Švejnare, vrať se do Ameriky. Volím Zemana, ozvalo se z ČSSD

11.05.2012 10:46

Ekonom Jan Švejnar je přesvědčen, že možnost spolupráce s ČSSD při prezidentské kandidatuře je stále otevřena. Poslanec Jaroslav Foldyna mu ale vzkazuje, ať se vrátí do USA a netrápí se tady. Senátor Vladimír Dryml se domnívá, že už samotný výběr byl ze strany sociální demokracie šlápnutím do prázdna.

Švejnare, vrať se do Ameriky. Volím Zemana, ozvalo se z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

Málo přehledná je situace kolem prezidentského kandidáta nejsilnější parlamentní strany. Vedení ČSSD si vytipovalo dva kandidáty a ty hodlalo předhodit straníkům i veřejnosti v takzvaných výjezdních arénách. Hned po té první však Jan Švejnar oznámil, že už se jich proti Jiřímu Dienstbierovi zúčastňovat nebude. Když navíc dodal, že nemá zájem o nominaci za ČSSD, protože chce zůstat nadstranickým kandidátem, zdálo se, že s jeho kandidaturou je ámen.

Anketa

Koho chcete raději na Hradě?

58%
42%
hlasovalo: 954 lidí

O to větším překvapením je, že ekonom v rozhovoru pro MF Dnes tvrdí, že možnost spolupráce s ČSSD je stále otevřena. „S ČSSD jsem od začátku roku jednal o tom, že bych mohl být nezávislý kandidát s jejich podporou, optimálně s podporou dalších stran. Proto jsem byl překvapen, když Jiří Dienstbier začal tvrdit, že najednou nyní měním názor. To není pravda, vždy jsem říkal, i v přítomnosti Jiřího Dienstbiera, že bych byl nestranický kandidát. Mimochodem, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek jednali vždy korektně,“ uvádí Švejnar.

Pane Švejnare, netrapte se a vraťte se do Ameriky

Na skutečnost, že s kandidaturou Jana Švejnara bude mít problém značná část sociálních demokratů, protože ekonom není ochoten se ke straně výrazněji přihlásit, upozornil pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Pane Švejnare ...Vraťte se domů do USA … a netrapte se. Volím Zemana,“ vzkazuje Švejnarovi ze svého facebookového profilu poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Sázka na pana Švejnara, který se rozhodoval, jestli bude českým, nebo americkým občanem, je od sociální demokracie krokem do prázdna. Mimochodem pana Švejnara navrhoval Jiří Dienstbier, tak ať převezme politickou odpovědnost,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátor Vladimír Dryml s tím, že tuto informaci má z doby, kdy někteří kandidáti za sociální demokracii odmítli jít do prezidentské volby a naopak někteří ji přijímali. O to pikantnější je, jak ostře se Dienstbier před první výjezdní arénou vůči Švejnarovi vymezoval.

Dienstbierovi je jedenačtyřicet a pořád žije ze jména svého otce

Podle senátora ČSSD nepochopila přímou volbu, a to, co tato země potřebuje. „Ta potřebuje prezidenta, který spojuje, a ne prezidenta jednostranně jednobarevného, který bude rozdělovat. Pokud toto současné vedení ČSSD nechápe, tak je úplně jedno, jakého kandidáta bude mít,“ myslí si Dryml, jemuž vadí, že žádný kandidát neprošel vnitrostranickým referendem, jak je to běžné u ostatních politických stran.

„Uvědomme si, že Dienstbierovi je jedenačtyřicet let a pořád žije jen ze jména svého otce a sám toho zatím moc nedokázal,“ upozorňuje senátor a nevylučuje, že by se kandidátem ČSSD nakonec mohl stát i její bývalý předseda Miloš Zeman. „Věřím, že zdravý rozum zvítězí a v zájmu levice i v zájmu této země by k tomu mohlo také dojít,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dryml.

Rozhodnout má ČSSD už příští sobotu

„Voliči jsou svobodní a svéprávní lidé. Věřím, že budou vybírat odpovědně, srdcem i s rozmyslem. Jsem přesvědčena, že dají hlas kandidátovi, který pro tuto zemi již mnoho pozitivního vykonal, požívá přirozené autority, má nadhled i tolik potřebný důvtip,“ odpověděla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová tak, že si také lze dosadit jméno expremiéra Miloše Zemana.

Už příští sobotu by o prezidentském kandidátovi ČSSD mělo rozhodnout mimořádné jednání ústředního výkonného výboru strany. Jestli ale bude vybírat z původní dvojice kandidátů, nebo zavrhne po neochotě přihlásit se k ČSSD Jana Švejnara a bude rozhodovat jen o Jiřím Dienstbierovi, není jasné. Sílí také hlasy, aby se rozhodnutí odložilo na pozdější dobu.

O Hrad by se mohl pokusit exministr Škromach

Proslýchá se, že mužem, kterého nakonec ČSSD do klání o Hrad vyšle, by mohl být i senátor a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „Člověk slyší spoustu různých názorů. Jak už jsem řekl dříve, myslím, že teď jsou před námi volby do krajů a Senátu, pak má smysl vést vážné debaty o kandidátech na prezidenta. Všechno chce svůj čas,“ nepopřel pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach, že on sám i jeho spolustraníci tuto možnost zvažují.



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…