Tak se Praha loučila s Klausem: Polibek od gaye i pytlík propisek

08.03.2013 7:03

REPORTÁŽ Pod přísným pohledem tatíčka Masaryka dostával nakašírovaný prezident Václav Klaus narcisy, prý symbol své osobnosti, a propisky, připomínky jeho kradáctví. Na happeningu v poslední den jeho vlády se sešlo hned několik výrazných osobností a Klause nehodnotily příliš uctivě.

Tak se Praha loučila s Klausem: Polibek od gaye i pytlík propisek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci občanských iniciativ a protikorupčních aktivistů vynesli Moranu v podobě Václava Klause

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Na Hradčanském náměstí v Praze se včera odehrálo vtipné rozloučení s prezidentem Václavem Klausem a pak pokračovalo pochodem Prahou. Přímo pod sochou Tomáše Gariggua Masaryka postával figurant s maskou desetiletého prezidenta Česka na hlavě a lidé mu nosili dárečky. Tahle podívaná zaujala i nespočet turistů.

Politický nekrolog Václava Klause

„Když družina jeho věrných druhdy v nouzi byla a pokladna její prázdnotou zela, tu i mrtví z hrobů vstávali a ze zemí cizokrajných pospíchali, by štědrými dary pokladnu prázdnou hojně zahrnuli,“ píše se v ironickém pamfletu Žádost o svatořečení Václava Klause, kde je politik vyobrazen jako ikona s perem a narcisem. Květina je prý symbol jeho osobnosti, pero připomínkou jeho kradáctví, z kterého si dělá celé Česko srandu.

Pamflet organizátoři happeningu rozdávali společně s politickým nekrologem Václava Klause nazvaným Odcházení (odkvétání) s hanbou, v němž jsou bod po bodě vypsány z veřejných zdrojů Klausovy prohřešky a vévodí mu karikatura smutného superhrdiny Klause, kterak se chystá na odlet z podtunelovaného Hradu.

„Nápad na akci vznikl spontánně v kruhu různých občanských iniciativ, které se semkly právě díky samotnému Václavovi, jenž nás po léta sjednocoval. Až tak dlouho jsme to nepřipravovali, máme v tom praxi. Rychle jsme se zmobilizovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz organizátor akce Václav Němec z iniciativy Pražské fórum a dodal: „Jde o typ politiky a pahodnoty, které ztělesňuje. Hodně se zasloužil o rozbujení korupčního prostředí u nás a rozdávaný nekrolog mapuje vztahy Klause s lidmi, s nimiž by se politik v tomto postavení neměl stýkat. To ukázala i amnestie, kterou pomáhal svým kamarádům.“

Polibek pro Kikinu

„Komunismus pro VIP za Havla a Klause,“ bylo napsáno na jednom z transparentů.  Na akci, které se zúčastnilo na tři stovky demonstrantů, se dostavilo hned několik známých osobností. Herec Otakar Brousek mladší, socioložka Jiřina Šiklová, zpěvák Ivan Hlas a další. Figurant s maskou Klause v jednu chvíli dostal propisek plný pytlík. Známý gay aktivista Jiří Hromada podotkl, že s Klausem mají možná více společného, než si státník myslí, a figuranta políbil přímo na masku.

„K Václavu Klausovi mám svůj osobní vztah. Vnímal jsem ho zpočátku jako prezidenta, bohužel u mě končí jako Kikina. Zanechal zde své výrazné poselství a obávám se, aby na něj nenavázal někdo další, proto tento happening,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Hromada.

„Kdyby gay minorita neměla Václava Klause, tak by si ho musela vymyslet. Nikdo jiný nám v této zemi nepomohl více než on. Jeho radikální postoje pomohly získat na naši stranu veřejnost. Pokud jsme měli deset procent veřejnosti v roce 1991, tak v době přijetí registrovaného partnerství v roce 2006 to bylo pětasedmdesát procent. Za to vděčíme Václavu Klausovi,“ řekl gay aktivista a doplnil: „Věřím, že společně s Evropou a světem už nebude mít gay minorita žádné velké problémy v prosazování svých oprávněných požadavků.“

Morana prezidenta do Vltavy

Ohledně Klausova politického působení se pro ParlamentníListy.cz rozhovořil jeden ze zakladatelů ODS Petr Havlík. „S Václavem Klausem jsem ukončil spolupráci již v prosinci 1992, takže jsme nedávno měli dvacáté výročí odluky. On se stále více obnažoval. Byl na tu svou politickou dráhu velmi dobře připraven a jen doufám, že ne připravován. Začal se obklopovat lidmi, co měli blízko ke starým strukturám a k rychle se zrodivší podnikatelské mafii,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Havlík s tím, že Klause, tehdy řadového člena vedení Občanského fóra, vyfasoval jako šéf volební kampaně v roce 1990.

„Nechci popisovat nějaké démony či špionážní svazky, ale Václav Klaus je osoba, která nespojovala, ale rozdělovala. Nebyl schopen vést dialog s občanskou společností, permanentně s ní válčil a nejlépe se cítil v blízkosti českých oligarchů. Jeho pojetí demokracie bylo egocentrické a autoritativní, mělo velmi blízko k ruskému modelu. Proto mě nepřekvapuje jeho kritika Evropské unie,“ doplnil. Klaus měl v době, kdy byl předsedou vlády, prý unikátní mandát a lidé mu věřili, že utahování opasků je potřebné. Tehdy měla proběhnout důchodová a zdravotní reforma, ale nic se nestalo.

„Přál bych mu, aby si dal pauzu, zklidnil se, začal se na sebe dívat s odstupem, protože největším nepřítelem Václava Klause je Václav Klaus sám,“ sdělil nakonec Havlík. To už se ale akce přesunula ke zdi Pražského hradu, kde se vytvořilo čelo průvodu. Dívky v krojích, figurína s maskou Klause, kapela, pěvci a prostý lid. A začalo vynášení Morany, tedy slovanské bohyně smrti. Morany s maskou desetiletého prezidenta Václava Klause, symbolicky – bájné ženy, reálného státníka a postavy, které se chce průvod zbavit. Zbavil se jí na Karlově mostě, hořící skončila ve Vltavě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…