Táňa Fischerová vážně promluvila k Zemanovi ve věci Putna. A nejen ona

20.05.2013 16:37

Jak to tak vypadá, kolem Martina C. Putny, jehož odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat profesorem, asi ještě dlouho nebude klid. Nejenom, že krok prezidenta kritizovali kromě akademiků i představitelé ODS, TOP 09, ČSSD a LIDEM, a přidali se dokonce i studenti, Zemanův postoj neguje i někdejší politik Michal Prokop a bývalá poslankyně a prezidentská kandidátka Táňa Fischerová.

Táňa Fischerová vážně promluvila k Zemanovi ve věci Putna. A nejen ona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

Prezident Miloš Zeman to asi nebude mít v budoucích dnech vůbec lehké. Kvůli jeho rozhodnutí nejmenovat Martina C. Putnu profesorem jej totiž kritizuje kdekdo - od politiků přes akademiky. Nyní dost nepěkných slov poznamenali na Zemanovo konto i kandidátka na prezidenta Táňa Fischerová a někdejší politik a poslanec za ODA, hudebník Michal Prokop.

„Jde o zasahování politiky do nezávislého akademického života. Je to tak překračování všech mezí a já nechápu, proč Miloš Zeman je vědomě překračuje. Zřejmě se pokouší rozšiřovat prezidentské pravomoci,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz na konto Zemana někdejší politička a také prezidentská kandidátka Táňa Fischerová.

Jako „skandální chování prezidenta“ pak označil Zemanovo rozhodnutí bývalý politik a hudebník Michal Prokop. „Je to podle mého názoru skutečně skandální situace, protože orientace Martina C. Putny a jeho politické nebo občanské postoje nemají nic společného s akademickým titulem, s jeho aprobací, s jeho kvalifikací,“ řekl ParlamentnímListům.cz Prokop.

On i Fischerová prý situaci kolem Martina C. Putny sledují a ani se prý nepodivují tomu, když se bouří proti prezidentovi také studentská iniciativa. Ta totiž vyzvala v otevřeném dopise kandidáty na profesuru, aby nepřijímali od prezidenta titul, dokud se tento spor nevyřeší. Na Putnovu podporu je navíc na čtvrtek svolán protest před Pražský hrad, k čemuž organizátor a předseda Strany zelených Ondřej Liška podotkl, že se očekávají až dva tisíce účastníků. Protestovat mají také studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy před budovou školy v Jinonicích.

Že důvod řekne až u soudu? To považuji za absurdní...

"Je to samozřejmě špatně, že se tak prezident Miloš Zeman rozhodl. Navíc jeho sdělení, že důvod řekne až u soudu, považuji za absurdní. Totiž - jestliže má závažný důvod pana Putnu nejmenovat, tak ho musí veřejně sdělit hned, protože není možné, aby se tyto věci tutlaly. Tím totiž pak Zeman přispívá k naprostému rozpadu důvěry lidí v politiky,“ uvedla dále Fischerová.

Podle ní nelze chápat Zemana ani z toho důvodu, že si Putna dělal z něj ve známém klipu „Putin volí Zemana“, srandu. Na začátku roku se totiž Putna objevil v "protizemanovském" videu, ve kterém se stylizuje do role ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Podívejte se, v demokracii člověk musí snést kritiku. Já mám osobně k Martinu C. Putnovi také výhrady, ale to přece neznamená, že bych v tuto chvíli nehájila práva akademické obce. Osobní motivace nesmí přesahovat do veřejné a politické argumentace! Může to být nepříjemné, ale rozhodně to nemůže přispět k tomu, že by se někdo rozhodl, že jej nebude jmenovat z osobních důvodů. To prostě neexistuje,“ poznamenala k tomu Fischerová.

Potkávali se u Havla

Přiznala, že Putnu zná dokonce osobně. „My jsme se potkávali v Knihovně Václava Havla a párkrát na veřejnosti. Je to neobyčejně vzdělaný a inteligentní člověk. To je vše. Tady o nic jiného ale nejde. Proto si myslím, že Zeman by měl respektovat akademickou obec. A jestliže prošel tamtím sítem a oni ho považují jako vhodnou osobnost pro profesora, potom se to prostě musí akceptovat,“ uvedla dále prezidentská kandidátka.

I když se prý Putna znal s Václavem Havlem, Fischerová netuší, zda i Havel Putnu uznával. „Samozřejmě se ale oba znali, protože Václav Havel znal téměř každého v téhle společnosti. Ale že by patřil k jeho blízkým přátelům, tak to asi ne,“ dodala Fischerová.

