Radil Vondrovi, jak má mluvit do novin. Dostal čtvrt mega a je to tajné

24.09.2012 7:41

Ministerstvo obrany tají smlouvy, které uzavřelo s mediálním expertem na analýzy mediálních vystoupení ministra Alexandra Vondry. Zaplatilo za ně přitom během dvou měsíců více než čtvrt milionu. Zveřejnění, které by pochybnosti mohlo rozptýlit, je podle ministerstva ohrožením bezpečnostních zájmů státu.

Radil Vondrovi, jak má mluvit do novin. Dostal čtvrt mega a je to tajné
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Alexandr Vondra kandiduje do Senátu

„Já nenabízím triviální analýzy, nýbrž průřezové pohledy na problém v nejširších souvislostech,“ vysvětloval již před rokem mediální analytik Petr Blažek svou práci pro Ministerstvo obrany. Redaktoři Hospodářských novin nyní zjistili, jak taková hloubková analýza vypadá. Například k jednomu článku, který o ministerstvu vyšel právě v HN, expert doporučil pozvat autory na kávu a nabídnout jim k podobnému zpracování další témata. Nebo upozornil, že odkaz na český rekonstrukční tým v afghánském Logaru na Wikipedii nebyl již dlouho aktualizován.

Za dva měsíce takovéto práce vyinkasoval od Ministerstva obrany 280 tisíc korun. Odevzdal prý celkem 133 stran analýz a přidal několik ústních konzultací s ministrem. Z detailnějšího rozboru vyplývá, že například za rozbor Vondrova vystoupení v diskusním pořadu ČT Hyde Park dostal 43 750 korun.

Ještě zajímavější je, že se ministerští úředníci snaží zmíněnou smlouvu, i analýzy, které expert Blažek ministerstvu vypracoval, za každou cenu utajit. Odkazují na zákonnou definici „nové informace“, kterou úřad ještě nemá zpracovanou, a proto ji nemusí poskytovat podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Úředníci navíc upozornili, že by zveřejnění mohlo způsobit negativní kampaň, která by mohla poznamenat bezpečnost státu.

„Předčasné zveřejnění neúplných informací by mohlo vést k účelové prezentaci negativního veřejného mínění, nebo by se jejich zneužití mohlo stát nástrojem pro ovlivňování rozhodovací činnosti Ministerstva obrany,“ odůvodnila zástupkyně šéfa Vondrovy kanceláře Radka Kleeová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…