S novou vládou skončí zákony pod stolem, připouští ministr Heger

30.06.2013 21:55

Zdravotnická reforma, kterou připravoval tým ministra Leoše Hegera (TOP 09) pravděpodobně skončí pod stolem. Sérii zákonů měl v nejbližší době odeslat na vládu, ale protože jsou politicky vyhraněné, nový kabinet o nich prý nebude vůbec jednat.

S novou vládou skončí zákony pod stolem, připouští ministr Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Resort zdravotnictví chtěl prosadit zákon o zákazu kouření, zdravotních pojišťovnách, univerzitních nemocnicích a zdravotnickém prostředku. Pouze poslední z nich má podle Hegera šanci projít. „Určuje nový způsob cenotvorby zdravotnických prostředků,“ komentoval jej Heger.

Osud zákonů bude nyní mít v rukou nový ministr v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Konkrétní jméno ještě designovaný premiér neoznámil.

Zákaz kouření by stejně neprošel

Podle serveru Aktuálně.cz by ale novela, podle které by platil zákaz kouření v restauracích a menších provozovnách s občerstvením, nezískala většinu ani mezi poslanci. „Bude záviset na osobních preferencích nového ministra. Někteří by proti kouření bojovali, jiní ne," řekl Heger na otázku Aktuálně.cz, co s tímto zákonem bude.

Ani další dva zákony prý nebudou bezkonfliktní. „Zákon o univerzitních nemocnicích je politicky dost vyhraněný, protože odstátňuje fakultní nemocnice a posílá je do neziskového sektoru, do takové formy jako jsou univerzity. A na to jsou různé názory,“ konstatoval ministr v demisi.

Hegerův resort tak ani nepočítá s tím, že by došlo na projednání dvou novel o zdravotních pojišťovnách, které směřují ke zrušení dozorčích rad všech pojišťoven nebo alespoň snížení počtu členů správní rady VZP z 30 na 15. Ministerstvo také navrhuje speciální bonusy pro pacienty, kteří budou pravidelně chodit na lékařské prohlídky. Těm by měly pojišťovací ústavy vyplácet odměnu ve výši 1000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…