Temná stránka z minulosti ministryně Hanákové. Starosta Vizovic promluvil

07.03.2012 18:36

Slovo starostky, Starosti starosty a Proslov starosty, oblíbené rubriky radničních periodik. Ve spoustě měst v republice se vyjímají čelní představitelé radnic téměř na všech stranách novin, které si úřady platí z vlastních rozpočtů, tedy z peněz daňových poplatníků.

Temná stránka z minulosti ministryně Hanákové. Starosta Vizovic promluvil
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Texty o zásadních rozhodnutích úřadu, který spěje k lepším zítřkům, pak stylově doplňují i atraktivní fotografie. Pane starosto, ještě úsměv, když gratulujete nejlepším sportovcům, paní starostku je pak potřeba vyfotit s nevidomými, nebo nejlépe s právě narozeným dítětem v místní nemocnici. A pokud má kdokoli jiný názor než vedení města? Pryč s tím, o takové články nikdo nestojí.

Hanáková prý cenzurovala noviny

Jednostranný způsob informovaní veřejnosti měl podle současného starosty Vizovic fungovat i v jejich městě. A to v době, kdy tu na pozici místostarostky a pak starostky byla Alena Hanáková, dnes už ministryně kultury. „Chtěl jsem vstupovat do dění města Vizovic jako řadový občan. Vůbec nám nebylo umožněno něco publikovat ve Vizovických novinách. Nakonec jsme začali vydávat své noviny Vizovickou vrbu, abychom tam mohli prezentovat názory občanů. Chtěli jsme se vyjádřit k dění ve městě, k politice, k problémům, které jsme považovali za nutné řešit. Obyvatelé byli prostřednictvím městských novin informováni špatně. Chtěli jsme jim umožnit prezentovat názory, které nebylo možné otisknout ve Vizovických novinách, protože tam probíhala cenzura,“ uvedl Roman Persun, současný starosta Vizovic pro ParlamentníListy.cz. Sám kandidoval za politické hnutí Nestraníků.

Vizovická vrba byla prý na odstřel

Když si Persun založil ve Vizovicích vlastní noviny, neměl to jednoduché. „Byli jsme v nelibosti vedení města. Obyvatelé ale Vizovickou vrbu přijali a byli jsme úspěšní. Teď se schválila novela tiskového zákona. Paní ministryně tvrdí, že by radniční noviny neměly být hlásnou troubou. Já s tím souhlasím, jenže to, co teď odsuzuje, sama dřív dělala. To, že jsme si vůbec dovolili napsat něco jiného, jí tehdy hodně vadilo. Teď vykřikuje do světa, že by měla být zachovaná demokracie. Dřív měla názor úplně opačný,“ vysvětlil Persun.

Zároveň vyzval místní opozici, aby přispívala svými texty do současného radničního tisku. „Jednou je člověk v opozici, jednou v koalici. Musí mít všichni šanci prezentovat své názory. V době, kdy jsem tu možnost neměl, mě to strašně mrzelo. Nechtěl jsem na nikoho útočit, jen podat informace,“ podotkl Persun pro ParlamentníListy.cz s tím, že v současné době se jeho opozici do publikování moc nechce. „Každý má spoustu řečí v hospodě, ale když má názory napsat do novin, už se mu nechce. Přijímáme názory všech občanů. Za každý článek budeme rádi, i když text napíše řadový občan. Často je lepší číst normální názor, než filozofické úvahy nebo politické tlachání,“ dodal.

Není to pravda, Hanáková vždy hájila dialog

Ministryni Alenu Hanákovou přístup jejího následovníka rovněž nesmírně mrzí. Sama prý vždy hájila princip demokratického dialogu. „Paní ministryně rozhodně nehájí právo opozice na prostor v periodikách jednotlivých radnic náhodou. Sama je bytostně přesvědčena, že právo na vyjádření názoru má každá zúčastněná strana, i když mohou být výchozí stanoviska oponentů zcela odlišná. Právě na tom je postaven princip demokratického dialogu a pouze takovýmto dialogem je možno dospět k nějakým zásadním výsledkům. „Budiž slyšena i druhá strana“ – toť známá poučka z dob antických a paní ministryně Hanáková se jí řídila i v dobách, kdy sama působila ve funkci starostky,“ uvedla Alena Pospíšilová, asistentka současné ministryně Hanákové pro ParlamentníListy.cz.

A jak je možné, že současný starosta Vizovic Roman Persun získal dojem, že byl v minulých dobách krácen na možnosti svobodně vyjádřit svůj názor? Podle ministryně ho prý měl dostatečný. „V době jejího osmiletého funkčního období starostky a místostarostky pan Roman Persun nebyl zvolen zastupitelem a nebyl v opozici. Pokud se vyjadřoval, vyjadřoval svůj názor jako každý jiný občan,“ podotkla Pospíšilová. Na důkaz, že radnice dávala všem stejný prostor, připojila v odpovědi pro ParlamentniListy.cz i odkaz na tehdejší stránky Vizovických novin. 

http://www.vizovice.eu/user_data/zpravodajstvi/obrazky/File/PDF/vizovicke_noviny/2006/vn09-10-06.pdf

Hanáková se opře do dalších médií

Mise nové ministryně nekončí novelou tiskového zákona, díky které by se měl udělat pořádek v radničních plátcích. Doba, kdy šly noviny znovu do tiskárny, pokud se na předních stránkách dostatečně neobjevovali představitelé vládnoucích politických stran, by měla skončit. Rovný přístup hlásí novela tiskového zákona, kterou už schválila vláda. Teď jsou na tahu poslanci, pak senátoři a nakonec prezident. Nováková jde ale v záměrech ještě dál. Chce změnit způsob volby členů jednotlivých mediálních rad. Pro zpravodajský server Týden.cz řekla, že chce vytvořit komisi, která se zaměří na komplexní změny mediálních zákonů. Připravuje regulaci hlasitosti televizní reklamy, prý si také posvítí na Českou televizi, která by mohla přijít o část peněz do rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…