VIDEO Útok Romů na mladý pár v Duchcově a drsné politické reakce

28.05.2013 10:11

Brutální útok na mladý pár ze strany Romů vzbudil rozruch i mezi politiky. Video, ukazující přibližně patnáct Romů, kopajících do dvojice a bijících ji dlouhou silnou větví, přivedlo předsedu Věcí veřejných Víta Bártu k oprášení myšlenky „můj dům, můj hrad“ a jeho kolegu z ČSSD Jaroslava Foldynu, též bývalého policistu z Ústecka, k doporučení, že policisté mají příště agresory srovnat tak, že na to do smrti nezapomenou.

VIDEO Útok Romů na mladý pár v Duchcově a drsné politické reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

V noci z pátku na sobotu došlo v severočeském Duchcově k napadení mladého páru, odcházejícího z diskotéky, skupinou Romů. Celý incident zaznamenala bezpečnostní kamera na ulici, ovšem z příkazu policie prý kompletní záznam nebyl v médiích zveřejněn. O akci informovala i Česká televize. Ta se však důsledně vyhýbá tvrzení, že skupina útočníků byli Romové. "Policisté nevylučují, že útok měl rasový podtext," uvedla ČT pouze.

„Manželé se v noci na sobotu vraceli ve tři čtvrtě na jednu domů a v ulici Bratří Čapků je brutálním způsobem napadla skupina Romů. Venku teď máme víc hlídek, hlavně v okolí místa, kde se to stalo,“ ocitoval server IDNES.cz šéfa duchcovských strážníků Josefa Hulína.

„Ta rodina je uzavřená a s okolím nijak nekomunikuje. Někteří její členové jsou dlouhodobě arogantní a bezohlední k ostatním,“ uvedl server Romea.cz. Ten zároveň uvedl, že se prý jedná o rodinu, která se nedávno vrátila z Anglie, v Duchcově vlastní tři domy a z místní romské komunity se vyčleňuje.

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta ale na svůj blog vložil kompletní, nesestříhaný záznam z pouliční kamery. Na úvod videa vložil komentář, že video bylo v této podobě nabízeno médiím, ale ta odmítla. Kompletní záznam je prý určený pro potřeby policie. Ta prý jeho zveřejnění zakázala z obav před nepokoji. „Tohle jste neměli nikdy vidět,“ objevuje se závěrem vysvětlivek.

Server Deník.cz podle přiložené citace napsal, že Romové napadli mladý pár, na který zaútočili v několikanásobné přesile. Bití skončilo až ve chvíli, kdy na místo přijela policie.

Na videu je ve světle pouličních lamp možné sledovat muže a ženu, kterak jdou ulicí, pronásledováni dvojicí Romů. Muž s Romy na sebe pokřikují, žena se jej snaží odvést. Pak jeden z Romů odbíhá a vrací se s dlouhou (zhruba dvoumetrovou) silnou větví, zatímco z druhé strany ulice přibíhá Romka, která se jej snaží zastavit. Větví však přesto udeří muže, který se následně rozčílí a pustí se do další rozepře. Muži se začnou pošťuchovat, načež druhý z Romů, který se doposud šarvátky neúčastnil, uchopí odhozenou větev a začne s ní muže bít.

Pak dění na chvíli zmizí z hledáčku pouliční kamery, a když se do ní vrátí, leží na zemi žena, která přišla s mužem a doposud se do šarvátky nezapojovala. Romka ji vleče po ulici a bije do ní pěstí. K incidentu se sbíhají další Romové. Žena se sbírá ze země a obě znesvářené strany na sebe pokřikují. Muž se následně zmocní přineseného klacku a po chvilce překřikování se na něj vrhá několik Romů. To se však odehrává mimo záběry kamery. Na nich je naopak vidět, jak několik romských žen opět povalilo jeho partnerku a začínají do ní kopat.

Celkem se na scéně objevuje asi patnáct lidí, kromě muže a ženy tedy zhruba třináct Romů, z nichž však někteří pouze přihlížejí. Situace se uklidňuje až ve chvíli, kdy temnou noc prozáří reflektory přijíždějícího vozu, ze kterého vzápětí vystupují policisté.    

Bárta bloguje: Můj dům musí být můj hrad

Podle Bárty je zjevné, že na Ústecku s vysokou nezaměstnaností a početnou romskou komunitou je situace vyhrocená. Bárta proto následně informuje, že jeho strana chystá zákonnou úpravu, která by rozšířila možnosti ochrany vlastního majetku. „VV ve spolupráci s odborníky připravují zákon na rozšíření nutné obrany v duchu hesla "můj dům, můj hrad", které vychází z amerického trestního zákona. Ten v zásadě zcela vylučuje nepřiměřenou obranu při ochraně svého obydlí a dovoluje vetřelce zastavit jakýmkoli způsobem,“ píše Bárta na blogu.  

Video šokovalo i poslance Jaroslava Foldynu, zvoleného právě za Ústecký kraj. „No je to brutální a zbabělé současně,“ napsal po jeho zhlédnutí na Facebook. Obává se, že podobné konflikty budou pokračovat a policie nebude mít prostor je řešit, protože místo potřebných 46 tisíc policistů máme již nyní pouhých 39 tisíc a počet stále klesá.

Kromě toho podle něj policisté potřebují mnohem širší kompetence a podporu pro to, aby podobné situace mohli řešit rázně. A sami policisté se podle něj nesmějí bát využít všech pravomocí, které jim zákon o policii dává. „Při zákroku je měli s využitím paragrafu o použití donucovacích pacifikovat tak, že na to do smrti nezapomenou,“ doporučil strážcům spravedlnosti poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…