Režisér Troška se ve své komedii opře do církevních restitucí

30.05.2012 18:31

Režisér Zdeněk Troška právě v těchto týdnech v jižních Čechách natáčí novou komedii Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny. A jak se zdá, „trošku“ se tam opřel do církve. Právě proto, že jde o komedii, má za to, že by to měl být příběh ze současnosti, ale s trochu nadčasovými tématy. Například zmíní komediálně i církevní restituce.

Režisér Troška se ve své komedii opře do církevních restitucí
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

„Jednu z hlavních rolí v Babovřeskách hraje Lukáš Langmajer. Ten ztvárňuje faráře s nekřesťanským jménem. A jak to tak na vsích bývá, jsou tam drbny a takzvané „svíčkové“ báby, a taky báby soudružky. Každého znají, vědí o všem, od všeho mají klíče a právě jméno velebníčka i následná zápletka, kdy drb střídá drb a pomluva pomluvu, způsobí nedorozumění,“ řekl pro ParlamentniListy.cz autor scénáře a režisér Troška. Podotýká, že se tam možná někteří poznají. Je to prý „tak trochu ze života“.

Farář s nekřesťanským jménem

Jak se ukázalo, farář v podání bratra Jiřího Langmajera – Lukáše, se jmenuje „Petr Šoustal“. To nepohoršuje jen baby v Babovřeskách, kde se objeví třeba herečky Jana Altmannová nebo Jana Synková, která hraje univerzální drbnu Horáčkovou, ale i některé další. Pohorší to patrně katolickou církev. I když taková jména existují. Z toho si ale režisér nic nedělá. Přitom jako malý do kostela chodil, ministroval a v kostele hrával na varhany. Jedna z babiček z něj chtěla mít kněze.

„A proč by se právě kněz nemohl takhle jmenovat. Co je na tom, vždyť náš přední gynekolog je Šuk a nikoho to nepohoršuje. Tenhle velebníček měl prostě smůlu,“ směje se Troška s tím, že spojení vesnice, drben, faráře, bylo i ústředním dějem jeho slavných trilogií Slunce seno.

Nadávky od soudruhů

„Tehdy mi nadávali a napadaly mne tehdejší představitelé státu a Barrandova a kdoví ještě, když jsem natočil Slunce, seno, jahody, že jsem zneuctil socialistický venkov, socialistické pracující a doslova socialistického faráře. Přitom Luděk Kopřiva byl jako farář Otík fantastickej. Dneska žijeme v takzvané demokracii, jak říkám „prvobytně pospolně-demokratické společnosti“, tak se snad nemusím bát dát velebníčkovi takové jméno.  A navíc to má i svou pointu,“ říká Troška.

Dalším tématem je romská menšina. Troška totiž do scénáře zakomponoval i romskou dvojici, která přijde velebníčka požádat, aby jim pokřtil už jedenácté dítě. Cikánku si zahraje zpěvačka Lucie Bílá, která jak říká, to dělá z lásky k Troškovi a nechce za to ani honorář. Její herecký partner vzešel z konkurzu. Režisér Romy obsadil už ve své komedii Kameňák 3 a jak říká, na spolupráci vzpomíná rád. Byli profesionální, připravení a svědomití.

Církevní restituce v komedii

Režisér se s kolegou scénáristou a asistentem opřeli i do současného a žhavého tématu církevních restitucí. V pasáži, kdy přijde Horáčková na faru a kněz ji žádá, aby přispěla na kostel, prošacuje peněženku a vytáhne dvoukorunu. Když odchází – mumlá si pod nosem:
„Ještě i o tu dvoukorunu mě obere, to je úroveň. Támhle církev dostala šedesát miliard v restitucích a na starý důchodkyni by ještě vytáhli poslední peníze.“

„Je to prostě ze života. Ve vší úctě, církev tady skutečně dostane neskutečné peníze a majetky a třeba v Hošticích, kde žiju, je už přes dvacet let fara, která je zpustlá, chátrá, pomalu padá na hlavu a církev ji prodává za nekřesťanské peníze. Místo toho, aby zlevnili na slušnou částku a někdo si ten nádherný barokní objekt koupil a zrekonstruoval, nechají to radši spadnout. Takových far jsou desítky,“ rýpnul si režisér, který podle mnohých umí vystihnout obrazy ze života a zasadit je do svých filmů, nejen komedií, ale třeba i pohádek.

Nemusí se doprošovat

Pro natáčení nové komedie našel dokonce kostel, který nepatří církvi, aby se nemusel doprošovat o natáčení, byť v něm nebude natáčet nic pohoršujícího. Jen běžné záběry z chrámu páně tak, jak to na vsích chodí.

„Do kostela tam chodí sedm bab a Horáčková, univerzální drbna, která všechno ví, všude byla a od všeho má klíče, sedává v první lavici. A přijde tam tenhle mladej farář…a to všechno odstartuje,“ naznačuje něco z děje Zdeněk Troška.

Premiéru by komedie měla mít zjara příštího roku. Po 30 letech se Troška vrátil k tématu komedie z vesnického prostředí a očekává se, že bude mít úspěch. Obsazení je lákavé. Kromě Langmajera, tam bude Veronika Žilková, Pavel Kikinčuk, Lucie Vondráčková, Jan Dolanský, a další herci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…