Uznávaný filozof Cílek: Volte Vladimíra Dlouhého. Povím vám proč

23.07.2012 14:31

Prezidentskou kampaň Vladimíra Dlouhého, který minulý týden s obamovským heslem na rtech „vyběhl“ do své kampaně, podpořil geolog, filosof a společenský komentátor Václav Cílek. Podle něj Dlouhý nemá žádné mindráky a nepotřebuje si nic dokazovat. Proto se může soustředit pouze na to, jak České republice pomoci.

Uznávaný filozof Cílek: Volte Vladimíra Dlouhého. Povím vám proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý odstartoval podpisovou kampaň pro svou prezidentskou kandidaturu

Vladimír Dlouhý byl ve vládách Václava Klause ministrem průmyslu a obchodu. Z průzkumů veřejného mínění obvykle vycházel jako nejpopulárnější člen vlády, ovšem zároveň se mu přezdívalo „teflonový ministr,“ neboť po něm úspěšně „stékaly“ veškeré problémy a aféry.

V roce 1997 se však kvůli ekonomickým problémům rozhodl rezignovat a následně začal pracovat pro investiční společnost Goldman Sachs. Do české politiky se vracel postupně jako člen Národní ekonomické rady vlády a glosátor politického a ekonomického dění. Nyní se rozhodl oznámit svou kandidaturu na post prezidenta republiky.

„Ano, chci!“

Minulý čtvrtek ekonom Dlouhý zahájil svou kampaň k prezidentským volbám, a to během v pražské Stromovce. Při této příležitosti prohlásil, že prezident by měl lidem dodávat víru, naději a optimismus. Heslem jeho kampaně prý má být „ano, chci“, byť Dlouhý připouští, že si svůj slogan vypůjčil z Ameriky. Jeho tým prý kvůli údernosti právě takto přeložil známý slogan prezidenta Obamy Yes, we can!“.

Spolu s ním si tehdy přišlo zaběhat i několik osobností, které se rozhodly někdejšího nejpopulárnějšího ministra Klausových vlád podpořit podepsáním petičního archu k jeho kandidatuře. „Já život měřím sportem. Lidi, kteří se ke sportu umí stavět jako tady Vláďa a dokážou překonat problémy, které sport přináší, mají můj obdiv, a proto to tady dneska podepíšu,“ řekl například fotbalista Karel Poborský. Podobných nadšenců bude muset adept Dlouhý najít minimálně padesát tisíc.

Ježek: Nic ode mě neuslyšíte!

Oznámení jeho zájmu o Hrad se však setkalo i s kritikou. Někteří jej spojovali s politikou devadesátých let, ovšem s jeho ambicemi se příliš neztotožňují ani jeho někdejší kolegové. „Ode mě podporu nedostane!“ prohlásil kategoricky Tomáš Ježek, který s Dlouhým působil v Prognostickém ústavu i později v ODA, ale jakýkoliv další komentář kategoricky odmítl. Je však pravdou, že Ježek již dříve kritizoval, jak se Dlouhý v roce 1989 snažil vetřít do přízně největších osobností Občanského fóra.

Předmětem kritiky je i Dlouhého někdejší členství v KSČ, byť on sám jej pojmenoval jako „Faustovskou nabídku.“

„Vladimír Dlouhý není možná zlý člověk. Ani přesvědčený komunista. Možná není ani neschopný. V každém případě je jedno, to, čemu se česky říká "vyčůránek,“ napsal v této souvislosti týdeník Reflex. Podle něj by občané sami měli zvážit, zda ve svém čele chtějí člověka, který vstupoval do strany za hluboké normalizace, tedy v době, kdy už všem bylo jasné, co je to za sebranku.

Komunistická poslankyně Miroslava Vostrá Dlouhého naopak kritizovala za to, že se za své členství v KSČ stydí.

Filosof Cílek: Nepotřebuje si už nic dokazovat

Jednou z osobností, které již Dlouhého kandidaturu podpořily, je například geolog, filozof a společenský glosátor Václav Cílek. „Známe se asi pět let, nějak se respektujeme a celkem si rozumíme,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz své sympatie k expertovi Goldman Sachs. Podle Cílka je to člověk, který umí naslouchat, má široký rozhled a je pracovitý a spolehlivý.

Celý článek Václava Cílka ZDE

„Podstatné pro mě je, že jako manažer ví, že stát musí fungovat a že jej trápí současný stav,“ vysvětluje, proč by Dlouhého rád viděl na Pražském hradě. Kromě toho je bývalý ministr průmyslu vyrovnaným člověkem, který si ve funkci hlavy státu nepotřebuje léčit žádné mindráky, ani zbohatnout. A mimoto má prý jeho žena sociální cítění, kterým by dokázala korigovat přílišný „nadhled“ ekonomického analytika nad problémy obyvatel.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…