Tomáš Halík ke kauze Putna: Je hanebné, že církev podlézá vrchnosti

22.05.2013 8:15

Jako alarmující zásah do akademických svobod označil rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana odmítnout jmenování Martina C. Putny profesorem katolický duchovní a rovněž pedagog Tomáš Halík. I když je Putna velmi kontroverzní postavou, je podle Halíka velmi nebezpečné, pokud při protestech proti němu někteří duchovní podlézají moci.

Tomáš Halík ke kauze Putna: Je hanebné, že církev podlézá vrchnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

V rozhovoru pro Novinky.cz Halík především varoval před zásahy do akademické svobody. „Je mravní povinností nejen celé akademické obce, nýbrž všech lidí, kteří ctí právo a svobodu, proti této mocenské aroganci co nejrozhodněji protestovat a využít naprosto všechny prostředky k tomu, aby toto rozhodnutí bylo zvráceno,“ uvedl. Podpis prezidenta má podle něj pouze ceremoniální charakter a Zeman rozhodně nesmí posuzovat vědeckou způsobilost pedagogů.

Nevěří ani prezidentovu vysvětlování, že jej pobuřuje Putnova účast na Prague Pride s transparentem, kde se přihlásil ke „katolickým buznám“. „To má jen populisticky zakrýt pravděpodobnější motiv – pomstu za Putnovu politickou orientaci a občanskou angažovanost, zejména před prezidentskými volbami,“ myslí si teolog. Transparent byl podle něj provokující klukovinou a projevem svérázného humoru, což ale nijak nesouvisí s Putnovou vědeckou kompetentností.

„Putna je celým svým založením provokatér a ostrý kritik v řadě věcí,“ myslí si. Církev však prý takové kritiky ve svých řadách potřebuje. „Církev má spoustu hloupých a zavilých kritiků, on je kritik ostrý, ale je především velmi inteligentní. Díky za něj,“ říká.

Už proto je prý velmi hanebné, pokud prezidentovu rozhodnutí skutečně vyslovili podporu někteří představitelé církve. „Pokud to skutečně udělali, pak se za takové 'představitele církve' hluboce stydím a omlouvám se za ně kolegovi Putnovi i celé akademické obci,“ říká Halík.

A pak ještě ostřeji dodává: „Mám opakovanou zkušenost s tím, že právě ti, kteří v církvi nejagresivněji vystupují proti homosexuálům, by si měli často zamést před vlastním prahem.“ Podle všeho se však Halíkovi zdá, že Zeman si jejich vyjádření náležitě „přitesal“.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…