Ústavní právník šťourá do mediální hvězdy Bradáčové

30.06.2012 10:51

Zdeněk Koudelka z Nejvyššího státního zastupitelství se pozastavuje nad tím, že je s kauzou Davida Ratha neustále spojována Lenka Bradáčová, která přitom vůbec nebyla dozorujícím státním zástupcem, který má jako jediný právo na věc dohlížet. Dozorující návladní jí jednak přepustili mediální prostor a jednak veřejně prohlašovali, že jsou „pod jejími křídly“, nad čímž se právník pozastavuje.

Ústavní právník šťourá do mediální hvězdy Bradáčové
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Na svém blogu na Aktuálně.cz reaguje na text v Právu, ve kterém autor vyčítá státnímu zástupci, dozorujícímu kauzu Vlasty Parkanové, že „není příliš slyšet“ a za vzor mu dává Lenku Bradáčovou, která z kauzy Davida Ratha udělala takřka veřejnou záležitost.

„Náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová nebyla dozorující státní zástupkyní v kauze Rath,“ upozorňuje Koudelka. Přesto v tomto případě byla Bradáčová vidět a slyšet mnohem více, než dozorující státní zástupci Radek Bělor a Jiří Pražák, jejichž jména jsou veřejnosti takřka neznámá.

Navíc Koudelka zpochybňuje samotnou tezi, že státní zástupce by měl být „viditelný“. „Státní zastupitelství má v přípravném trestním řízení především dozorovat zákonnost postupu policie, ne sbírat mediální body,“ namítá právník, kterého chtěl Václav Klaus jmenovat ústavním soudcem.

Závěrem připomíná názor Nejvyššího správního soudu z kauzy Vlastimila Rampuly, že státní zástupci nemají být neodpovědné loutky v rukou svých nadřízených, ale nebojácní profesionálové. V této souvislosti připomíná, že Radek Bělor, první ze státních zástupců, kteří dozorovali kauzu Rath (a nesou za ní tedy odpovědnost) veřejně prohlašoval, že byl pod „ochrannými křídly“ místopředsedkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí Lenky Bradáčové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…