Temné předtuchy poslance ODS: Svoboda nás prodal, teď nás topka roztrhá na malé kousky

26.05.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Boris Šťastný v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentoval stávající situaci na pražském magistrátu. Ostré kritice podrobil jak exprimátora Bohuslava Svobodu, který je podle něj za situaci zodpovědný, tak i samotného Petra Nečase, který tento stav toleruje. ODS v Praze by se podle Šťastného nyní měla přesunout do tvrdé a důsledné opozice a postavit se tak snahám TOP 09 stranu dále destruovat.

Temné předtuchy poslance ODS: Svoboda nás prodal, teď nás topka roztrhá na malé kousky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Rozhovor s Borisem Šťastným vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Jak vnímáte to, co se nyní děje na pražské radnici? Čeho je to podle vás důsledek?
Ztráta pozice pražského primátora a vlády v Praze poprvé v polistopadové historii je pro ODS zdrcující porážkou způsobenou nekompetentní politikou ze strany předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody.

Kde udělal pan exprimátor chybu?
Ještě když jsem byl předsedou pražské ODS já a Bohuslav Svoboda se stal za mého přispění primátorem, byla strana jednotná a v prvních pár měsících vlády se sociálními demokraty se nám dařilo plnit i náš volební program. Potom ale nastaly spory mezi Bohuslavem Svobodou a ČSSD, které vyústily v pád koalice. Největší chybou následně bylo, že Bohuslav svoboda a Petr Nečas lacině prodali ODS tím, že přes noc uzavřeli smlouvu s TOP 09. Sice to vedlo k zachování pozice primátora, ale došlo tím k ztrátě většiny v radě i zastupitelstvu. TOP 09 si následně ODS ochočila jako malého psíka, se kterým tak dlouho cloumala, až ho definitivně zlikvidovala. Já jsem na tuto skutečnost významně upozorňoval a byl to také hlavní důvod, proč jsem odstoupil z pozice předsedy pražské ODS.

Na vině je tedy především pan Svoboda?
Bohuslav Svoboda se postupem času díky své schopnosti lhát, chovat se nefér a rozdělovat lidi nakonec pohádal i s TOP 09, které šel tolik na ruku. Když se k tomu připočtou problémy vycházející z nekompetentního řízení města, zkáza je dokonána.

Jakou roli v tom hrají lidé kolem pana Svobody, často se mluví o panu Hančovi?
Pan Hanč, chobotnice v bývalém předpokoji bývalého pana primátora, byl člověk mimo struktury ODS i mimo struktury magistrátu. Jeho úkolem bylo hrát podivné hry, hledat kompromitující materiály na politické oponenty primátora, popřípadě snažit se řídit město místo primátora. Věřím, že pozice pana Hanče nyní skončila, protože nepředpokládám, že by si nový primátor tohoto poradce pracujícího pro magistrát na švarc systém ponechal.

Co soudíte o stylu vystupování pana exprimátora v posledních dnech a hodinách?
Rétorika pana Svobody, stejně jako rétorika pana Nečase, je vlastně totožná s mou rétorikou před rokem a půl. Bohuslav Svoboda dnes takřka doslova opakuje věty, jak TOP 09 chce ODS zničit, rozložit a převálcovat. Když jsem toto říkal já, nikdo mi nevěřil a byl to primátor Svoboda, který to odmítal. Já se postupně ocitl v menšině a vyústilo to až v můj odchod ze zastupitelstva, kdy jsem nechtěl hlasovat proti vlastní straně. Odpovědnost za stávající hrozivou situaci vidím jednoznačně v osobě Bohuslava Svobody a také jsem ho vyzval, aby z této věci vyvodil politickou odpovědnost. Dílčí zodpovědnost však za tento stav nese i Petr Nečas, protože situaci přehlíží a nedělá nic pro to, aby se něco změnilo. 

Co ztráta Prahy pro ODS znamená?
Jde o historický milník. Praha byla vždycky baštou občanských demokratů a je to nyní poprvé, kdy bude ODS v opozici. Jsem přesvědčený, že si nemůžeme vystačit lacinou rétorikou svalování viny na celostátní politiku. Ten problém je mnohem komplikovanější a začíná právě v Praze.

Může se to odrazit ve volbách do sněmovny, které nás čekají za rok?
Určitě.

