Šok a děs z útoku na Klause: Levicoví magoři, vy k tomu vybízíte

28.09.2012 18:52

ANKETA Při prezidentu Klausovi musel v Chrastavě stát svatý Václav. Tak komentuje dnešní útok na hlavu státu poslanec ODS Boris Šťastný. V reakci pro ParlamentníListy.cz ho tvrdě odsuzují i další koaliční politici. Podle některých jde o výsledek dlouhodobého vyhrocování emocí ze strany levice.

Šok a děs z útoku na Klause: Levicoví magoři, vy k tomu vybízíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Poslanec ODS, lékař a šéf sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný celý incident pokládá za velice závažný. „Věřím, nebude posuzován fakt, že šlo v uvozovkách jen o plastovou pistoli střílející kuličky. Úplně stejně to mohla být jakákoli jiná zbraň, nebo ty broky i v této malorážce mohou být otrávené a člověk může na základě toho i zemřít. Ten čin pokládám za velmi závažný a stejně tak pokládám za velmi závažné selhání bezpečnostních složek v tom místě,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Nevidím rozdíl mezi klasickou zbraní střílející olovo a malorážkou střílející plastické kuličky na prezidenta nebo jakéhokoliv člověka, protože i airsoftovou zbraní se dá zmrzačit člověk, třeba vystřelením oka, a dá se zabít tím, kdyby ty střely byly například otrávené,“ vysvětluje.

Stál při něm svatý Václav…

Zarážející však bylo naprosté selhání Klausových strážců. „Podle videozáběrů ta ochranka vůbec nezareagovala! Pokládám za naprosto fatální a šokující selhání, diletantnství a laxnost a nevycvičenost ochranné služby, že v první vteřině toho útočníka nezpacifikovali. Nemohli zpočátku tušit, zda se nejedná o klasickou střelnou zbraň. To je naprosto neuvěřitelné! Policie by se tím selháním měla zabývat,“ sdělil lékař a poslanec.

Budou to levicoví intelektuálové schvalovat?

„Mám pocit, že při prezidentu republiky dnes stál svatý Václav, že ten člověk neměl zbraň pravou,“ doplnil Boris Šťastný.

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl útok komentoval ostrými slovy. „Nedivil bych se, kdyby ti všichni nenávistní levicoví intelektuálové vydávali dnešní útok za projev svobodné občanské společnosti. Magoři byli vždy, ale nenávist v médiích je pro ně inspirací,“ míní jednoznačně.

Bývalý ministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan se podivoval nad tím, že se muž s pistolí dostal přímo k prezidentovi a přiložil mu ji k tělu, považuje to za selhání ochranky. „Nicméně takové situace jsou hrozně složité. Může existovat naprosto důsledná ochrana, jenže to zase mezi hlídanou osobou a lidmi vznikne hradba. Mně osobně to také mnohokrát vadilo, že jsem si přes ochranku nemohl povídat s lidmi, když jsem někde cestoval,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Bublan.

Dnes kuličková pistole. Co přijde zítra…?

Zda by členové hradní ochranky měli být propuštěni, nechce exministr přímo říci, mělo by prý nejdříve dojít k analýze celé situace, zda bylo vůbec možné incidentu zabránit.

Europoslanec za ODS Ivo Strejček útok považuje za další důkaz napětí ve společnosti, který se promítá do růstu agresivity. „A jaký čin bude následovat nyní?“ táže se.

Pachatele důrazně odsuzuje i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. „Je to projev nesnášenlivosti a nenávisti, které v demokratické společnosti nemají místo. Nikdo z demokratických politiků (ale ani občanů) je nesmí šířit, ani využívat v žádné podobě,“ uvedla redakci ParlamentníchListů.cz. Podle poslance ODS Pavla Béma nelze obhajovat ani násilí, ani „hru“ na násilí.

„Rétorika některých levicových politiků může jitřit agresi a rozpoutat vlnu násilí, které nic neřeší. Věřím, že jde o selhání jednotlivce, jež zůstane ojedinělým,“ napsal redakci poslanec LIDEM Jiří Rusnok.

Jde o plod emocí, které tu šíří levice

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová je přesvědčena, že útok vůči hlavě státu byl výsledkem dlouhodobé rétoriky levice. „Česká republika má své problémy, před kterými nesmíme zavírat oči. Současně však platí, že patříme ke společensky i ekonomicky nejstabilnějším zemím. Emoce, které se snažila levice v posledních měsících rozpoutat, jsou velikým hazardem a toto je jedním z plodů. Násilí ve společnosti nikdy nic nevyřeší,“ varuje poslankyně.

„Nechci v žádném případě paušalizovat nebo bez důkazů někoho obviňovat. Je ale pravdou, že levicová opozice vede i proti prezidentu republiky dlouhodobou kampaň. Levice se snaží bez ohledu na důsledky radikalizovat atmosféru v zemi. Událost by měla být poučením pro všechny politiky, že vyvolávání nenávisti ve společnosti je cestou do pekel,“ upozornila ve vyjádření pro sever ParlamentníchListů.cz poslankyně Dagmar Navrátilová ze strany LIDEM.

Její stranický kolega Viktor Paggio však incident poněkud  zlehčuje, když ho považuje za pouhý náznak útoku. „Dle mého názoru za tento nebezpečný a odsouzeníhodný náznak útoku nese odpovědnost jen a jen jeho strůjce,“ napsal naší redakci.

"Je to bohužel důsledek atmosféry ve společnosti, kterou přiživují média a levice svou rétorikou ve stylu, že všichni politici jsou málem zločinci," uvedl ministr obrany a senátor za ODS Alexandr Vondra.

Za důsledek dlouhodobé vyhrocené rétoriky levice útok na Václava Klause považuje i senátor ODS Tomáš Jirsa. "Sám to teď vídím, když kandiduji v krajských volbách. Socialisté zahájili celostátní kampaň proti rušení okresních nemocnic. Ta kampaň je zbytečná a oni straší lidi, že někdo chce lidem rušit nemocnice a lidé jsou samozřejmě v ten moment nasraní. Přestože to není vůbec pravda, píše si jihočeský hejtman na billboardy, že zabrání rušení nemocnic. Oni si vytvořili problém, proti kterému bojují a na lidi to samozřejmě působí jako červený hadr," řekl serveru ParlamentníchListů.cz Jirsa.

Podle poslance Martina Vacka určitě platí, že každý politik, ať už pravicový nebo levicový, by se v demokratické společnosti měl vyvarovat vyvolávání závisti, zášti a nenávisti. "Bohužel, někteří představitelé levice už v tomto předčili i dr. Sládka. Přijde mi občas, že více jak šestiletý mocenský půst zatemnil některým levicovým politikům mysl. Myslím, že česká politická scéna potřebuje ubrat plyn. Útok na prezidenta je vážným varováním," uvedl Vacek.

Občansko-demokratický poslanec Jaroslav Plachý vidí ve včerejším útoku až příliš velkou podobnost s atentátem na prvního ministra financí Republiky československé. "Jestliže naše levice 20 let seje vítr, pak se nesmí divit, že sklízí bouři. Útok na prezidenta se náramně podobá atentátu na Aloise Rašína. V obou případech jej provedl levicový extremista v roli 'spasitele' lidu. Jediný rozdíl je v materiálu pistole," napsal ParlamentnímListům.cz Plachý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…