Tatínek Davida Ratha: Vláda likviduje lidi. Nedivte se, že volí komunisty

23.10.2012 4:42

Otec vazebně stíhaného poslance ČSSD Davida Ratha, stále ordinující lékař profesor Ratmír Rath pro ParlamentníListy.cz nevěřícně uvádí, že jeho syn je stále držen ve vazbě. Nemá prý důvod nikam utíkat.

Tatínek Davida Ratha: Vláda likviduje lidi. Nedivte se, že volí komunisty
Foto: hns
Popisek: Rath se svým otcem Ratmírem

„Střídáme se u něho každých čtrnáct dní, buď tam jedu já, nebo jeho manželka, případně matka jeho druhého dítěte. David hrozně zhubnul, je na něm vidět, jak je ztrápený a když nás vidí, strašně pookřeje. Hlavně pokud jde o jeho děti, ty on strašně moc miluje a odloučení od nich snášel hrozivě,“ řekl poslancův otec.

Podle něho Davidu Rathovi také hodně prospělo, že z vazby napsal knihu „Přisedněte si“, v níž exhejtman mimo jiné obvinil současného předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který měl po hejtmanech chtít, aby pomáhali se sháněním peněz na kampaň.

Vše o Rathově zadržení ZDE

Kam by utíkal? Vždyť tu má rodinu, děti…

„Slávek Sobotka před půl rokem na schůzce hejtmanů prosil o pomoc při financování voleb a strany. Všichni se dívali do země, Radko Martínek začal vysvětlovat, jak je to složité, že neví, jak to udělat. Sháníš, prosíš, přemlouváš, a pokud by byl nějaký průser, tak od tebe všichni dají ruce pryč a ještě tě poplivají,“ píše David Rath v knize, kterou ve věznici v Litoměřicích napsal ručně do sešitu.

Žádný další posun v poslancově případu se podle jeho otce zatím nekoná. „Ve vazbě ho stále drží a nechtějí pustit, že prý by mohl utéct. Ale kam by utíkal a proč by to dělal? Vždyť tu má své ženy, má tu děti. Nemá přece důvod nikam utíkat, byl by od všeho odříznutý a stejně by tím nic neprokázal. On chce jen dokázat svoji nevinu,“ uvádí Ratmír Rath.

Rath peníze nepotřeboval, určitě prý ne pro sebe

Ten navíc znovu zopakoval své přesvědčení, že David Rath pro sebe žádný úplatek nevzal. „Vždyť to nepotřeboval, absolutně neměl zapotřebí si takhle opatřovat peníze. Ať už se tehdy stalo cokoliv, David si pro sebe určitě žádné peníze nevzal. Spousta lidí včetně mě míní, že to na něho byla pouze past, bylo to nastražené, protože se potřebovali zbavit konkurenta,“ řekl ParlamentnímListům.cz profesor Rath.

Přestože řada médií i politologů předpovídala po vypuknutí Rathovy aféry sociálním demokratům ve Středočeském kraji volební debakl, úplně se to nestalo. „ČSSD sice v kraji vyhrála, ale s jakým výsledkem? Celkově všude ztratili 400 tisíc voličů a ve středních Čechách vyhráli hrozně těsně, za nimi o procento méně jsou komunisti. A je to důsledek toho všeho,“ pokračuje.

Za úspěch komunistů může Nečasova vláda

„To, co se v těchto volbách stalo, je důsledek politiky současné vlády. Oni snad nevidí, jak se chovají k obyčejným lidem? Bohužel to padá na jejich hlavu. Je přece potřeba dělat politiku tak, aby to ty lidi úplně nelikvidovalo, to se pak nemůžou divit, že lidé volili komunisty,“ uvedl zklamaně Ratmír Rath.

Jak už dříve exhejtmanův otec ParlamentnímListům.cz řekl, vyšetřovatelé podle něho nemají v ruce žádné relevantní důkazy. „Co oni mají v ruce? Jen odposlechy, jinak nic, a tím je problém. Tohle z člověka udělá blbce, dneska už existuje taková technika, že si z nějakého záznamu vyberou a poskládají cokoliv. Takový důkaz pak musí ztrácet na věrohodnosti. Soud musí rozhodovat naprosto jasně a důkladně a posuzovat jednotlivé důkazy, protože vlastně rozhoduje o osudu lidského života. A tady jde o osud chytrého a nadějného politika,“ řekl po synově druhém projevu v Poslanecké sněmovně.

Nepěkně se prý na celé situaci podepsala i řada médií a novinářů. „Oni (novináři) ho už dávno v podstatě odsoudili. Někdo nahoře jim řekne: ‚Chytli ho a asi ho odsoudí, tak mu to pořádně osol,‘ a už to pak jede. Když jsem o tom s někým mluvil, tak ty noviny ani radši nečtu. Rozumím tomu, že to novináři mají těžké, potřebují, aby to mělo šťávu,“ shrnul v minulém rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz profesor Ratmír Rath ze své ordinace synovu situaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…