Senátorka hodnotí Klausovu amnestii: Definitivní konec temné privatizace

08.01.2013 14:25

Václav Klaus zůstává ve svých názorech konzistentní. Jako jeden z tvůrců divoké privatizace tento proces vždy hájil a to i jeho stinné stránky. Jestliže si toto uvědomíme, pak nás amnestie vyhlášená prvního ledna tohoto roku nemůže nikterak překvapit. O tom je přesvědčena senátorka Eva Syková.

Senátorka hodnotí Klausovu amnestii: Definitivní konec temné privatizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Václav Klaus napsal prvního ledna 2013 poslední větu svého politického příběhu. O tom je přesvědčena senátorka Eva Syková zvolená do horní komory s podporou ČSSD. Ve svém komentáři uveřejněném na blogu aktuálně.cz píše, že touto amnestií Klaus definitivně završil éru divoké privatizace, která ležela především na jeho bedrech coby ministra financí a premiéra české vlády v první polovině devadesátých let.

Dalo se to čekat

"Cynicky se téměř vnucuje parafráze: 90. léta skončila, zapomeňte! Rozhodně by ale neměli zapomenout historici. Vše zbývající mají totiž ve svých rukou," upozorňuje Syková. Soudy už do problematických privatizačních kauz nezasáhnou a zůstane tak právě jen na historicích, aby rozkryli tehdejší dění.

Senátorka k tomu také dodává, že krok Václava Klause, kterým uzavřel temnou stránku porevolučních dějin, bylo možné očekávat. Stačí si vzpomenout na to, že privatizaci, která podle členky horní parlamentní komory zahrnovala i krádeže za bílého dne, prezident do morku kostí hájil. Byl to také on, kdo v privatizaci upřednostňoval zájmy ekonomů před zájmy právníků, takže prvního ledna 2013 pouze definitivně završil to, co sám započal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…