Úředník chtěl lepší péči pro děti. Dočkal se vyhazovu

30.06.2013 18:59

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) ve své funkci sice zanedlouho končí, přesto ještě stihla odvolat ředitele odboru rodiny Miloslava Macelu. Ten chtěl totiž zrušit kojenecké ústavy, které – jak se domnívá – dětem škodí.

Úředník chtěl lepší péči pro děti. Dočkal se vyhazovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně Müllerová

Podle serveru Respekt.cz se Macela svého rychlého konce na ministerstvu dočkal proto, že rozhořčil lobby zdejších ústavů, které se bojí, že o děti přijdou. A tak si ho v úterý zavolala ministryně Müllerová a oznámila mu, že ve funkci ředitele odboru končí. „Odvolala jsem ho bez udání důvodu. Měla jsem jinou představu o jeho práci. Konkrétnější být nechci,“ říká ministryně v demisi.

Macela byl překvapený, za svoji práci prý nikdy předtím kritiku neslyšel. Věc je o to absurdnější, že Müllerová v čele resortu zanedlouho končí. Vysvětlení můžeme podle serveru hledat v Poslanecké sněmovně. Macela prý totiž rozzlobil lobby zdejších ústavů, jejichž zástupci získali mezi poslanci spojence. Zákonodárci prý zatlačili na pilu při shánění podpisů pro Miroslavu Němcovou (ODS), která chtěla prezidentu doložit, že má většinu pro to, stát se premiérkou. A dotyční prý dají podpis jen pod podmínkou, že Macela zmizí.

Poslanci spekulace potvrzují

„Sněmovnou to šlo celé úterý, slyšela jsem to od několika kolegů,“ uvedla Lenka Kohoutová (ODS) ze sociálního výboru sněmovny. Müllerová to popřela: „Jsou to konstrukce, které vám nepotvrdím.“ Někteří poslanci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, ale tvrdí, že tento důvod jim mezi čtyřma očima sama ministryně řekla.

Macelův záměr byl prostý. Už jako radní Pardubického kraje si uvědomil, že dětem ústavy škodí, a rozhodl se zakročit, aby co nejvíce dětí mohlo vyrůstat ve své rodině, případně u pěstounů. Poté, co se dostal na ministerstvo, podařilo se mu prosadit institut profesionálních pěstounů, tedy lidí ochotných starat se o dítě na přechodnou dobu, za což pobírají normální plat.

Nyní chce Macela své plány rozvíjet dál, nejspíše prý skrze neziskové organizace. Kdo obsadí jeho místo na ministerstvu, bude zcela v rukou nového ministra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…