Server: Velrybáři znovu zkouší ovládnout ODS. A ministr Bendl přihlíží

28.02.2013 10:56

O pověst a budoucí směřování ODS se podle serveru Česká pozice rozhoduje v oblastním sdružení Praha-západ. Tu se prý pokouší ovládnout skupina podezřelá z podivných náborů členů, známého „velrybaření“. Problémy oblastní organizace prý velmi zajímají i celostátní stranické orgány.

Server: Velrybáři znovu zkouší ovládnout ODS. A ministr Bendl přihlíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongres ODS v Brně

V několika místních organizacích v oblasti Praha-západ údajně v poslední době opět dochází k podezřelým náborům nových členů. Vzhledem k tomu, že zástupci těchto organizací ovládli oblastní radu, uvažuje se prý ve vedení ODS o postihu celé oblastní rady - a to rovnou o jejím rozpuštění. Oblastní rada však přešla do protiútoku a pohrozila, že se bude bránit všemi prostředky, včetně soudních.

Předseda oblastní rady Petr Makovský je přitom předsedou jednoho z místních sdružení, kde v posledních dvou letech raketově narostla členská základna. Právě organizace, které jsou podezřelé z těchto manipulací, prý stály za jeho zvolením do čela oblasti. V reakci na hrozbu zrušení oblastní buňka svolala na 4. dubna svůj sněm, přičemž by měli být zastoupeni všichni členové. Lze tedy čekat, že prim budou hrát místní organizace s podezřelým členstvem.

Vedení organizace svým způsobem podpořila středočeská krajská organizace, která vyzvala Výkonnou radu, aby řízení o odebrání licence odložila. Řadě členů středočeské ODS se to nelíbilo a vyjádřili nelibost. Komentář předsedy středočeské ODS Petra Bendla se však nepodařilo sehnat.

Situace na Praze-západ nenechává klidné ani celostátní orgány. K věci dokonce přijal stanovisko senátorský klub ODS, který vyjádřil nad účelovým navyšováním členstva a neplánovanými změnami programu oblastních sněmů znepokojení. Výkonnou radu pak senátoři vyzvali k „ráznému postupu“.

Problémem se prý zabývá i předseda Petr Nečas. Na setkání s regionálními politiky v Nymburku údajně označil situaci za „velký problém“. Vedení ODS sestavilo zvláštní komisi, kterou vede první místopředseda strany Martin Kuba.

Ve čtvrtek se má sejít Výkonná rada, není však jasné, zda se odebráním licence oblastí organizaci bude zabývat. Podle informací serveru Česká pozice bude předseda středočeského kraje Bendl navrhovat, aby se projednání věci odložilo. Jako důvod má být uveden fakt,  že předseda speciální komise Martin Kuba je pracovně v USA. 


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…