Tak to pěkně zdražíme. Bohatý Šmucler a naštvaný Keller o zdravotnictví

02.12.2011 14:21

Už druhým dnem si pacienti za pobyt v nemocnici platí takzvaný regulační poplatek sto korun na den. Podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler si myslí, že by měl být přejmenován na příspěvek za stravu a hotelové služby, přičemž stravu by měli mít možnost pacienti odmítnout a případně tak ušetřit. Podle sociologa Jana Kellera by naopak měly nemocnice svým pacientům stovku za den vyplácet.

Tak to pěkně zdražíme. Bohatý Šmucler a naštvaný Keller o zdravotnictví
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Stokoruna na den není jen poplatkem za pobyt v nemocnici. Do kapsy pro ní sáhnou i lidé hospitalizovaní na psychiatrii či v léčebně dlouhodobě nemocných, v lázních a podobně. Podle Romana Šmuclera má logiku poplatek, pokud jde o stravu. „Je jasné, že pacienti by doma také jedli, čili není důvod, aby při pobytu v nemocnici právě na jídle ušetřili," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Co takhle příspěvek na stravu? 

Ale s tím by podle něj mělo souviset i přejmenování poplatku. „Měl by to být příspěvek na stravu a já souhlasím s tím názorem, že by se to z poplatků za pobyt v nemocnici mělo přejmenovat třeba na poplatky za hotelovou službu," dodal Šmucler.

Čtěte také:

„Na druhou stranu by asi bylo ideální, aby se v nemocnicích platilo podle jídla, co tam mají a hotelových služeb, které nabízejí. Tím by se to stalo průhledné a vedlo by to k tomu, že by pacienti pochopili, za co mají platit. Tím by současně za své peníze vyžadovali kvalitu. Čili podle mě by to pak vedlo k dramatickému zlepšení stravy," míní majitel několika nemocnic.

Kdo chce, ať na jídle ušetří 

„A rozhodně ideální by bylo, kdyby stravu mohli pacienti na některých odděleních, mohou-li si stravování zajistit jinak a tím ušetřit na zmíněném poplatku," konstatoval Roman Šmucler. Ten současně odmítá názor, že poplatky jsou pro nemocnice jen plivnutím do vody a byl by opatrný s dalším paušálním zvyšováním poplatku za pobyt v nemocnici pod záštitou argumentu, že poplatky jsou pořád ještě nízké.

„Ony to nejsou úplně malé peníze, co poplatky nemocnicím přináší. A pokud by se měl poplatek nějak paušálně zvyšovat, mělo by to být podloženo něčím konkrétním. Jak už jsem řekl, přijde mi rozumný poplatek za jídlo. To myslím si i pacienti chápou, protože doma by také jedli. A to těch sto korun to teď tak nějak pokryje," myslí si Šmucler.

Podle něj jsou poplatky za stravu legitimní i proto, že prý není žádným tajemstvím, že hodně starých lidí se nechává hospitalizovat právě proto, aby ušetřili za jídlo a ubytování, přičemž jejich důchod se sype dětem.

Teď už se budou poplatky jenom zvyšovat

Zvěsti, že ani stokorunový poplatek nekryje náklady na pobyt pacienta na lůžku v nemocnici, nepřekvapují sociologa Jana Kellera. „To je obvyklá finta, řekne se, že za pobyt v nemocnici se bude platit šedesát korun, pak se řekne, že to je málo, že je třeba sto, pak se řekne, že to je málo, protože je třeba sto padesát a na jaře už bude sto padesát málo. Stejně tak to bude se školným," míní sociolog.

Napsali jsme: Sametový profesor Keller: Tenhle režim není pro staré

Podle něj ti nahoře nejsou schopni vymyslet nic nového. „Je jasná věc, že prosadit vznik nějakého poplatku je mnohem obtížnější, než ten poplatek tichou cestou zvyšovat. A jim se to podařilo prosadit a teď už jen budou pořád hledat důvody, proč nakonec budou třeba i tři stovky málo," myslí si Keller.

Pacient má platit? Nemocnice by měly platit nám! 

„Ve zdravotnictví protečou podivným způsobem takové peníze, že ve skutečnosti by měli dávat každému stovku na den jako odměnu za to, že tam jí jejich jídlo. Jistě se to netýká všech nemocnic, ale určité zkušenosti s tím mám a jestliže toto si chtějí účtovat jako téměř hotelovou službu, tak je to cynismus," dodává.

„Když jsem mluvil o stravě v nemocnici, bylo to na půl z legrace, ale naprosto vážně myslím to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna sype obrovské peníze jako sponzor do televizních pořadů typu vyhlašování nejlepšího sportovce. Tam sype miliony. A babička, když leží v nemocnici, tak se bude stokorunou skládat na to, aby mohli být dobře zaplaceni zpěváci, kteří vystupují v televizních anketách o nejlepšího sportovce roku," uzavírá Keller naštvaně.

Nějak se nám ta reforma zcvrkla

To prezident Lékařské komory ČR Milan Kubek se na celou záležitost dívá z pohledu lékaře. „To se nám ta proklamovaná reforma zdravotnictví dost scvrkla, že. Máme navýšení poplatků za pobyt v nemocnici o čtyřicet korun, máme změnu poplatků za recept a omezení možnosti pojištěnců měnit zdravotní pojišťovny," vyjmenoval Kubek od prosince platné body reformy.

„Asi uznáte, že to se těžko za reformu zdravotnictví může vydávat. A ekonomické problémy zdravotnictví se dál prohlubují. Připravovaná úhradová vyhláška sepsaná ministerstvem je velkým problémem a nespokojení budou všichni. Dojde k omezování dostupnosti zdravotní péče. Takže my spokojeni být pochopitelně nemůžeme," uzavřel Kubek.

Od pacientů přijde až tři čtvrtě miliardy

Dodejme, že jak informoval deník Právo, změna poplatku má jen v prosinci přinést zhruba 40 až 60 miliónů korun. V celém roce má pak poplatek přinést zhruba 740 miliónů korun, které „musí zdravotnické zařízení použít na úhradu nákladů spojených s provozem a jeho modernizací. Tedy v podstatě na cokoli," dodává deník.

Související: Ombusmanovi se nelíbí zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici

Ten připomíná, že stokoruna za den v nemocnici se nezapočítává do ochranného limitu, který pro děti do 18 let a důchodce nad 65 let činí ročně 2500 korun a u všech ostatních 5000 korun. Všechny ostatní poplatky zatím zůstávají nezměněny.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…