Záhada Nečasova podpisu. Na Úřadu vlády se amnestie vůbec neobjevila

02.03.2013 12:49

O kontrasignaci prezidentské amnestie se toho mnoho neví. A to i přes nové informace, které upozorňují na to, že Úřad vlády neeviduje žádný záznam nebo dokument, který by souvisel s prezidentskou amnestií. Stále tak není jasné, kde premiér vlastně novoroční pardon spolupodepsal.

Záhada Nečasova podpisu. Na Úřadu vlády se amnestie vůbec neobjevila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nebylo to ani na Pražském hradě, ani ve Strakově akademii. „Úřad vlády České republiky nedisponuje žádnými popsanými informacemi či dokumenty,“ stojí v textu Úřadu vlády, jenž odpovídal na dotaz senátorky Aleny Dernerové. Dokument má k dispozici server Aktuálně.cz, kterému vedoucí tiskového oddělení Úřadu vlády Jakub Stadler potvrdil, že žádný takový dokument o amnestii na Úřadu vlády nikdy nebyl.

Amnestie v režimu tajné

Premiér Nečas v minulosti prohlásil, že nebude sdělovat žádné detaily kvůli tomu, že příprava amnestie je v režimu tajné. To je však podle advokátky Hany Marvanové porušení zákona. „Pro platnost amnestie je klíčová otázka, kdy to pan premiér podepsal,“ cituje server Aktuálně.cz Marvanovou.

Podle ní zákon mluví jasně. Zákon o archivnictví a spisové službě ukládá povinnost u každého úředního dokumentu, i když je utajovaný, evidovat, kdy ho orgán obdržel, co s ním bylo činěno a komu byl předán. „Musí dostat příslušnou identifikaci doručení,“ míní Marvanová.

Dernerová tento postup považuje za nestandardní. Přestože je to v režimu tajné, nějaký záznam by podle ní na úřadě mít měli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…