Žalobkyně Bradáčová by mohla jít pryč od kauzy Davida Ratha

25.05.2012 11:25

Případ bývalého hejtmana Davida Ratha by si mělo převzít středočeské krajské státní zastupitelství. Je totiž obviněn pouze z jednoho skutku, a ten se stal právě ve středních Čechách. Podle § 18 Trestního řádu se řízení koná v obvodu, kde byl trestný čin spáchán. Poslancovi obhájci proto chtějí napadnout dosavadní průběh trestního řízení.

Žalobkyně Bradáčová by mohla jít pryč od kauzy Davida Ratha
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Obhájcům obviněného poslance Davida Ratha vadí, že případ jejich klienta dozoruje ústecké krajské státní zastupitelství. Podle nich měli státní zástupci ve chvíli, když zahajovali trestní řízení, předat kauzu do Středočeského kraje. Advokáti Adam Černý a Roman Jelínek upozornili, že státní zástupci už tehdy věděli, že se údajná trestná činnost týká zakázek a společností ve středních Čechách.

Trestní řád hovoří o tom, že řízení koná soud, v jehož obvodu byl trestný čin spáchán. Advokáti  Davida Ratha tak chtějí napadnout dosavadní průběh trestního řízení. Podle nich může být neplatné právě proto, že státní zastupitelství Ústeckého kraje nepředalo případ středočeským kolegům. „Podle mého názoru je to obrovský projev nedůvěry určitých státních zástupců k jiným státním zástupcům,“ prohlásil Roman Jelínek.

Úplatek převzal v Rudné, dozorovat by měli Středočeši

A středočeské krajské státní zastupitelství nejspíš opravdu stojí o to případ získat pro sebe. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů deníku Právo chce kauzu obviněného poslance Ratha převzít. Přestože to tamní šéf žalobců Martin Staněk odmítl potvrdit, podle zjištění Práva se jeho úřad snaží o to, aby případ dozoroval místo současného ústeckého krajského zastupitelství.

Je proto pravděpodobné, že kauza týkající se manipulací s veřejnými zakázkami bude rozdělena. Trestná činnost týkající se Rathova případu a dalších sedmi obviněných se sice odehrála na území tří krajů – Ústeckého, Prahy a Středočeského – ale bývalý hejtman je obviněn pouze z jednoho skutku, a to přijetí sedmimiliónového úplatku. Ten převzal v domě další stíhané, Kateřiny Pancové, v obci Rudná u Prahy, tedy ve Středočeském kraji.

V Ústí si ještě nemyslí, že by kauzu měli předat

„V okamžiku, kdy na základě vyhodnocování důkazů dospějeme k názoru, že bychom nebyli v té kauze věcně či místně příslušní, sami ji předáme tomu, komu bude náležet, anebo o předání dozoru požádáme nadřízené zastupitelství,“ uvedla pro deník Právo ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že žádná žádost o převzetí dozoru nad touto kauzou na její úřad nedorazila.

„Nechci tvrdit, že jsou místně nepříslušní, protože neznám spis, ale většina trestné činnosti se odehrála ve Středočeském kraji, týká se osob odtud, firem odtud a jen okrajově tam zasahuje jedna, jak jsem si všimla, ze severních Čech, takže otázka zkoumání místní příslušnosti je zcela namístě,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Případ jim přikleplo Nejvyšší státní zastupitelství

„Ale celý proces nastartovalo podání na Nejvyšší státní zastupitelství, a to si zřejmě tuto věc hlídalo. Takže pokud to svěřilo Ústí, tak asi mělo důvod. Pak to má Ústí posvěceno z Nejvyššího státního zastupitelství a nepochybně tam byl souhlas dán, aby to dozorovali právě oni,“ upozorňuje Marie Benešová s tím, že na místě obhájců by se také zpočátku zabývala tím, zda jsou úkony formálně v pořádku, tzn. zkoumat ústavnost procesu a zkoumat místní příslušnost.    

Právě skutečnost, že Rathův případ dozoruje ústecké krajské státní zastupitelství vyvolává spekulace, že mohlo jít o akci na politickou objdnávku. Erik Best, americký novinář žijící v Praze, se domnívá, že mít to na starosti jiný státní zástupce, tak se třeba rozhodovalo jinak. „Je asi silné říci, že je Bradáčová něčím nástrojem, ale určitě od té doby, co je tam Zeman, se situace mění a proti určitým lidem a případům se jde víc,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Best.

Se svými miliardami si Ústečáci neporadili

„Nechci tedy nikoho obviňovat, ale všichni cítíme, jak to v politice funguje, zvláště když v tom jsou evropské fondy, ale když se začalo něco hýbat, je možnost, že se takoví podobní zastaví a přestanou krást. Druhou možností pochopitelně je, že se domluví a někoho politicky odstraní, takže se obávám, že tu bude větší tlak na to, aby Bradáčová a Zeman odešli. To se samozřejmě nemůže dít hned teď, byla by tu pak příliš jasná spojitost s aktuálním Rathovým případem,“ poznamenává Best.

Přední ústecký sociální demokrat Roman Houska se pozastavil nad tím, že právě v této kauze bylo nasazeno víc než sto policistů a půlroční odposlechy. „Chytli naivního člověka, který si myslel, že mu moře nesahá ani po kolena a usvědčí jej možná pomocí ´drobných´ v porovnání s výtečníky, které rozkradli v Ústeckém kraji miliardy,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Houska, že se jedním metrem zcela jistě neměří.



 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…