Rušení zdravotnických poplatků? Není to žádoucí, míní ekonom Dufek

13.12.2013 17:45

Budoucí trojkoalice se dohodla na programu. Ekonom Petr Dufek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu hodnotil plány budoucí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Pochválil podporu rodin s dětmi. Nelíbí se mu ale rušení poplatků ve zdravotnictví.

Rušení zdravotnických poplatků? Není to žádoucí, míní ekonom Dufek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Koalice by podle Dufka musela udělat dramatické úspory, aby dosáhla všeho, co si v programu vytyčila. Ekonom poukázal na větší valorizace penzí, snížení DPH a další položky, které mohou zvýšit výdaje nebo dokonce snížit příjmy.

Minimálně příští rok se nezmění daně. A to je pro ekonomiku povzbudivé

„Povzbuzení ekonomiky si můžeme slíbit od toho, že se nebudou měnit daně. Minimálně pro rok 2014 se nemění nic. A to je povzbuzující pro ekonomiku,“ předpokládá Dufek.

„Určitá podpora a nárůst investic by byly žádoucí. Bylo by to schůdné i z hlediska nárůstu schodku rozpočtu. Je to ovšem otázka přípravy velkých projektů,“ připomíná Dufek. Vyloučil ovšem, že by díky pobídkám nastaly v současné době masivní investice.

Nejvíce si díky novému vládnímu programu polepší rodiny s dětmi

Dufek v novém vládním programu ocenil osvobození od placení sociálního pojištění pro absolventy, lidi vracející se z mateřské a další. Nejvíce by pak díky koaliční smlouvě mohly získat rodiny s dětmi. Zejména díky větším odpočitatelným položkám na děti, větším bonusům na děti a porodnému na druhé dítě.

Rušit poplatky ve zdravotnictví není žádoucí. Stát si těch 30 korun na lidech vybere stejně jinak

Co mu připadá zbytečné, je ovšem rušení poplatků ve zdravotnictví. Vadí mu, že se ruší něco, do čeho byly neinvestovány velké peníze. „Jsou to peníze, na které si nemocnice a zdravotnická zařízení zvykly. Rušit je není žádoucí. Nemá vůbec smysl rušit poplatek za pobyt v nemocnici,“ myslí si ekonom.

„Někdy lidé zapomínají, že když nemusí platit a platí to za ně stát, tak to pro ně nemusí znamenat výhodu. Jestliže nemusím platit 30 korun, tak to neznamená, že si to ode mě stát nevybere za čtrnáct dní jinak,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…