Troška nesouhlasí s Klausovou amnestií. Přidává se k petici

06.01.2013 10:01

ROZHOVOR Režisér Zdeněk Troška je jednou ze známých osobností, které se rovněž nelíbí akt končícího prezidenta republiky Václava Klause. Dokonce, jak autor komedií a pohádek pro ParlamentníListy.cz přiznal, chce podepsat i petici proti amnestii a sám je pro změnu Ústavy a změnu pravomocí prezidenta.

Troška nesouhlasí s Klausovou amnestií. Přidává se k petici
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Co říkáte na situaci okolo vyhlášení amnestie prezidentem?

Amnestie mě překvapila, stejně jako všechny ostatní. Ale nejsem si jist, jestli to byl dostatečně uvážlivý čin. Všichni ještě máme v paměti Havlovu stejně neuvážlivou akci v roce 1990, byť udělenou v atmosféře nadšení a všeobjímající lásky k bližnímu svému. Je rozdíl v proviněních i v trestech a to se jaksi přehlédlo, tehdy i nyní. Nevím, s kým ji pan prezident konzultoval, kolik měl na ni času, ale ukazuje se, že tyto „hurá akce“, jak se jeví, přináší vždy daleko víc záporů než kladů. Bohužel.

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Co myslíte, že je pravým důvodem amnestie?

Jak říkám, jestli je někdo odsouzen a nyní osvobozen za „drobné“ krádeže nebo za výprasky tchyně, je to jiné a zcela nesouměřitelné, než udělení pardonu za úmyslné likvidace lidí, podniků, tunelování národního majetku i odkazu a bezohledného vydírání. A to je to, co většinu lidí zaráží a uráží. Nedivím se proto sílícím názorům, že za tímto aktem je úplně jiné pozadí a vůle, že pan prezident a spol. tak na odchodu z funkce pomohli svým kamarádům z vyšších kruhů.

Myslíte si, že by hlava státu měla mít i nadále pravomoc takto udělovat amnestii, nebo jen dílčí milosti?

Byl bych pro důsledné zvážení všech pro a proti každého jednotlivého případu. Sám bych se přikláněl k dílčím milostem.

Navíc amnestii musel podepsat i premiér Nečas. Co si o tom myslíte?

Že si také tohle všechno neuvědomil. Nebo že to byla blesková akce, nad kterou neměl čas a možná ani zájem se víc zamyslet, jako nad celou řadou špatných a nedokonalých zákonů schvalovaných v hodině dvanácté jen proto, aby se udělala čárka v plnění plánu. Co tam dělají všichni ti jejich poradci, kde byli, když se chystaná amnestie projednávala, projednávala–li se vůbec?

Hodláte podepsat i petici proti amnestii, která koluje po internetu a kterou  podepsaly desítky tisíc nespokojených lidí? (k nedělnímu dopoledni 76 a půl tisíce lidí- pozn. red.)

Jistě. Protože nechat bez potrestání zločince největších kalibrů, kteří v mnohém spoluzavinili situaci, ve které dnes žijeme, je výsměch všem slušným lidem této země.

Co si celkově myslíte i o situaci v zemi...

Kde jsou ty časy, kdy to stálo za prd!

Podporujete otevřeně Jana Fischera, budete jej také volit?

Samozřejmě a rád! Jako spousta mých přátel a známých. A držím mu všechny palce, aby se mu povedlo znovunastolit důstojnost a víru ve spravedlivou politiku této republiky a znovu vrátit do života význam takových slov, jako je čest, slušnost, upřímnost, ohleduplnost, pokora.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…