Třeba se to odrazí v dobrém…
V dobrém by se to mohlo odrazit, pokud by zde byla snaha stranu sjednotit se a pokusit se ji vyvést z krize. Nedemokratickým rušením místních sdružení jen za to, že mají jiný názor a vylučováním lidí jako v dobách temného komunismu viz nejnovější případ zastupitelů Zoufalíka a Vinše, tím ale ODS opravdu nesjednotíte.

Čím se pánové Zoufalík a Vinš provinili?
Tito dva významní zastupitelé na Praze 10 byli vyloučeni, aniž s nimi kdokoliv komunikoval. Primátor jim pouze vzkázal, že s jejich hlasy nepočítá. Hlasovali totiž naprosto podle zdravého rozumu a v zájmu ODS za odvolání členů rady za TOP 09. To bylo sice v rozporu s den starým usnesením Regionální rady ODS, toto usnesení je však nesmírně chybné a pochybné.

Pochybné v čem?
Ve středu večer se sešla pražská regionální rada a rozhodla na návrh náměstka ministra Kalouska a primátora Svobody, že naši zastupitelé se nezúčastní žádného personálního hlasování. Tento postup byl široce diskutován a rozporován, mimo jiné i místopředsedou ODS Pavlem Blažkem. ODS měla jednak hájit svého vlastního primátora a všechny naše radní a dále se měla logicky účastnit hlasování o odvolání zastupitelů za TOP 09. Každý, kdo umí počítat, ví, že kdyby primátor Svoboda naprosto nepochopitelně neodvlekl ze sálu 18 našich členů, byli by odvoláni i všichni radní za TOP 09 a městská rada by se skládala znovu na zelené louce. Ptám se, proč se toto stalo, a začínám mít veliké pochybnosti, zda nešlo o koordinovanou akci ze strany primátora Svobody, který by takto mohl už podruhé ODS prodat, například za nějakou funkci od Petra Nečase, třeba pozici pražského lídra pro příští volby.

Jakou konkrétní zodpovědnost v celé věci nese samotné vedení ODS a Petr Nečas?
Jsem přesvědčený, že Petr Nečas za to nese nepřímou odpovědnost tím, že neustále se opakující chybné kroky Bohuslava Svobody toleruje a podporuje.

Jaký předpokládáte vývoj událostí, má ODS nějaký katastrofický scénář?
Velmi rychle došlo k tomu, že TOP 09 odvolala Davida Vodrážku a Josefa Noska z dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy. Zajímavé je, že TOP 09 neodvolala všechny. Svědčí to o tom, že TOP 09 pokračuje v totální destrukční politice proti ODS, kterou chce rozeštvat a rozbít. Jedinou účinnou metodou, jak tomuto zabránit, je okamžitý přechod občanských demokratů v Praze do tvrdé a důsledné opozice s tím, že stáhne všechny své politické zástupce ve všech orgánech města ze všech pozic, ve všech firmách. Divím se a ptám se, proč k tomuto dosud nedošlo.

Berete vy osobně stávající situaci jako obyčejnou politickou praxi nebo jako prohru?
Je třeba si uvědomit, že jsem se ocitl v určité chvíli v pražské ODS se svými názory v menšině. Ukazuje se však, že vše, co jsem celou dobu dělal, byla správná rozhodnutí. Jednak šlo o pokus uhájit křeslo primátora a většinu v Radě, a to i přes mnohými kritizovanou koaliční spolupráci s ČSSD. To se také nakonec podařilo a byl jsem to tedy já, kdo určil primátora Svobodu, ne on mě. Velmi jsem kritizoval zcela nestandardní prodej občanských demokratů TOP 09, kdy bylo jenom otázkou času, kdy nás TOP 09 roztrhá na malinké kousky. V tomto ohledu jsem se snažil krok za krokem přesvědčit vedení strany, že se musí mnoho věcí změnit a že ODS musí být tím tvrdším partnerem, který drží karty v ruce.

Co byste vzkázal panu Svobodovi?
Řekl jsem mu to na stranické půdě, a proto to není vzkaz, ale můj postoj. Pokud se má pražská ODS dát zase dohromady a být opět úspěšná, jedinou možností je udělat tlustou čáru za minulostí. K tomu by se ale Bohuslav Svoboda musel začít chovat fér a já si nejsem jist, zda je toho schopen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…