Prokop: Je to arogance a zásah do akademických svobod

„Já ono nejmenování považuji ze strany Miloše Zemana za arogantní zásah politické moci do akademických svobod. A možná i do jiných než akademických,“ svěřil se pak ParlamentnímListům.cz Michal Prokop.

Jako veřejné dehonestování Zemana skrze klipy, které Putna natočil a pak zveřejňoval nejenom na Facebooku, to ale nevnímá.

„Máme svobodu projevu a tak je nutno, aby tuto svobodu vyznával a realizoval i pan prezident. To je věc každého, pokud něco takového natočí. Samozřejmě ale, že si pan Putna musel být vědom, že může být kvůli tomu v nemilosti. Jenže to není pak už vůbec důvod k tomu, proč by neměl být jmenován profesorem. To s tím vůbec nesouvisí,“ zmínil k tomu Prokop.

Zná jej, ale nesdílí jeho názory...

I on prý Putnu osobně zná. „Ano, znám ho osobně. Ale rozhodně nesdílím některé jeho názory. To ovšem vůbec neznamená, že bych si myslel, že by neměl být jmenován profesorem,“ řekl.

Putna si podle něj prý rozhodně titul zaslouží, neboť je to vzdělaný člověk. „Samozřejmě. Já ale nejsem k tomu kvalifikován, abych posuzoval, zda titul má mít, či ne. Pakliže ale ti, kteří jeho vědecké práce posoudili, tedy vědecká rada univerzity a všichni ti, kteří podle zákona profesuru mají nějak posuzovat, a usoudili, že si titul zaslouží, tak asi mají pravdu. O nějakém nejmenování pak tak není sporu,“ dodal Prokop.

Je v tom prý pochod Prague Pride

Spor ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem má podle Pražského hradu spojitost s jeho účastí na pochodu homosexuálů. Hrad totiž poskytl České televizi prohlášení, že se prezidentovi nelíbí Putnova účast na pochodu homosexuálů Prague Pride.

"Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem 'Katolické buzny zdraví Bátoru'," uvedl pro Českou televizi Miloš Zeman, který původně o důvodech odmítl hovořit.

Exprezident Václav Klaus pak pro tutéž televizi podotkl, že během svého pobytu na Hradě jmenoval všechny navržené profesory. Nad některými jmény prý ale vzdychal. Naznačil, že to samé by zřejmě udělal i nad jménem Martina Putny. Přesto prý rozhodnutí Zemana do jisté míry chápe.

Zlý dědek z Vysočiny?

Připomeňme, že v průběhu prezidentské kampaně se Martin C. Putna postavil na stranu Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga. Do Miloše Zemana se pak pustil i v jednom ze svých pravidelných článků pro Lidové noviny, který pojmenoval „Zlý dědek z Vysočiny“. Po zvolení prezidentem také kritizoval Zemana v pořadu ČT24 Před půlnocí: „Pokud tady někdo zjevně pracoval v kampani s množstvím lží a s říkáním toho, co chce, aby v tu chvíli bylo slyšeno, aby mu to přineslo hlasy, proč bych mu měl najednou věřit?"

Martin C. Putna navíc svoje názory pravidelně publikuje na internetovém blogu, kde hájil pochod Prague Pride a gay orientaci jako takovou. V otevřeném dopise Tomáši Halíkovi pak třeba napsal, že „homosexualita je pro církev 21. století podobnou výzvou, jako byl na počátku novověku heliocentrický systém".

Ve svém blogu se Putna v minulosti také několikrát ostře strefil i do exprezidenta Václava Klause. Například když komentoval Den české státnosti: „Zvláštní státní svátek. V posledních letech ho Václav Klaus využívá k nacionalistickým kázáním, stejně jako je k nim ochoten využít shromáždění DOSTu,“ napsal Putna.

Vadí mu transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru"

Zeman ale již pro média odmítnul, že by neudělit Putnovi profesuru bylo motivováno Putnovými postoji vyjadřovanými v prezidentské kampani. „Já jsem se to, že podporoval pana Schwarzenberga, dozvěděl ráno z teletextu," sdělil minulý týden Zeman novinářům.

Miloš Zeman pak v pondělí před projevem na Žofínském fóru, které bylo věnováno dvacetiletí samostatné České republiky, odmítl, že by blokoval jmenování Putny profesorem kvůli jeho sexuální orientaci. Vadí mu ale transparent, který Putna nesl na festivalu Prague Pride.

„Plně respektuji právo na sexuální orientaci. Ale něco jiného je právo na sexuální orientaci, a jak už jsem řekl, něco jiného je pochodovat po Praze s nápisem, cituji: Katolické buzny zdraví Bátoru," řekl Zeman.

Putna nesl transparent s oním nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“ v loňském roce při pochodu homosexuálů Prague Pride.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…