Vždyť ty trafiky dávají všichni! zlobí se Okamura nad soudem s Bártou

12.03.2012 18:27

Český podnikatel Tomio Okamura má za to, že by si Vít Bárta možná zasloužil metál, protože se za pomoci darů či půjček z peněz, které legálně vydělal, pokusil přimět poslance, aby hlasovali pro zdanění poslaneckých náhrad. Soud by se měl podle podnikatelova názoru zabývat spíše výroky Kristýny Kočí, která naznačovala, že má vliv na justici a pokoušela se spolu s poslancem ODS Petrem Tluchořem založit jakousi „trucstranu“.

Vždyť ty trafiky dávají všichni! zlobí se Okamura nad soudem s Bártou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Již tradičně se známý český podnikatel a jeden z možných kandidátů na funkci prezidenta v přímé volbě Tomio Okamura vyjadřuje na svém video blogu k aktuálnímu politickému dění. Tentokrát si bere na mušku soud s poslancem VV Vítem Bártou. Dochází však k poněkud odlišným závěrům, než řada komentátorů. Bárta by si podle jeho názoru zasloužil metál, protože své legálně vydělané peníze půjčil či daroval poslancům proto, aby hlasovali pro zdanění poslaneckých náhrad. Peníze poskytl proto, aby udržel jednotu strany. V ostatních partajích si politici tuto jednotu také kupují, ale činí tak skrytě, např. prostřednictvím pozic v dozorčích radách státních podniků

Bárta dělá otevřeně to, co ostatní strany úzkostlivě skrývají

„Šéfové ostatních poslanců jiných parlamentních stran řeší přeci mnoho let loajalitu jinak. Tu trafika v dozorčí radě státní firmy, tu grant na pseudovýzkumnou činnost. Na ministerstvech a ve státem řízených firmách najdete stovky příživníků, kteří tam dožívají za naše peníze jen za to, že drželi hubu a krok a mají nějakou stranickou knížku. Mnozí naopak za to, že svou stranu dokonce podrazili a hlasovali s protistranou," argumentuje Okamura.

V této souvislosti vzpomíná na případ přeběhlíka exposlance Petra Wolfa, který obrazně řečeno dezertoval z řad ČSSD a podpořil tehdejší pravicovou vládu Mirka Topolánka (ODS). Novinářům se později podařilo zjistit, že se mu za loajální postup s vládou dostalo odměny. Nemusel vracet mnohamilionovou dotaci poskytnutou jeho firmě, přestože tyto peníze zneužil. Konkrétně šlo o 11 milionů korun. Situace se obrátila až v lednu tohoto roku, kdy soud poslal exposlance Wolfa na pět let za mříže.

Okamura však varuje, že vláda postupuje v rozporu s ústavou, když nutí poslance k tomu, aby nehlasovali v souladu se svým svědomím, ale v souladu s koaliční dohodou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…