Rusnok odmítl, že bude kandidovat v příštích volbách

30.06.2013 9:30

Pověřený premiér Jiří Rusnok počítá s tím, že do konce příštího týdne najde všechny ministry do své vlády. Poté hodlá předložit vládní prohlášení zaměřené na dobu do řádných voleb v roce 2014. Ve volbách ovšem Rusnok kandidovat nechce. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

Rusnok odmítl, že bude kandidovat v příštích volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

K Rusnokovi se s určitostí přidá Marie Benešová, Martin Pecina a Miroslav Toman. Všechna jména chce nový premiér znát do konce příštího týdne.

Bude to normální programové prohlášení odpovídající zbytku volebního období

Programové prohlášení hodlá Rusnok koncipovat tak, jako by jeho kabinet vládl po zbytek volebního období. Odmítl, že by vypracovával dvě varianty prohlášení. „Určitě to bude normální programové prohlášení odpovídající zbytku volebního období, které je tak jako tak krátké,“ řekl Rusnok Právu.

Rusnok se po svém vládním angažmá hodlá vrátit do civilního života. Nechce kandidovat v dalších volbách, například jako lídr některé z kandidátek Strany práv občanů - Zemanovců.

Sněmovna zjevně není schopna vytvořit většinovou politickou vládu

Premiér Rusnok nevidí důvod, proč by nová vláda nemohla dostat důvěru sněmovny. „Sněmovna zjevně není schopna vygenerovat většinovou politickou vládu, aspoň tak to z rozhovorů u pana prezidenta vyplynulo. Myslím si, že politická scéna je mimořádně nestabilní. Pokud se sněmovna nerozpustí, tak podle mě je zde vláda, která je připravena, schopna zemi řídit bez nějakého období, kdy by se to musela učit,“ míní designovaný předseda vlády. Dodal, že vláda bude především správce. Nebude řešit zásadní, koncepční ani politicky motivované změny.

Je na čase po dlouhých letech zvýšit minimální mzdu

Po sestavení bude nová vláda co nejdříve žádat o důvěru. Zároveň předloží jednoduchý program. Klíčové v něm bude sestavení státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Musí být nastaven model pro období 2014 až 2020. V programu bude zmínka také o řešení škod po povodních.

Rusnok ovšem poukázal na další možné body ve svém programu: „Myslím si, že je na čase po dlouhých letech zvýšit minimální mzdu, je na čase se podívat i na valorizaci státního příspěvku za zdravotní pojištěnce. Nebyl valorizován mnoho let a v mezidobí byla výrazně zvýšena sazba DPH, která znamenala odliv peněz z resortu zdravotnictví v řádu mnoha jednotek miliard.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…