Sobotka znovu varoval před druhým pilířem: Nakonec můžete skončit v úplně jiném fondu

20.05.2013 18:22

REPORTÁŽ ČSSD nechce ve svých řadách lidi spojené s přidělováním zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem David Rath. Problémem jsou i ti, kteří nedokáží vysvětlit původ svého majetku. V Olomouci to dnes řekl šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka k případu Johany Novotné. Na dálku také Sobotka vzkázal vládě, že se neobává rizika arbitráží vzhledem k plánu sociální demokracie zrušit druhý pilíř důchodové reformy.

Sobotka znovu varoval před druhým pilířem: Nakonec můžete skončit v úplně jiném fondu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Při své pondělní návštěvě Olomouckého kraje se předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka setkal se zástupci studentů, odborů, zaměstnavatelů, regionálních a krajských politiků a občanů. Na tiskové konferenci v olomouckém hotelu Flora pak seznámil novináře se svými záměry, přičemž řeč byla především o důchodové reformě. O nutnosti začít si spořit na důchod se vláda v těchto dnech snaží přesvědčit budoucí penzisty skrze informační kampaň. Podle Sobotky to však lidé nemají vůbec zkoušet, protože jeho strana, pokud uspěje ve volbách do Poslanecké sněmovny, druhý pilíř zruší.

Stávající důchodci jsou obětí druhého pilíře

„Nedoporučujeme občanům, aby do druhého pilíře vstupovali. Ta reklama, která teď běží ve sdělovacích prostředcích, je do značné míry klamavá, protože neříká, že ten, kdo vstoupí do druhého pilíře, už nemůže vystoupit a současně se mu sníží státní důchod. Platí, že my chceme druhý pilíř zrušit, zejména proto, abychom měli peníze na valorizaci důchodů,“ řekl novinářům Sobotka.

Podle něj jsou stávající důchodci první obětí druhého pilíře. „Pokud jde o zrušení tohoto pilíře, zdá se, že většina fondů nezíská potřebných 50 tisíc klientů do 24 měsíců od svého vzniku. V tomto okamžiku Česká národní banka může takový fond sloučit s nějakým jiným. Takže se klient stane klientem úplně jiného fondu, než do jakého vstoupil, a stačí na to jen rozhodnutí ČNB jako regulátora,“ zdůraznil šéf ČSSD a někdejší ministr financí.

„My jsme připraveni s těmi několika málo fondy, které tu zřejmě po příštích volbách do Poslanecké sněmovny zbudou, jednat o zrušení druhého pilíře s tím, že nechceme lidi připravit o úspory,“ pokračoval Sobotka s tím, že jeho partaj chce vyjednat a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře a chce dát všem lidem možnost, aby se vrátili do prvního pilíře.

Riziko arbitráží nehrozí

Ačkoliv vláda o záměrech ČSSD ve vztahu k důchodové reformě nechce ani slyšet a obává se arbitráží a soudních sporů, jak zmiňuje například premiér Petr Nečas, podle Sobotky nic takového nehrozí. „Nemyslím si, že existuje riziko arbitráží vzhledem k tomu, že záměr byl dopředu avizován. A je v kompetenci Parlamentu, aby upravil pravidla fungování důchodového systému,“ řekl také Sobotka.

ČSSD nechce ve svých řadách podezřelé členy

Poté následoval dotaz týkající se případu členky ČSSD Johany Novotné, která neumí vysvětlit, jak vydělala 12 milionů na luxusní byt. Straně vadí i její angažmá v kolínské nemocnici. „Primárně by ten problém měl řešit hejtman Řihák a měl by dbát na to, aby lidé, kteří jsou přímo nebo nepřímo zaměstnáni ve strukturách Středočeského kraje, nepoškozovali pověst kraje a sociální demokracie. Paní Novotná byla spojena se způsobem, jakým byly zadávány veřejné zakázky ve Středočeském kraji v době, kdy byl ve vedení kraje David Rath. Po vypuknutí aféry Rath, což je více než před rokem, ji vyzvalo předsednictvo ČSSD, aby odešla ze strany, ona to během následujících 12 měsíců neučinila,“ prohlásil Sobotka.

„Teď se objevila nová fakta týkající se jejího majetku,“ uvedl dále šéf ČSSD. „Veřejně zatím nedoložila, kde vzala finanční prostředky na získání bytu v hodnotě 12 milionů korun - státní zaměstnanec by měl být schopen reálně něco takového veřejnosti doložit. A vzhledem k tomu, že tak neučinila, je na místě, aby sociální demokracie zvažovala zrušení členství a adekvátně by mělo reagovat i vedení Středočeského kraje."

O zrušení jejího členství ve straně se bude jednat. „Já předpokládám, že k tomuto závěru dojde ústřední kontrolní komise sociální demokracie,“ řekl Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…