Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá

12.05.2011 20:31

UVNITŘ NAHRÁVKA Sotva byla zažehnána vládní krize rozpoutaná nahrávkou Kristýny Kočí a údajnými korupčními skandály Víta Bárty, křehká stabilita Nečasovy vlády stojí před dalším problémem. Objevila se totiž další nahrávka, která kompromituje opět Véčka.

Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Skandály kolem Věcí veřejných pokračují. Mladá fronta Dnes se dostala k další nahrávce, která dokládá kontakty mezi místopředsedou VV Vítem Bártou a prezidentem Václavem Klausem.

"Prezident Václav Klaus udělá, co mu řeknu. Žádal mě, abych přijel na Hrad a řekl mu, jak vypadá jednání K9," uvádí na nahrávce Vít Bárta.

Psali jsme:
Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS
Kočí odposlouchávali rozebraným mobilem, směje se expert
Štěnice u Kočí: Hlavně ať se o tom píše, říká mediální analytik

Klaus prý zničil vše

A v hodnocení hlavy státu pokračuje. "Prezident zničil Pavla Béma, prezident zničil spoustu lidí, kteří tu byli. Tomu prezidentovi nejde naskakovat na všechno. (...) Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej," říká na nahrávce politik.

John: Kecy naší Betsy

Předseda VV Radek John k nahrávce v ČT řekl, že pořizovat tajné nahrávky je mimořádně nevkusné. "Jsou to kecy naší Betsy, které se vedou na ňákých mejdanech," odmítl informace z nahrávky John. Autenticitu záznamu přitom neodmítl.

"Velmi rád si promluvím s Vítem Bártou, co to bylo," dodal John s tím, že Václav Klaus je jedním z nejodpovědnějších politiků v této zemi a rozhodně nebude dělat věci, které chce Bárta.

"Prezident vždy dělá to, co chce on sám," zdůraznil s úsměvem John. Popřel tak i to, že on má prý blízko k Václavu Havlovi a Bárta naopak k Václavu Klausovi.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Bárta na audiozáznamu přibližuje i konkrétní způsob komunikace s prezidentem."A on řekne, tak přijeďte na Hrad a odvyprávějte mi, jaký je to na K9. Já zavolám a on řekne, tak přijeďte, jak vám skončí schůzka... Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," říká Bárta.

Andrýsová: Další útok jsme čekali

Místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová uvedla pro ParlamentníListy.cz, že údajnou březnovou schůzku vedení VV si nepamatuje. "Nevybavuji si, kdy by Kristýna Kočí mohla pořídit tuto nahrávku a jak dlouho mezi námi chodila a takovéto věci pořizovala," povzdechla si pro ParlamentníListy.cz Andrýsová s tím, že strana další mediální útok již očekávala delší dobu.

"Je to jen další důkaz toho, že se VV snaží někdo dlouhodobě zdiskreditovat a narušit vztahy Víta Bárty a prezidenta Václava Klause," dodala Andrýsová.

Vyloučený druhý muž VV Jaroslav Škárka ParlamentnímListům.cz autenticitu nahrávky potvrdil, ale důrazně popřel, že by s ní měl cokoliv společného. Na dotaz, zda za nahrávkou stojí rovněž vyloučená Kristýna Kočí, uvedl: "Nevím, ale já jsem to rozhodně nebyl." Potvrdil, že se tato témata probírala v bytě Víta Bárty, kde se ale používá rušící zařízení, které znemožňuje pořídit zvukový záznam.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info



Kalousek: Usilovně pracuji na reformách, nahrávky jsou mi ukradené

Místopředseda TOP 09 a člen K9 Miroslav Kalousek odmítl komentovat každou zveřejněnou nahrávku v médiích. "Já jsem ministr financí této země a usilovně pracuji na reformách. Vnitřní nahrávky poslanců Věcí veřejných jsou mi srdečně ukradené. A jen svědčí o jejich úrovni," řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Předseda klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, jenž se také účastní jednání K9, v reakci pro ParlamentníListy.cz neskrýval rozčarování. "Dno je níž a níž a níž," řekl jen redakci s tím, že se k údajnému vynášení informací z jednání koaličních špiček nechce vyjadřovat.

Tejc: Koalice je v hluboké krizi

"Celá nahrávka jen dokazuje, že je K9 a celá vláda v krizi. To, jak se vyjadřuje Vít Bárta na úkor prezidenta republiky, je zarážející, a to i mně jakožto opozičnímu politikovi přijde přehnané," sdělil ParlamentnímListům.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Sledujeme téma Nahrávka Kočí

Znechucení veřejnosti poroste

Mediální odborník Petr Žantovský pro ParlamentníListy.cz řekl, že další nahrávka znechutí ještě více veřejnost. "Nevím na čí stranu se postaví veřejnost, ale myslím, že už má plné zuby obou znesvářených stran. Skutečnost, že Vít Bárta měl vždy otevřené dvěře na Hrad není žádnou novinkou, konec konců média o tom spekulovala již dlouho. Celá nahrávka jen podporuje legendu, že Vít Bárta měl k prezidentovi lepší vztah, než Petr Nečas," řekl redakci Žantovský.

Psali jsme:
Vít Bárta zahájil mediální očistu. Snad mu to nesežerou, bojí se Rath



Na nahrávce má nejzřetelnější hlas vyloučená poslankyně Kristýna Kočí, takže se dá předpokládat, že by nahrávku mohla pořídit právě ona. Samotná poslankyně telefon nebere.

ParlamentníListy.cz kontaktovaly i Víta Bártu a další představitele strany. Zatím nikdo další nereagoval. Mluvčí strany Jan Žižka pouze redakci sdělil, že se musí s obsahem nahrávky seznámit. Později dodal, že se nahrávané schůzky neúčastnil.

Mluvčí Hradu Radim Ochvat zatím také pro ParlamentníListy.cz nereagoval.

Na existenci nahrávky upozornili Mladou frontu Dnes lidé spojení s Věcmi veřejnými. Detaily spojené s pořízením nahrávkami přinese deník ve svém pátečním vydání.

Samotná Kočí ještě před zveřejněním další nahrávky ParlamentnímListům.cz vzkázala: "Vzhledem k tendenčnímu zaměření všech článků týkajících se mé osoby se nebudu pro ParlamentníListy.cz již vyjadřovat." Kočí přitom právě MF Dnes autenticitu potvrdila.

SLEDUJEME TÉMA vládní krize
SLEDUJEME KAUZU peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS 
Grilování Bárty má opačný efekt. Véčka by volilo ještě více lidí
Langer už má o vedení vnitra jasno. Ví, ale nepoví
Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby
Johnova náměstka "mrazí v podbřišku". Čeká, zda na něho dojde
Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro
Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh
Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Foto: Hans Štembera

Pokračování nahrávky:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…