Registr vozidel je rok po zprovoznění stále pomalý

30.06.2013 18:08

Rok od zprovoznění nového centrálního registru vozidel pod správou Ministerstva dopravy aplikace stále nepracuje stejně rychle jako bývalý systém, který spravovalo Ministerstvo vnitra. Pražská pracoviště jsou nyní schopna denně odbavit zhruba 70 procent žadatelů o změny v registru vozidel ve srovnání s původním systémem. Uvedl to vedoucí dopravněsprávních agend na pražském magistrátu Josef Mihalík.

Registr vozidel je rok po zprovoznění stále pomalý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotrovská značka, ilustrační foto

Ministerstvo dopravy centrální registr vozidel spustilo loni 9. června. Po zhruba hodině provozu systém téměř na celý den zkolaboval a poté se několik týdnů potýkal s výpadky a množstvím chybně uvedených údajů, které podle úředníků na registračních pracovištích vznikly při přenosu z databáze Ministerstva vnitra. Další kolaps systém postihl v polovině prosince při jeho připojování na základní registry.

"Už se sice nevyskytují chyby v databázích, ale nemá to tu původní rychlost," uvedl Mihalík. Na délce odezvy je podle něj znát i počet otevřených registračních pracovišť. V pondělí a ve středu, když je systém zatížený na sto procent, pracuje pomaleji. V jiné dny je zase možné pozorovat nepatrné zrychlení v souvislosti s tím, že v některých obcích není úřední den, dodal.

Změna provozovatele nepomohla

Výrazné zlepšení podle úředníků nepřinesla ani změna provozovatele z letošního dubna, kdy Ministerstvo dopravy vyměnilo původního poskytovatele, společnost ATS - Telcom, za Telefóniku a IT společnost ICZ. Obě společnosti zakázku dostaly narychlo bez soutěže na roční období, protože úřad ještě pod vedením exministra Pavla Dobeše nezajistil provoz systému po vypršení smlouvy s ATS - Telcom. 

Podle mluvčího Martina Nováka Ministerstvo dopravy parametry tendru na nového poskytovatele nyní připravuje, přestože smlouva s ICZ a Telefónikou trvá do příštího jara. Důvodem je to, aby nový poskytovatel měl dostatek času na přípravu systému a zároveň aby byl čas seznámit obecní úřady s případnými změnami, uvedl mluvčí a dodal, že v tomto období bude nutné se soustředit i na odstranění přetrvávajících problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…