Schwarzenberg jedná v Izraeli, připraví mezivládní jednání

05.05.2013 6:50

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navštíví v neděli a v pondělí Izrael. Zúčastní se tam česko-izraelského fóra, na něž by měl přijít mimo jiné prezident Šimon Peres. Šéf české diplomacie se v Jeruzalémě setká rovněž s ministryní spravedlnosti a někdejší ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Schwarzenberg jedná v Izraeli, připraví mezivládní jednání
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Účastníci fóra, které se naposledy konalo před rokem a půl, by měli hovořit o situaci na neklidném Blízkém východě, vztazích Izraele s Palestinou, EU či NATO. Tématem má být též příprava dalšího mezivládního setkání letos v létě, které bude zaměřeno výrazně ekonomickým směrem, řekl ČTK český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Obrat vzájemného obchodu v poslední době podle diplomata roste, dosahuje miliardy dolarů ročně. Převažuje přitom český export.

ČR se jako jediná evropská země postavila proti uznání Palestiny za nečlenský stát OSN

Česko-izraelské vztahy jsou velmi dobré, v EU patří Česká republika k nejbližším spojencům židovského státu. V poslední době nabraly vztahy novou dynamiku. Loni byl v Česku dvakrát předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu. V prosinci tu osobně děkoval za to, že ČR jako jediná evropská země hlasovala proti rezoluci, která Palestinu povýšila v OSN na nečlenský pozorovatelský stát. Pro bylo 138 jiných zemí.

Předtím týž rok v květnu Netanjahu přijel do ČR s několika ministry, kteří jednali o spolupráci v dopravě, vědě a výzkumu, kultuře či místním rozvoji. Obě země chtějí spolupracovat i při vývoji zbraňových systémů využívajících špičkové technologie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…