Soudce, kterého se všichni báli. I toho možná pustil Klaus

02.01.2013 13:35

V souvislosti s prezidentskou amnestií se objevila informace, že by se díky ní mohl vyhnout trestu i Jiří Berka, soudce, který svými podvodnými konkursy napáchal škodu přes čtvrt miliardy korun. Jeho kauza totiž naplňuje všechny podmínky, které prezident pro amnestii stanovil.

Soudce, kterého se všichni báli. I toho možná pustil Klaus
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Trestní stíhání doposud nebylo pravomocně skončeno, táhne se více než osm let a hrozící tresty nepřevyšují deset let. Přesto však soudce Zdeněk Kučera, který kauzu na krajském soudu v Českých Budějovicích rozhoduje, zastavení kauzy nepotvrdil. Podle něj bylo v této kauze některým obviněným sděleno obvinění až v roce 2006, a stanovenou lhůtu tak nepřekračují. Soudce nevěděl, zda je to i případ soudce Berky.

„V této chvíli zasedání senátu nařízeno není, musím jednání, kam pozvu i přísedící, nařídit. Říkám otevřeně: ta věc nespěchá a je hodna náležitého posouzení. Může se stát, že budeme rozhodovat třeba i do tří neděl. V tuto chvíli konečné stanovisko nikomu neřeknu, protože ho sám nevím,“ říká soudce.

Samotnou amnestii nechtěl soudce Kučera komentovat. „Je to výsostné právo prezidenta a já je ctím, nezbývá mi nic jiného než je realizovat. Výklad a ta mravenčí práce leží na soudcích,“ uvedl. Povzdechl si však, že recidivisté s krátkými tresty se do vězení stejně zase vrátí.

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Dokumenty pro řízení obsahují 20.000 stran spisu a 170.000 stran přílohových spisů. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž bylo obžalováno 12 lidí. Devět jich Krajský soud v Táboře v roce 2010 odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…