz.

Měli svého soudce?

Paní Valešová žádá náhradu ušlé mzdy. Tvrdí, že ji vyhodili z úřadu neoprávněně. Jenže veškeré soudní spory končily vždy u jednoho soudce na státním zastupitelství. A všechny také stejně skončily: odloženo. Výsledkem jejich stížností na průtahy bylo, že záležitost převezme jiný soudce. Další soudní přelíčení bude ve Vsetíně 23. března. Už 5. března ale předstoupí Valešová v soudním sporu v Ostravě na straně žalující. Před soud totiž žene představitele justice. Tento soud už byl třikrát odložený, termín 5. března je poslední známá verze.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dana Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…